logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Rolfstone Riva


De Rolfstone Riva wordt geleverd in een mooi compact vierkant doosje, waarin een pilvormige oplaadcassette zit voor de twee true wireless earbuds: de Rolfstone Riva. Deze zijn modern vormgegeven, met een uitdagend druppelvorming ontwerp. Een tijdje terug schreven we al over de Rolfstone Neo, een product dat wat hoger in het assortiment van het Nederlandse techmerk Rolfstone is gepositioneerd. Vandaag is het tijd voor een klasse lager. In deze review kijk ik hoe de dopjes presteren en ook af en toe hoe ze zich verhouden tot hun ‘grote broer’, de Rolfstone Neo.

De opbergcassette

De opbergcassette van de Rolfstone Riva is vergelijkbaar met die van veel andere merken. Hij ziet er pilvormig uit, wat genoeg ruimte biedt voor de twee oordopjes naast elkaar. Het doosje scharniert soepel open en sluit met een magneetsluiting. De twee oordopjes worden magnetisch op hun plek gehouden, waarbij ze natuurlijk worden opgeladen. Die magneet had iets sterker gemogen: het is me een paar keer gebeurd dat de dopjes niet helemaal lekker op de contactpuntjes aansloten, waardoor ze niet opgeladen waren. Op de voorkant van de oplaadcassette vind je een enkel ledlampje. Hieraan kun je zien dat hij nog energie heeft, maar niet hoeveel. Op de achterkant van het doosje vind je een USB-C aansluitpoort, waarop je de meegeleverde kabel kunt aansluiten om de oplaadcassette van nieuwe energie te voorzien.

Vormgeving van de dopjes

De true wireless earbuds van de Rolfstone Riva zien er strak en modern uit. De organische lijnen zorgen voor een druppelvorm, waarbij het kleine microfoontje een stukje uitsteekt. De oordopjes zijn goed doordacht vormgegeven. De rubber dopjes van de earbuds sluiten je oor goed af, waarbij ook het ontwerp van de Riva zelf meewerkt voor een verdere afdichting van het geluid. De medium dopjes pasten perfect, maar voor het geval jij andere oren hebt, krijg je ook rubber dopjes in een maat groter en kleiner meegeleverd. Deze dopjes zitten wat minder stabiel dan die van de Neo, die ik perfect in mijn oorschelp kon klemmen. De ronde vormen van de Riva zijn daar wat minder voor ontworpen. Dat neemt niet weg dat ze stevig zitten: zelfs tijdens een rondje hardlopen zaten ze nog goed. Het Rolfstone-logo staat op het onderste uitsteeksel van de dopjes, de rest van de dopjes lijken gemaakt van grofgeborsteld rubber. Het vlakke deel van de dopjes is aanraakgevoelig en geschikt om je smartphone mee te bedienen. De dopjes zijn overigens IPX4 gecertificeerd, waardoor ze zweet- en regenbestendig zijn.

Heldere instructies

Een echt duidelijk pluspunt is dat de handleiding volledig in het Nederlands wordt meegeleverd. De handleiding is groot, glossy en in duidelijk leesbare letters geschreven. Draai je de handleiding om, dan heb je dezelfde instructies in het Engels. Volg je de stappen in de handleiding, dan merk je meteen hoe eenvoudig de bediening en het koppelen is. Zodra je de dopjes uit hun doosje haalt gaan ze aan, stop je ze in het doosje, gaan ze weer uit. Hoe eenvoudig kan het zijn? Jammer genoeg stopt de muziek niet als je de dopjes uit je oren haalt. Aan de andere kant: een keertje op de dopjes tikken stopt het afspelen… dat kan dus in een en dezelfde handeling. De bediening met de aanraakgevoelige delen werkt goed en responsief. Je hoeft ze niet heel hard in te drukken en ze reageren snel en adequaat op de tikjes. Hoe je ze bedient?

Zo bedien je de Rolfstone Riva

  • 1x drukken: afspelen / pauze
  • 2x drukken: volgende nummer
  • 3x drukken: vorige nummer
  • 2 seconden ingedrukt houden: op linker dopje: volume omlaag, op rechter dopje: volume omhoog
  • 1x drukken: gesprek aannemen/afbreken
  • 2 seconden ingedrukt houden: gesprek wegdrukken

Accuduur

De accu van de oordopjes gaat zo’n 5 uur mee, afhankelijk van hoe hard het volume staat. Zijn ze leeg? Dan kun je ze in de cassette tot vier keer opnieuw opladen. Dat geeft je 25 uur lang energie! Vergeet de cassette overigens niet regelmatig op te laden, dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Onthoud: een volle accu is een blije accu! En gebruik de dopjes nooit langer van 5 uur achter elkaar (da’s ook wel heel lang, mensen!), zullen ze nooit echt leeg raken.

De geluidskwaliteit

Een van de belangrijkste elementen van een review over koptelefoons is natuurlijk de geluidskwaliteit. Zoals je in mijn kennismaking met Rolfstone hebt kunnen lezen in de review over de Rolfstone Neo, was ik over het algemeen heel goed te spreken over de geluidskwaliteit, hoewel de Neo een nadruk legt op de bas. Perfect voor muziek en films, maar minder voor het luisteren van podcasts of audioboeken. Dat probleem had ik juist helemaal niet met de Riva: deze heeft ook een duidelijke bas aanwezig, maar deze ligt er minder ‘dik’ op dan bij de Neo. Het resultaat? Een geweldige geluidskwaliteit, op alle fronten. In het hoge bereik laat de set misschien af en toe wat steekjes vallen, maar de mix tussen middentonen en bas is geweldig. De Rolfstone Riva levert een helder en vol geluid, dat perfect is voor het luisteren van gesproken tekst, evenals muziek en film (hoewel ik in dat geval het iets zwaardere geluid van de Neo prefereer).

Ga direct naar Rolfstone Riva op BOL.com.


Recensie over Rolfstone Riva

CooleSuggesties topper

Als het gaat om true wireless earbuds, is het lastig kiezen. Er zijn zo veel merken met zo veel verschillende specificaties! De Rolfstone Riva staat qua prijs in de lagere regionen van al die concurrenten, maar qua prestaties zeker in de middenklasse. De aanraakbediening is prettig en reageert snel. Doordat de dopjes goed afsluiten, zitten ze goed en stabiel. Bovendien filteren ze het nodige achtergrondgeluid weg. Dat maakt de dopjes ook prettig voor langdurig gebruik. Minpuntje is het feit dat de oplaadcassette slechts 1 ledlampje heeft om het energieniveau aan te sluiten en dat je even moet kijken of de dopjes goed worden opgeladen als je ze in de case stopt (dan gaat een klein lampje branden). Kleine smet op deze dopjes, die een geweldige prijs-kwaliteit neerzetten.

Score: 9


Informatie

Rolfstone Riva, Rolfstone
Meer weten?
Prijs: 59 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.