logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het ultieme vakantiegevoel: road trip door Noorwegen


Noorwegen staat voor veel mensen hoog op de ‘te bezoeken’-lijst met reisbestemmingen. Logisch – het is een wonderlijk land vol mysterieuze landschappen en grillige omgevingen. Toch is het eigenlijk raar dat er niet meer mensen op vakantie naar Noorwegen gaan, want Noorwegen is helemaal niet zo ver van ons land verwijderd. Je kunt er met je eigen auto heen: vanuit Denemarken varen er ferry’s naar Noorwegen, zodat je daar over je eigen auto kunt beschikken. Vanuit het Duitse Kiel (527 km vanaf Utrecht) of het Deense Hirtshals (946 km vanaf Utrecht) of Frederikshavn (943 km vanaf Utrecht) vaar je naar Kristiansand of Oslo. Informatie en prijzen voor de overtochten vind je bij transportmaatschappijen Color Line en Stena Line. Als alternatief kun je natuurlijk een auto huren in Noorwegen, wanneer je besluit met het vliegtuig of zonder auto naar Noorwegen te reizen. Eigen vervoer is wel een must-have in dit uitgestrekte land!

Tol betalen

Zo veel landen, zo veel regels. De verkeersregels in Noorwegen zijn in veel opzichten hetzelfde als in Nederland, hoewel ze strenger gehandhaafd worden. Stap dus nooit met alcohol achter het stuur, laat je telefoon door iemand anders opnemen (of gebruik een hands-free-kit). En houd je in alle gevallen aan de maximum snelheid, ook al is die meestal beperkt tot 80 km per uur. Er is nog een groot verschil: in Noorwegen gebruiken ze tolwegen! Die werken volledig automatisch, via het scannen en registreren van je nummerbord. Zorg dus dat je vooraf je auto met kenteken registreert, zodat je probleemloos gebruik kunt maken van dit systeem. Registreren is niet noodzakelijk, maar het heeft een paar voordelen. Ten eerste kun je inloggen in het systeem om te kijken waar en wanneer je tol moest betalen. Bovendien krijg je eerder een factuur dan wanneer je niet geregistreerd bent. Heb je een lease-auto? Dan kan het zijn dat je leasemaatschappij kosten in rekening brengt voor het doorsturen van de rekening. In dat geval is registreren een slimme zet. De prijs per tolweg verschilt enorm, en hangt bovendien samen met het type auto dat je rijdt: dieselwagens betalen meer tol dan een benzinewagen, elektrische auto’s of auto’s op waterstof hoeven vaak geen tol te betalen. Daarnaast is rijden in te spits (06:30-08:59u en 15:00-16:59u) duurder dan daarbuiten. 

Park, hotel of huis

Als je op vakantie gaat, heb je heel wat keuzes te maken. Naar welk land of welk gebied ga je, bijvoorbeeld? Maar misschien nog wel een belangrijkere keuze (eentje die je in ieder geval flink kan beperken in de keuze) is het soort accommodatie. Ga je voor een hotel of een camping, een huisje of een appartement? Onze voorkeur gaat uit naar een huisje of een appartement. Dat geeft toch het ultieme gevoel van vrijheid, zeker als je langere tijd op vakantie gaat. Lekker met zijn allen koken, een gezelschapsspel spelen aan tafel of lekker voor de buis hangen. En natuurlijk de omgeving verkennen, want daarvoor dient een vakantie zeker ook! Dat kan heel makkelijk, via www.Interhome.nl. Zij regelen alles voor je, het is net als het boeken van een huisje in een vakantiepark… maar dan authentiek. Zo kun je af en toe een praatje met de Noorse buren maken en leuke, nieuwe dingen ontdekken. Zoals de ongerepte natuur in Noorwegen bijvoorbeeld! Bovendien kun je telkens een paar nachten in een huisje verblijven en doorreizen, zodat je een ultieme, naar eigen wens ingerichte roadtrip kunt opstellen.

Wat te doen in Noorwegen

Noorwegen is een ontzettend groot land, met veel imposante bossen en ongerepte natuur. Dat is natuurlijk al een must-see voor iedereen die houd van vrijheid, natuur, bezinning, rust en ontspanning of juist intensieve fietstochten of wandelingen. Ga je op vakantie naar Noorwegen, dan is het aan te raden je reis goed te plannen. Je rijdt namelijk niet zo snel van de ene naar de andere kant van het land, zoals bij ons. Je doet zo’n 30 uur over een route van het meest noordelijke naar het meest zuidelijke puntje van Noorwegen! Stadsliefhebbers trekken natuurlijk naar Oslo of Tromso, cultuurliefhebbers reizen Edvard Munch of de verhalen van Peer Gynt achterna. Maar denk ook aan het Noorderlicht, dat enkele maanden te zien is, of de imposante middernachtzon! Noorwegen is een heel indrukwekkend land, vol mythen, sagen en legenden. Vol wilde natuur, vrijheid en eerlijke mensen. En wil je daar optimaal van proeven? Dan ga je d’r midden in zitten, in je eigen huisje!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.