logo-liggend-wit-donkerblauw

Food review: ROK Espresso GC machine


Een goede koffie begint met een goede espresso, wat voor koffie je ook drinkt… of dat nu een espresso is, een cappuccino, een latte macchiato, een ijskoffie of zelfs een lungo. Het nadeel is, dat je voor een goede espresso een duur apparaat moet kopen. Goedkopere machines zetten misschien wel een lekker en straf bakkie, een echte stroperige espresso komt er niet uit! Je zult echt zelf aan de slag moeten met het malen van verse bonen in de juiste maling en het persen van de koffie onder de juiste druk. Maar heb je geen zin om daar honderden, misschien wel duizenden euro’s aan uit te geven? Dan moet je echt eens kijken naar de ROK Espresso GC, de handmatige espressomachine van ROK Coffee!

rok espressomachine

Steengoede koffie

Ha, dat woordgrapje moest ik natuurlijk maken. Als rasechte Brabander zetten we natuurlijk overal het woord ‘kei’ voor – wat dat betreft heeft ROK Coffee al een streepje voor. De ROK Espresso GC brengt het zetten van een espresso terug naar de basis en kan daarom ook helemaal met de hand bediend worden. De degelijke aluminium koffiezetter bestaat uit vijf delen: de standaard, die alles omhoog houdt, een pistonhouder, een waterreservoir, een drukkamer en twee armen, die het water op druk zetten en door de piston perst. Het materiaal voelt en ziet er degelijk uit. Veel mensen maken al jaren met plezier gebruik van deze machines – er is ook vrij weinig wat er aan stuk kan. Een groot voordeel van handmatig. Duurzaamheid ten top!

Koffiezetten met de ROK Coffee espressomachine

rok espresso persen

Hoe zet je koffie? Wel: je doet de juiste dosering (14-15 gram) fijngemalen espresso in de portafilter van de ROK Espresso GC en draait hem vast onder de houder. Giet vervolgens net-niet-kokend water in het reservoir bovenin en trek de armen naar boven. Het water wordt nu de drukkamer ingelaten. Voor het beste resultaat duw je de armen vast een stukje naar beneden, zodat de koffie al in aanraking komt met het water. Wacht even ten tellen en trek de armen weer terug omhoog, om ze vervolgens helemaal naar beneden te trekken in 20-30 seconden. Er ontstaat dan 5-10 bar aan druk, waarbij de bovenste regionen perfect zijn voor een espresso. Portafilter uitkloppen, genieten van je koffie. Dankzij de lange armen kun je met niet al te veel fysieke druk genoeg kracht zetten om een perfecte druk op te bouwen in de drukkamer, zodat je een heerlijke, romige en stroperige espresso krijgt. Zoals het hoort! Dat is natuurlijk wel afhankelijk van de bonen én van de maling.

De perfecte koffie

De meest sublieme espresso zet je dan ook met de ROK Espresso GC in combinatie met versgebrande bonen, niet die uit een supermarkt. Maal ze op de juiste maling (en dat is afhankelijk van de boon en van de branding – dat moet je even uitproberen) en egaliseer de koffie in de portafilter. Druk de koffie licht aan met een tamper (die 15-20kg-regel gaat hier niet op) en zet hem vast onder de ROK Espresso machine. Voor nog betere resultaten laat je eerst twee of drie keer gewoon heet water door de machine lopen in je kopje, zodat zowel de machine als je kopje zijn voorverwarmd. Maar houd rekening met wat variatie. In tegenstelling tot een automatische koffiemachine heb je hier te maken met een flink aantal menselijke factoren, van het afwegen tot het aandrukken van de koffie… en dat levert subtiele variaties op!

Met de hand koffiebonen malen

rok espresso grinder

Als je met de hand koffie zet, wil je ze natuurlijk ook met de hand malen! Zo’n elektrische maler lijkt misschien praktisch, maar voor de ultieme beleving ga je ook voor de ROK Espresso Grinder bonenmaler. Weeg je bonen af, schenk ze bovenin de bonenmaler en draaien maar! Binnen een minuutje heb je alle bonen tot in perfectie gemalen. Die perfectie is natuurlijk afhankelijk van je bonen en de versheid daarvan. Dat is een kwestie van uitproberen. Daarvoor kun je onder de machine aan een ring draaien, die je machine tot in 24 stappen instelbaar maakt. Voor bonen in deze machine worden stand 2-6 aangeraden. De ROK Espresso bonenmaler werkt echt als een malle. Een briljant apparaat, waar iedere espressoliefhebber eigenlijk gebruik van zou moeten maken. De voet is afgewerkt met rubber, maar heeft ook anti-slip kleefvoetjes. Vooral de instelbaarheid van het apparaat maken hem fijn. Nadeel is wel dat hij misschien te luchtig maalt, waardoor je een flink volume aan koffiebonen hebt. De tip van ROK Coffee: doe de bonen in de bovenkant en ga er even met een natte vork doorheen. Daardoor worden de bonen wat natter en minder luchtig. Voor het afwegen kun je overigens ook het maatschepje gebruiken dat bij je ROK Espressomaker GC is geleverd. In mijn geval kwam ik op ongeveer 2 afgestreken schepjes bonen uit.

Accessoires

Wil je meer halen uit je koffie? Dan kun je jezelf onderdompelen in de ROK Experience! Denk daarbij aan een stoere ROK eikenhouden tamper, een melkopschuimer voor voorverwarmde melk (die ook handmatig werkt, uiteraard), een naked portafilter en nog veel meer. Coole items, die soms bijzonder handig zijn. Zo kan een tweede portafilter handig zijn als je vaker meerdere kopjes espresso zet achter elkaar, zodat iemand anders al bezig kan met het vullen van de tweede portafilter. Ook is de doseertrechter een aanrader, daarmee vul je de portafilter zonder knoeien.

De geschiedenis van ROK

ROK introduceerde in 2004 voor het eerst een handmatige espressomachine, maar bracht deze in 2012 opnieuw uit als de ROK Press Manual Espresso Maker met enkele verbeteringen op het systeem. Dat het concept nog beter kon, bewezen ze in 2019 met de introductie van de ROK GC, die tot doel heeft het apparaat duurzamer te maken. Zo zijn onderdelen los verkrijgbaar, zodat je het apparaat niet compleet hoeft te vervangen als het onverhoopt mankementen vertoont (of wanneer een rubber ring het einde van zijn levensduur heeft bereik). Het is bovendien een klein bedrijf, dat erg snel reageerd op vragen en opmerkingen heb ik gemerkt. En heb je vragen? Kijk dan eerst eens in de uitgebreide lijst FAQ’s en filmpjes. Daarmee kom je al een heel eind!


Ga direct naar ROK Espresso GC op BOL.com.

Recensie over ROK Espresso GC

CooleSuggesties topper

Zelf je koffie zetten was nog nooit zo ‘zelf’ geweest als met de ROK espressomachine. Helemaal als je er ook nog eens voor kiest om zelf je bonen te malen met de matching ROK Grinder, die ontzettend fijn kan malen – daar kunnen heel wat elektrische maalmachines nog een puntje aan zuigen. Toegegeven: het is even wennen, zo’n machine, maar veel meer werk dan een normale pistonmachine is het niet. Bovendien is het briljant om te zien hoe je met eigen spierkracht een briljante espresso kunt zetten. Het apparaat ziet er stoer en robuust uit – en zo voelt hij ook. Dankzij rubber voeten staat hij solide op je aanrechtblad.

Score: 9


Informatie

ROK Espresso GC
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.