logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Risen brengt het bijbelverhaal op een unieke manier


risen brd Eigenlijk is het best wel ironisch. Een tijdje na de film Hail, Caesar komt er een film over de belangrijkste filmproductie uit deze persiflage op Hollywood: Risen draait namelijk over het ontstaan van het christendom, bekeken vanuit het Romeinse standpunt. Die staan namelijk aan de poort van Jerusalem, waar ze felle tegenstand ondervinden van de Joodse inwoners. Maar wat blijkt? Ze hebben een gezamelijke tegenstander: een man die zegt de nakomeling te zijn van God zelf.

Romeinse blik

Dat is in de Romeinse oren natuurlijk je reinste lariekoek. Eén god? Voor alles? Geen god voor de oorlog, de wijsheid, het eten, of je uiterlijk? Echt maar eentje? En eentje die een nakomeling heeft op Aarde? Ha! Maak dat de kat wijs! Ze zien er niet zo’n groot gevaar in, maar de Joodse geloofsgemeenschap staat ook op springen door deze vreemde snuiter. In Risen komen de Romeinen en de Joden dus samen om – met de nodige achterdocht – samen plannen te smeden om deze messias de mond te snoeren. En dus wordt hij gekruisigd. Vol spanning wachten ze het volgende deel van het verhaal af. Want volgens zijn eigen woorden zou Yeshua na drie dagen gewoon weer opstaan. Een paar rollen touw, lakzegels en twee Romeinse bewakers zouden het moeten voorkomen, maar je raad het al: het lichaam van de gekruisigde Yeshua is op de derde dag spoorloos verdwenen, met de touwen losgescheurd en de lakzegels gesmolten.

Raadsels en wonderen

Risen heeft een bijzondere invalshoek voor deze periode. Ze nemen daarbij de Bijbel als leidraad, en voorzien Yeshua dus van bijzondere gaven. Hij is echt in staat om wonderen te verrichten, wat natuurlijk een tikje riskant is om die weg in te slaan. Tenminste: het is de vraag of deze zienswijze in goede aarde valt. Ook is er een verschuiving in de vertelling: van de nuchtere Romeinse visie van strategie en machtsvertoon verschuift hoofdrolspeler Claudius van een doorgewinterde soldaat naar een twijfelaar: zou het echt waar kunnen zijn? De actiescènes van het begin van de film verzachten daarmee ook, van felle oorlogsstrijd tot ondervragingen die vaak leiden tot het vrijlaten van de gevangenen.

Risen

Deze film zou wel eens een nieuwe Paas kunnen worden, na The Passion of the Christ brengt deze film het verhaal van de kruisiging en de (mogelijke) wederopstanding op een unieke wijze in beeld. Vanuit de Romeinse visie, dat dan weer wel, maar dat brengt ook de politieke spanningen in die tijd weer mooi in kaart. Het verhaal is sfeervol in kaart gebracht, mooi verfilmd en de omgeving is natuurlijk erg indrukwekkend. Risen, Universal Pictures
Tijdsduur: 102 minuten, Avonturenfilm. Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.