logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Drink je rode wijn gekoeld!


Over wijndrinken is nog al wat gezegd en geschreven. Sommige regels (of richtlijnen, zo je wilt) zijn echter zo hardnekkig, dat ze maar lastig uit het collectief geheugen te slijten zijn. Zoals het fenomeen dat je rode wijn altijd op kamertemperatuur moet drinken, nadat ze een half uurtje hebben kunnen ademen om alle smaken goed tot ontwikkeling konden komen. Toch roepen wijnkenners al jaren dat je vooral op zwoele, warme dagen in de lente, zomer en herfst rode wijn juist licht gekoeld moet drinken om alle smaken goed tot hun recht te laten komen. Ook dat is volledig terecht!

Wit, rosé en rood… alles koelen!

Tijdens de warme dagen is het namelijk niet alleen een goede gewoonte om gekoelde witte wijn of rosé te drinken, maar ook om je rode wijn koeler te schenken. De rode wijnen van Ribera del Duero zijn daar perfect geschikt voor. De smaken van het verse fruit komen gekoeld namelijk nog beter tot hun recht. De wat wrange nadronk van rode wijn wordt door het koelen op een lager pitje gezet, waardoor de fruitige tonen van de wijn veel meer tot hun recht komen. En nee: in de koelkast zetten is nog altijd geen goed idee bij een rode wijn, maar de temperatuur verlagen tot zo’n 17 graden celcius is zeker het proberen waard. Je zult er geen spijt van krijgen!

Spaanse druif vol smaak

Ribera del Duero is niet een merk wijn, maar een regio waarin de wijndruiven groeien en de wijn geproduceerd wordt. Net als bijvoorbeeld bordeaux of port. Ribera del Duero ligt ten noordwesten van Madrid langs de oevers van de rivier Duero. Een bekend wijnhuis is Vega Sicilia, dat al wijn maakt sinds 1864, maar als wijngebied staat het officieel pas sinds de jaren 80 op de kaart. Dankzij de hoogte, het droge klimaat en een bodem van kalk, klei en kiezels rijpen hier namelijk ontzettend smaakvolle blauwe druiven. De belangrijkste druif in het gebied is de tempranillo. Door deze druif te mengen met andere druivenrassen of zelfs witte druiven, krijg je aromatische en stevige wijnen.

Hoe hoort het nu: rode wijn koelen of niet           

Licht gekoelde rode wijn een trend of een blijvertje? Rode wijn heeft nog steeds bij sommige mensen een winters imago, maar dat is niet terecht. Rode wijnen kun je namelijk ook heel goed licht gekoeld drinken, waardoor ze ineens heel toegankelijk zijn als afkoeling op een warme dag. Denk bijvoorbeeld aan de fruitige wijnen van Ribera del Duero. Drink de rode Tempranillo wijnen niet helemaal gekoeld, maar bij een temperatuur van 17 °C. In combinatie met een barbecue of diverse tapas in de tuin zullen de smaken je versteld doen staan. De volle smaak van de wijn blijft bij het koelen namelijk behouden, maar het wrange van tannine wordt minder.  Haal het beste uit deze periode en verwen jezelf met een frisse fruitige wijn van Ribera del Duero.

Je koopt Ribera del Duero bij de betere wijnhandels.

Feitjes over Ribera Del Duero

Het wijnbouwgebied beslaat ongeveer 23.360 hectare, 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord Spanje, 135 kilometer boven Madrid. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s. In 2012 is de regio verkozen tot beste wijnregio van het jaar. De wijnen uit de DO Ribera del Duero onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit en beperkte productie. Ribera del Duero wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pitch PR & Communicatie.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.