logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Rolfstone Neo

In het vrij forse doosje van de Rolfstone Neo zit een verbazingwekkend klein pakketje, dat de Rolfstone Neo herbergt. De kleine opbergcassette was al een prettige verrassing: meestal zijn de oplaadcassettes van true wireless earbuds een stukje forser. Dat maakt ons nog nieuwsgieriger naar deze oordopjes, die overigens van Nederlandse makelij zijn. Niet dat dit feit een direct pluspunt is, maar het is wel grappig. Zoveel Nederlandse tech-merken hebben we immers niet!

De opbergcassette

Dat is wel een eyecatcher van de Rolfstone Neo: de kleine, bijna vierkante oplaadcassette herbergt de twee oordopjes. Hij is vergelijkbaar met een sieradendoosje voor ringen (mocht je iemand voor de gek willen houden… op eigen risico!). Aan de voorkant vind je een aantal kleine led-lampjes waarop je de acculading kunt zien. Op de achterkant van het doosje vind je een USB-C aansluitpoort, waarop je de meegeleverde kabel kunt aansluiten om de oplaadcassette van nieuwe energie te voorzien. De dopjes zelf zien er identiek uit qua vorm, het is dus even kijken naar de kleine R op het rechterdopje voor je hem in je oor steekt.

Vormgeving van de dopjes

De draadloze oordopjes van de Rolfstone Neo zien er stoer en strak uit. Ze zijn ontzettend klein, naast het rubber deel dat in je oor past steekt er een strak vormgegeven cilinder uit met een aanraakgevoelig oppervlak op het einde. Net boven de oordjes zie je twee contactpunten voor het opladen. Verder zijn ze heel sober en strak vormgegeven. Het Rolfstone-logo staat op het aanraakgevoelige deel van de dopjes en is geplaatst als een negatief in een mat oppervlak. Chique! Dankzij de compacte vorm van de dopjes passen ze trouwens erg goed. Je schuift de rubber dopjes makkelijk in je oor. Door de cilindervorm klem je de dopjes in je oorschelp vast, in het deel net boven je oorlel. Daardoor blijven ze écht goed zitten, wat je ook doet. Zoals je aan de dopjes ziet, zijn ze knap strak afgewerkt. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze regen- en zweetdicht zijn!

Heldere instructies

Een echt duidelijk pluspunt (naast de kleine opbergcassette) is dat de handleiding volledig in het Nederlands wordt meegeleverd. De handleiding is groot, glossy en in duidelijk leesbare letters geschreven. Draai je de handleiding om, dan heb je dezelfde instructies in het Engels. Volg je de stappen in de handleiding, dan merk je meteen hoe eenvoudig de bediening en het koppelen is. Zodra je de dopjes uit hun doosje haalt gaan ze aan, stop je ze in het doosje, gaan ze weer uit. Hoe eenvoudig kan het zijn? Jammer genoeg stopt de muziek niet als je de dopjes uit je oren haalt. De bediening met de aanraakgevoelige delen werkt vrij soepel. Je hoeft ze niet heel hard in te drukken en ze reageren goed en adequaat op de tikjes. Hoe je ze bedient?

Zo bedien je de Rolfstone Neo

  • 1x drukken: afspelen / pauze
  • 2x drukken: volgende nummer
  • 3x drukken: vorige nummer
  • 2 seconden ingedrukt houden: op linker dopje: volume omlaag, op rechter dopje: volume omhoog
  • 1x drukken: gesprek aannemen/afbreken
  • 2 seconden ingedrukt houden: gesprek wegdrukken

Accuduur

De accu van de oordopjes gaat zo’n 6 uur mee, afhankelijk van hoe hard het volume staat. Zijn ze leeg? Dan kun je ze in de cassette opnieuw opladen. In 50 minuten tijd zijn ze weer klaar voor een nieuwe 6 uur. Maar telkens wanneer je de dopjes in de cassette stopt worden ze opnieuw opgeladen. Gebruik je ze telkens een korte tijd, zullen ze nooit echt leeg raken. De oplaadcassette is goed voor vier keer volledig opladen. In 1 uur tijd heb je de accu van het doosje 100% opgeladen. Alles bij elkaar heb je dus zo’n 30 uur muziek binnen handbereik!

De geluidskwaliteit

Dan komt het aan op Het Grote Moment: hoe klinken de Rolfstone Neo oordopjes? Allereerst merk je goed hoe strak ze afsluiten. Omdat de dopjes stevig in je oren zitten, sluiten ze al een deel van het omgevingsgeluid af. De geluidskwaliteit is dik in orde. De dopjes leveren een ruisvrij geluid, dat ik in het bijzonder geschikt vind voor het luisteren van muziek tijdens het sporten, fietsen of het huishouden (tja, ook dat moet gebeuren). Waarom? Wel: er zit een flinke bas in de dopjes. Het is niet zo overheersend en dik aanwezig als bijvoorbeeld bij Skullcandy dopjes, de lage tonen lopen mooi door vanuit de middensegmenten, maar het ligt er wel dik bovenop. Dat houdt in dat je bij sommige nummers ineens elementen hoort die je nog nooit had opgemerkt, maar ook dat die zware en lage tonen soms afleiden van andere geluidsgebieden. Dat merk je vooral op bij stemmen, zoals het luisteren naar een podcast of een luisterboek. De middensegmenten zijn namelijk wel aanwezig, maar veel minder dan de lage tonen of juist de hoge tonen.


Recensie over Rolfstone Neo

Heel kleine oordopjes in een bizar kleine opbergcassette: dat valt op aan de Rolfstone Neo als je de doos voor het eerst openmaakt. De bediening en vormgeving zijn dik in orde, het is prettig om ze langere tijd te gebruiken en de handleiding is kristalhelder. Het enige minpunt is de aanwezige bas, maar ook dat hangt af van hoe je de dopjes normaliter gebruikt. Draag je ze enkel bij het sporten, dan zul je heel vele plezier beleven aan deze solide dopjes die stevig in je oor blijven zitten. Ook bij actiefilms is de bas echt gaaf. Wil je luisteren naar een luisterboek, televisieprogramma of podcast? Dan zijn ze minder geschikt.

Score: 8


Informatie

Rolfstone Neo, Rolfstone
Meer weten?
Prijs: 99 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.