logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Rood zien, Lina Meruane

rood zienRood zien is een bizar boek over een verschrikkelijk ongeval. Op een avond spat er namelijk een ader in haar oog, waardoor haar gezichtvermogen ineens wegvalt. Het is een probleem dat haar al lange tijd als een zwaard van Damocles boven het hoofd hing, maar als het dan eindelijk gebeurt… geeft ze een uniek beeld van haar wereld. Een wereld vol wrok, sarcasme en achterdocht. En misschien ook wel terecht, want veel mensen in Lina’s wereld zijn echt heel erg asociaal. Of tenminste… volgens haar verhaal.

Autobiografisch

Wat bijzonder is aan het boek Rood Zien, is dat het autobiografisch is. Het is niet toevallig dat de hoofdpersoon ook Lina heet. Het gaat immers over Lina! Zij heeft dit vreselijke gevoel, waarbij haar lichaam haar in de steek laat, letterlijk aan den lijve ondervonden. Bizar en vreselijk tegelijk. Als je in zo’n wereld terecht komt, waarbij je zelfs je eigen lichaam niet kunt vertrouwen, is het helemaal niet zo vreemd dat je je gaat afzetten tegen je omgeving.

Gevoelsmatig geschreven

Wat het boek zijn kracht geeft, is niet de negatieve inborst of de manier waarop Lina’s ervaringen zijn omschreven. Het gaat vooral om de manier waarop het is geschreven, waarbij Lina vooral in het chaotische begin juist alle taalregels aan haar laars lijkt te lappen en zelfs hoofdletters en punten weglaat. Gewoon, om haar punt te zetten dat ze even niet meer weet wat boven en onder is. Dat daarna het verhaal pas op gang komt, moet je even voor lief nemen.

Ga direct naar Rood zien op BOL.com.


Recensie over Rood zien

Rood zien is een bijzonder boek, vanuit een uniek punt geschreven: vanuit de schrijfster zelf. Ikzelf vond het gevoelsmatig geschreven tekstdeel niet prettig om te lezen. Ik heb me er echt doorheen moeten worstelen. Blijkbaar ben ik toch te taalneurotisch om me daar vanaf te zetten. Daarna vervalt het verhaal in een wantrouwig geheel, wat dan niet echt meer in goede aarde valt.

Score: 5


Informatie

Rood zien,
Signatuur, 192 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789056726034. Prijs: 18.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.