logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Roald Dahl’s Matilda the Musical

Roald Dahl’s Matilda the Musical vertelt – net als het boek en de alom bekende film uit 1996 met Danny deVito en Mara Wilson- het verhaal van een bijzonder slim meisje met een levendige fantasie dat na jarenlange onderdrukking voor zichzelf op durft te komen en daarmee haar levensverhaal op wonderbaarlijke wijze verandert. Toch zitten er behoorlijk wat verschillen tussen het boek en deze muzikale vertolking!

De Netflix film is een gloednieuwe vertolking van de Tony en Olivier award-winnende musical. De film Mathilda the Musical is vanaf 25 december 2022 wereldwijd te zien op Netflix.

streaming-banner-netflix

Bekijk de trailer van Mathilda the Musical

Over Matilda the Musical

Matilda Wurmhout is een nieuwsgierig en intelligent meisje met een levendige fantasie en de verschrikkelijkste ouders ooit. Het zijn echt mensen die alles doen voor het geld, maar van de auto-onderdelenhandel uit het boek is hier geen sprake. Nee, Meneer Wurmhout in deze verfilming plakt twee halve oude auto’s aan elkaar om er ineens een luxewagen van te maken? Ze hebben in ieder geval genoeg geld, dat ze uitgeven aan kitcherige en opzichterige spulletjes. Terwijl haar ouders genoegen nemen met simpele televisieprogramma’s en louche gokspelletjes, verliest Matilda zich liever in haar geliefde boeken. Waar haar ouders luidruchtig, egoïstisch en onaardig zijn, is zij een stille waarnemer die broedt op kleine en brutale daden van rebellie en wraak. En dat is verschil één: De Matilda in deze vertolking ontdekt niet bij toeval dat kinderen ook mensen zijn, zoals Roald Dahl in zijn boek ontdekte, maar zint al meteen op wraak. Het is eerder een geval: wanneer is een slechte dada goed? dan: zijn kinderen gelijkwaardig aan volwassenen?

Schooltijd

Matilda brengt haar dagen thuis door, wandelend naar de mobiele bibliotheek en lezend op haar tochtige zolderkamer. Matilda is enig kind en wordt netjes weggestopt op een vervallen zolder, vol rommel en gaten. Als de schoolinspectie aan de deur komt, ontdekken Matilda’s ouders dat ze misschien wel al naar school had gemoeten… ze sturen haar naar de meest verschrikkelijke school die er is, waar directrice Bulstronk de scepter zwaait. Deze directrice, gespeeld door de fijne Emma Thompson, die voor de gelegenheid aan alle kanten fors en bonkig is gemaakt, heeft niets op met kinderen, en dat laat ze merken ook. Ze heeft onwerkelijke straffen voor kinderen, is ongenadig streng en zorgt met ijzeren discipline voor een bizarre schoolervaring. Op het schoolplein staat ook een standbeeld van haar in haar glorierol als atleet, waar ze een gouden medaille won voor kogelslingeren. Op school maakt Matilda echter ook kennis met juf Engel, die meteen een goede indruk op haar maakt. Juf Engel ziet wat Matilda waard is en probeert voor haar op te komen – maar is niet opgewassen tegen de stugge Bulstronk.

Verhalenverteller

Aan de bibliothecaresse, mevrouw Fens, vertelt Matilda een verhaal dat ze heeft bedacht – dat verhaal, over een boeienkoning en een trapeze-artieste, sluimert door het hele verhaal als een rode draad. Het wordt in fasen gedeeld, op momenten dat Matilda en de bibliothecaresse elkaar ontmoeten. Het verhaal is compleet nieuw in deze muzikale vertolking van het verhaal en zorgt er ook voor dat bepaalde andere elementen uit het verhaal worden weggelaten of ingekort worden vertelt (ja, het chocolade-taartmoment zit er nog altijd in, hoewel ook die behoorlijk onder handen is genomen).

Cast

 • Miss Trunchbull – Emma Thompson (Academy Award Winner)
 • Mathilda – Alisha Weir
 • Miss Honey – Lashana Lynch
 • Mr. Wormwood (vader Mathilda) – Stephen Graham
 • Mrs. Wormwood (moeder Mathilda) – Andrea Riseborough
 • Mrs. Phelps (bibliothecaresse) – Sindhu Vee
 • Bruce Bogtrotter – Charlie Hodson-Prior
 • Hortensia – Meesha Garbett
 • Lavender – Rei Yamauchi Fulker
 • Amanda Thripp – Winter Jarrett Glasspool
 • Eric – Andrei Shen
 • Nigel – Ashton Robertson

Over de makers

De film is geregisseerd door Tony Award-winnend regisseur Matthew Warchus (Matilda the Musical) en wordt geproduceerd door Eric Fellner en Tim Bevan (Working Title), Jon Finn (Billy Elliot) en Luke Kelly (The Roald Dahl Story Company). Scenarioschrijver Dennis Kelly bewerkt de productie van de Royal Shakespeare Company voor het witte doek, met originele muziek en lyrics van Tim Minchin.

Regisseur: Matthew Warchus
Producenten: Tim Bevan en Eric Fellner (Working Title), Jon Finn en Luke Kelly (The Roald Dahl Story Company)
Scenarioschrijver: Dennis Kelly
Originele muziek en liedjes: Tim Minchin
Choreograaf: Ellen Kane

Musical

Door de film heen komen heel wat liedjes voorbij, die ook meteen groots worden uitgepakt. Het zijn echt spektakelnummers, waarbij de kennismaking met de school ongetwijfeld het hoogtepunt is. Het is een spannende choreografie, een explosie van muziek en beeld en een geweldige reeks woordspelingen, waarbij het alfabet van A tot Z wordt afgelopen. Erg veel liedjes zitten overigens niet in de film, het is een mooie mix geworden van speelfilm en musical, waardoor het een fijne film is om met het hele gezin te kijken.

streaming-banner-netflix

Recensie over Matilda de Musical

Wat vonden wij van de musical Matilda? Het is een spectaculaire film geworden met indrukwekkende muziekstukken, dat zonder meer. Humor zit er ook veel meer in dan in het origineel van zo’n 25 jaar geleden. Toch is er behoorlijk aan het verhaal geknutseld en gesleuteld, en dat is bij een boekverfilming natuurlijk toch jammer. Leuke scènes zijn er uitgelaten, maar de belangrijkste boodschap, dat kinderen ook mensen zijn, is compleet van de kaart geveegd. In plaats daarvan heb je een rebellerende Matilda, die slechte dingen doet om haar punt te maken. Je zou dus beter kunnen zeggen dat de film is gebaseerd op het boek, want de verschillen zijn niet meer op twee handen te tellen! Afgezonderd daarvan (als fan van het boek was de film wel even slikken) staat de film als een huis en is hij zeker de moeite waard. Hij heeft een enorm tempo en bevat veel actie, humor en muziek.

Score: 8


Informatie

Titel: Matilda de Musical
Uitgever: Netflix
Tijdsduur: 128 minuten
Genre: Komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouderBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou: