logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Ronja de roversdochter, Astrid Lindgren

ronja de roversdochter studio GhibliOp een stormachtige nacht wordt Ronja op aarde gebracht door Lovis. De vogelheksen vliegen om Mattis burcht en krijsen zo hard dat Lovis haar eigen gezang niet eens kan horen. Mattis roept naar de vogelheksen: loop naar de bliksem, ik krijg vanavond een kind. Het kind is op aarde. Lovis had lang geleden al besloten dat het Ronja zal gaan heten. En als het nou een jongen was geweest, vraagt Kale Per. Als ik heb besloten dat mijn kind Ronja zal heten dan zal mijn kind ook Ronja heten. Sindsdien waren de rovers eerder thuis om Ronja haar papje zien te eten, en waren ze met zijn allen aan het juichen toen ze kon kruipen. Ronja de roversdochter heeft dus een speciaal plekje veroverd in de clan van Mattis.

Birk

Er woont echter nog een andere roversbende in de burcht van Mattis. Borka en zijn vrienden zijn de echte concurrenten van Mattis. Ze kunnen elkaar niet luchten of zien, zo erg is het! Toch zijn er bendeleden die het wel goed met elkaar kunnen vinden. Of eigenlijk: slechts twee bendeleden kunnen het goed met elkaar vinden. Ronja en Birk, de zoon van Borka. Dat is natuurlijk niet normaal – Mattis en Borka zijn dan ook woedend als ze er achter komen.

Verhuizing

Dan besluiten Ronja en Birk dat ze weglopen. Een grote gebeurtenis in het jonge leventje van Ronja, dat heel wat veranderingen oplevert. Ze moet alles weer een beetje opnieuw ontdekken: de omgeving, de mensen in haar buurt… dat gaat niet zonder slag of stoot! Zo is het bijvoorbeeld geweldig mooi in hun nieuwe grot, vooral in de zomer. Maar in de winter? Dan is het toch wel afzien in de open natuur!

Illustraties van studio Ghibli

Wat deze uitvoering van Ronja de Roversdochter zo bijzonder maakt, zijn de illustraties van Studio Ghibli. Ze worden wel eens de Walt Disney van Japan genoemd en weten een geweldige mix van manga en westerse tekenstijlen neer te zetten. Zacht, avontuurlijk, spannend en fantasierijk tegelijk. Zo zou je de illustraties kunnen omschrijven. Dat maakt het avontuurlijke leven van Ronja, onder de bescherming van haar ouders, nog een stukje spannender en levendiger!


Recensie over Ronja de roversdochter

CooleSuggesties topper

Het verhaal van Ronja de Roversdochter stamt al uit 1981. Voor deze variant heeft het een fikse make-over gekregen. Niet alleen wordt het verhaal zo een stukje leuker om te lezen, het komt nog meer tot leven dan met de oude illustraties. Die ogen inmiddels toch wel wat gedateerd! Het verhaal staat nog steeds als een rots boven water. Ronja is een avontuurlijke meid met een groot hart en stoere praatjes, die zichzelf telkens in de nesten werkt.

Score: 9


Informatie

Ronja de Roversdochter,
Illustrator: Katsuya Kondo, Studio Ghibli
Ploegsma, 216 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789021678375. Prijs: 18.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Bram

Bram is 14 jaar oud en gaat naar het vierde jaar van het Gymnasium. Hij is een echte grappenmaker, leest ontzettend graag (en veel) en speelt vooral graag spelletjes. Niet alleen games, maar ook bordspellen en kaartspellen. Daarnaast bakt hij graag: en daar genieten we allemaal van!