Spel recensie: Risk 60 jaar editie


risk 60 jaar

Risk is een spel waar je van moet houden. Het grootschalige strategiespel vergt immers het nodige van je tijd… en van je geduld!! Dat het spel al 60 jaar bestaat, wil natuurlijk ook zeggen dat er zeker een doelgroep voor is – zo is onze jongste zoon helemaal fan van het spel (en zijn wij zo nu en dan een dag lang onze eettafel kwijt). Speciaal om het 60e jubileum te vieren heeft Risk een speciale editie uitgegeven in een unieke doos en met een heel stoere vormgeving. Dat het om een collectors edition gaat zie je natuurlijk al meteen aan de doos, die net als een oude reiskoffer is voorzien van (imitatie) leren strips. Dat is een stoer detail, maar helaas niet zo praktisch in de spellenkast, hebben we gemerkt.

De geschiedenis van RISK

In de jaren 50 van de vorige eeuw had het Amerikaanse bedrijf Parker Brothers een samenwerking met de Parijse spellenmaker Miro. In de zomer van 1957 benaderde de Fransman Mr. Boisseau de Parker Brothers met het concept La Conquête du Monde (De Verovering van de Wereld), een spel dat bedacht was door de Franse schrijver en filmproducer Albert Lamaorisse, bekend van de bekroonde film “The Red Balloon”. Na ruim een jaar testen en verbeteren was het spel klaar voor de Amerikaanse markt, waarop Parker Brothers in 1959 het allereerste Risk spel lanceerde. Het spelbord van Risk heeft in de loop der jaren heel wat veranderingen ondergaan.

Spelregels veranderen

risk afbeelding

Wist je dat bijvoorbeeld er heel wat verschillende spelregels zijn bedacht? In deze speciale jubileumeditie vind je maar liefst 5 verschillende spelvarianten, waaronder die allereerste regelset! Je zult zien dat die regels heel wat effect hebben op het spelverloop en de speelduur van het spel. Voor die echte lange speldagen kun je dus een wat langere variant kiezen. In alle versies gaat natuurlijk op dat je begint met het verdelen van de landen en het plaatsen van je legers. De voorbereiding kost dus wat tijd. Voordeel van deze speciale uitvoering is wel dat de speelfiguren geweldig zijn vormgegeven, als echte karakters die je over het spelbord beweegt. Dat maakt het spelen een stuk leuker, in plaats dat je met houten figuurtjes moet bewegen. Het spelbord zelf is ook heel authentiek vormgegeven, met het uiterlijk van een verweerde landkaart met dito landenkaarten. Sfeervol en waardig voor een spel van 60 jaar oud. Tijdens het spelen wordt je lot bepaald door een vleugje strategie, maar vooral door het lot van de dobbelstenen. Die bepalen uiteindelijk hoe je uit de strijd komt: als verslagen leger of als glorieuze winnaar. Dat maakt Risk compleet onvoorspelbaar en spannend. Speel je als een echte waaghals en zet je alles op alles, of blijf je verdedigen en sterk je de landen die je hebt, om van daaruit je gebied uit te breiden? Een lastige kwestie, zeker omdat het gevaar uit alle kanten kan komen.

Geheime missie

Met de speciale ‘geheime missie’ kaarten geef je het spel wat extra spanning: de het spel draait dan niet om het veroveren van de wereld, maar om het volbrengen van een geheime missie die op de kaarten geschreven staat – een welkome afwisseling op de spelvariant, die de speelduur aanzienlijk verkort. Je hoeft immers alleen maar te knokken voor die ene missie, die je overigens zo lang mogelijk verborgen moet houden. De missies variëren van het veroveren van bepaalde werelddelen tot het wegvagen van een bepaalde tegenstander. Een mooie en soms ook pittige opdracht, maar een stuk overzichtelijker dan het heersen over de wereld, nietwaar?

Ga direct naar RISK 60 jaar editie op BOL.com.


Recensie over Risk 60 jaar editie

CooleSuggesties topper

Risk is een spel voor jong en oud – het lot wordt immers grotendeels bepaald door de dobbelstenen en slechts voor een deel uit kennis, kunde en strategisch inzicht. Dit spel is een ultieme versie van alle voorgaande spellen, van de allereerste versie van Risk tot aan de nieuwste spelvariant, waarbij je gebruik kunt maken van opdrachtkaarten om de speelduur aanzienlijk te verkorten. Dat maakt het spel geschikt voor een groter aantal momenten, maar ook voor spelers die niet zo veel speelgeduld hebben en geen hele dag om een spelbord willen doorbrengen. De vormgeving is geweldig – er is meer dan genoeg tijd en aandacht aan geschonken. Een heel mooie collectors edition, waar je je bestaande Risk variant met liefde voor aan de kant schuift. Risk zelf is natuurlijk geschikt voor groepen van 3-6 spelers, maar er is ook een spelvariant ingesloten voor 2 spelers.

Score: 9


Informatie

, Hasbro
Genre: strategie, Tijdsduur: 120 minuten.
Voor 3-6 spelers. Leeftijd: vanaf 10 jaar. Prijs: 60 euro.

Speelgoed koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.