logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Rolfstone Focus draadloze koptelefoon


rolfstone focus

Al eerder mochten we kennismaken met het Nederlandse merk Rolfstone, middels een review met de true wireless earbuds Rolfstone Neo en Rolfstone Riva. Onlangs kwam het merk met een ‘normale’ koptelefoon, de Rolfstone Focus. Natuurlijk was onze interesse geprikkeld: welke kant zou de Rolfstone Focus opgaan: die van de baszware Neo, of de neutralere Riva? Wij legden onze oren te luisteren.

Ontwerp

Maar niet voor we hem eens goed hadden bekeken, natuurlijk. Want net als bij de oordopjes is ook dit ontwerp niet zomaar even op een bierviltje gekrabbeld. Het ontwerp steekt goed in elkaar, met aandacht voor de bediening en gebruiksgemak. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de grote L en R, die aan de binnenkant van de oorschelpen staan gedrukt. Daar is geen twijfel over mogelijk! De oorschelpen zijn netjes afgewerkt en sluiten je oren al prima af. Het is voor veel mensen al een aangename demping van omgevingsgeluiden, waardoor je lang niet altijd gebruik hoeft te maken van de ingebouwde ANC. In de doos vind je een degelijke draaghoes, waar je hele koptelefoon inpast. Je kunt de koptelefoon niet inklappen, dus het is een fikse draaghoes geworden. De koptelefoon zelf is in kunststof uitgevoerd. De bovenkant is glad afgewerkt, de test van het toestel is mat. Op de hoofdband vind je een comfortabele padding, met als op de oorschelpen. De buitenkant van de oorschelpen zijn onderaan vlak afgewerkt, waarbij er op de rechter oorschelp een aanraakbediening zit verwerkt. Het oplaadpunt van deze koptelefoon zit bovenop de rechter oorschelp. Esthetisch een slimme zet: normaal gesproken zie je hem dus niet.

Bediening

rolfstone focus bediening

De aan-uitknop zit ook bij de hoofdband in de buurt op de rechter oorschelp, zodat je hem niet per ongeluk indrukt. Onderaan de rechter oorschelp zit een knop voor de noise-cancelling. Daarmee switch je tussen ANC-aan, ANC-off en ANC-ambient, waarmee een groot deel van het omgevingsgeluid wordt doorgegeven. De noise-cancelling levert prima prestaties voor deze prijsklasse. Op de rechter oorschelp vind je een aanraakgevoelig deel. Daarmee kun je door nummers swipen en het volume aanpassen. Twee keer tikken start of pauzeer je het afspelen – en neem je een telefoongesprek aan. Dat bellen werkt niet heel prettig naar mijn mening, vooral omdat je jezelf hoort spreken op een wat vervormde manier. Maar: het kan, en dat is het belangrijkste. De accu gaat overigens 70 uur mee met ANC ingeschakeld, zonder ANC is deze goed voor een imposante 100 uur!

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Rolfstone Focus is prima in orde. Het is een prettig geluid, met een vrij vol middenbereik en een iets karige bas. Deze is wel aanwezig, maar veel minder nadrukkelijk dan andere populaire koptelefoons. Persoonlijk vind ik dat een sterk punt van de Focus, naar mijn smaak zijn de meeste koptelefoons te sterk ingericht op het oppompen van de lage tonen. De Rolfstone Focus heeft een goede balans in het geluid. Opmerkelijk genoeg verandert het geluid vrijwel niet als je de ANC inschakelt of uitschakelt: bij de meeste koptelefoons hoor je een duidelijk verschil.


Ga direct naar Rolfstone Focus op BOL.com.

Recensie over Rolfstone Focus

De Rolfstone Focus is een heel fijne draadloze koptelefoon. Voor het bedrag krijg je een prima product in handen, dat niet alleen een licht gewicht heeft, maar ook prettig te bedienen is. Door het bieden van één groot aanraakgevoelig vlak hoef je nooit lang te zoeken naar de juiste knoppen: de platte schijf op de rechter oorschelp is waar je moet zijn. De koptelefoon heeft een strak ontwerp. Het kunststof voelt misschien een beetje vreemd: de koptelefoon is ook bijna 100 gram lichter dan de gemiddelde concurrent. De accuduur is geweldig, de ANC levert prima resultaten in deze prijsklasse. Maar bovenal: de geluidskwaliteit is dik in orde. Neutraal, met een aangename bas.

Score: 8


Informatie

Rolfstone Focus
Adviesprijs: 99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.