logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Romantisch recept: rozenbrioche met suikeramandelen

le creuset rosepink

Op zoek naar een romantisch ontbijtje of lunchgerecht? Met dit zoete brood met gesuikerde amandelen kan het niet stuk. Het vraagt wel wat voorbereidingstijd, maar dat is het dubbel en dwars waard. Voor een extra romantisch tintje kun je deze brioche bakken in een braadpan van Le Creuset. Die zijn een lust voor het oog, en verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Bijvoorbeeld in het romantisch roze! Kijk voor meer kleuren op www.mijnnieuwecreuset.nl

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 1 u 25 min
(kooktijd : 55 min)
Rusttijd: 3 u 15 min

Extra nodig:

  • Voor 1 braad-/stoofpan 24 cm
  • 30 cm boterhampapier (of bakpapier)
Benodigdheden:
  • 500 g bloem
  • 2 zakjes bakkersgist
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 150 g boter
  • 8 g zout
  • 250 g suikeramandelen in stukjes
  • 1 eetlepel rozenwater
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
Bereidingswijze:
  1. Snijd de boter in kleine blokjes. Laat ze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  2. Los de bakkersgist op in een half glas water.
  3. Doe de bloem, de suiker en het zout in een schaal. Maak er een kuiltje in waarin je de eieren giet en vervolgens de opgeloste bakkersgist.
  4. Kneed alles met de hand totdat alle ingrediënten goed onder elkaar gemengd zijn. Voeg de stukjes suikeramandel en de eetlepel rozenwater toe.
  5. Kneed opnieuw 5 minuten en voeg dan de blokjes boter toe.
  6. Kneed een laatste keer totdat de boter volledig met de rest vermengd is.
  7. Laat vervolgens het briochedeeg 2 uur op kamertemperatuur rusten, beschut tegen tocht. Dek de schaal af met plastic folie zodat hij hermetisch afgesloten is.
  8. Plaats de stoofpan omgekeerd op het aanrecht en leg dan het vel boterhampapier (of bakpapier) op de onderkant van de stoofpan. Neem met behulp van een potlood de omtrek van de bodem van de stoofpan over. Knip de getekende cirkel uit.
  9. Draai de stoofpan terug om en giet er de zonnebloemolie in. Verdeel met behulp van wat keukenpapier de olie over de wanden en de bodem van de stoofpan. Neem het teveel aan olie weg en plaats dan de cirkel van boterhampapier op de bodem zodat hij blijft kleven.
  10. Sla na 2 uur het deeg naar beneden om de lucht eruit te laten. Doe het deeg in de stoofpan en laat het opnieuw 45 minuten afgedekt rusten.
  11. Verwarm de oven voor op 160°. Zet de stoofpan na de 45 minuten rusttijd zonder deze te openen in de oven. Laat 15 minuten bakken op 160°. Verhoog dan de temperatuur naar 190° en laat opnieuw 40 minuten bakken. Laat enkele minuten afkoelen, haal de nog lauwe brioche uit de pan en dien op.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.