logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Ring Doorbell 4 + zonnelader


Sommige producten worden al snel aan bepaalde merken gekoppeld. De kans is heel groot dat je bij slimme deurbellen denkt aan de Ring Deurbel, onderdeel van Amazon. Wij installeerden onlangs de Ring Doorbell 4 op batterijen… inclusief een zonnepaneel! Deze slimme deurbel heeft een paar nieuwe functies die we zullen toelichten.

Voordeel van een accu

De Ring Doorbell is één van de eerste deurbellen die volledig draaide op een accu. De meeste slimme deurbellen hadden nog altijd een stroomkabel en geschikte adapter nodig. Met de komst van kunststof kozijnen is schroeven niet altijd mogelijk of wenselijk. Het ontbreken van een stroomkabel geeft natuurlijk heel wat mogelijkheden. Je kunt hem bijvoorbeeld op de poort bevestigen, zodat je ook achter het huis een deurbel beschikbaar hebt. Inmiddels zijn er meer merken die een draadloze slimme deurbel op de markt hebben gebracht, maar iemand moet de eerste zijn!

Zonnepaneel

Laat ik ook meteen het Ring zonnepaneel toelichten. Bij de oudere modellen had de deurbel een dikkere rand, waarin een aantal zonnepanelen verwerkt zaten. Hier zijn ze bij Ring van afgestapt. Een los paneel geeft namelijk niet alleen meer energie, het geeft ook meer vrijheid voor de locatie waar je het plaatst. Is je voordeur gehuld in schaduw, omdat het bijvoorbeeld in een nis zit? Dan kun je het losse paneel toch in de zon plaatsen. Het paneel heeft een scharnierpunt om hem verticaal te roteren (jammer genoeg kun je hem niet ook horizontaal draaien voor een optimale positie) en een zwarte kabel van 6 meter. Dat lijkt absurd lang, maar als je de kabel netjes wil wegwerken, blijkt de kabel net lang genoeg te zijn. Wij plaatsten het paneel op de gevel en de deurbel in een nis. De kabel loopt nu eerst 2,5 meter omlaag naar de grond, om via de muur weer 1,5 meter omhoog te kruipen. Een snelle rekensom laat zien dat je dan nog 2 meter kabel overhebt om de hoek om te gaan – en daar ben je zo doorheen! Het installeren van de lader is een eitje: koppel hem aan de twee schroeven op de achterkant van je deurbel voor je hem op de muur vastzet en je bent klaar voor actie. Grote kans dat je de accu nooit meer apart hoeft op te laden! Hier plaatste ik de accu van onze Ring Deurbel 3, die op 39% stond. Inmiddels is dat percentage gegroeid naar 60%. Een praktische accessoire, die je wel netjes moet kunnen wegwerken.

Ring Video Doorbell 4: Ontwerp

Het ontwerp van de videodeurbel van Ring wijkt niets af van de voorgaande modellen. Dat is wel jammer, ik vind het prettige van nieuwe apparaten wel dat ze er ook echt nieuw en misschien wat cooler uitzien. Maar nee, het ontwerp is al een aantal generaties ongewijzigd. De lens prijkt bovenin, onderop vind je een verwisselbare kap (grijs krijg je meegeleverd, met de belofte voor een link naar een gekleurde cover naar keuze) en een ronde drukknop, die blauw oplicht als er op wordt gedrukt. Het positieve van de ongewijzigde vormgeving is wel dat je alle accessoires en schroefgaten kunt gebruiken bij een upgrade. Het is dan ook nog altijd een forse deurbel, maar die ruimte is ook nodig voor de accu.

Video

Jammer genoeg is het beeld van de Ring Video Doorbell 4 nog altijd horizontaal gericht. En dat terwijl je het beeld waarschijnlijk toch beperkt tot een klein deel van het plaatje, om ongewenste bewegingsmeldingen te minimaliseren. Persoonlijk had ik liever een verticale strook gezien, waarbij je tot aan de grond kunt zien. Nu kun je de onderste anderhalve tot twee meter voor je voordeur niet zien.

De kwaliteit van het Full HD beeld is overigens uitstekend. Details zijn goed te zien, kleuren zijn realistisch en helder. Zelfs in het donker zijn personen en voorwerpen nog goed te zien. Zelfs in kleur, een noviteit van de laatste twee modellen. Nieuw bij de Ring Video Deurbel 4 is de Pre-Roll functie in kleur. Deze functie werd bij de Ring Video Doorbell 3 Plus geïntroduceerd (die nu vervangen wordt door dit model). De Pre-Roll functie geeft aan dat de camera continu een videolus van 4 seconden opneemt. Wordt er iemand gespot, dan worden die vier seconden aan je filmje toegevoegd. Zo zie je niet meteen iemands gezicht aan het begin van het filmpje, maar ook hoe deze in beeld is komen lopen. Dat ziet er veel logischer en minder indringend uit. Bij het vorige model was de Pre-Roll in zwart-wit en in lagere resolutie, waardoor de toegevoegde waarde aanzienlijk minder was. Bij de Video Doorbell 4 is hij wel in een wat lagere resolutie, maar wel in kleur. Wil je de perfecte combi? Dan ga je voor de bedrade Ring Video Doorbell Pro 2, die de pre-roll zowel in kleur als de volledige resolutie biedt. Ook het geluid is helder en duidelijk, zodat je makkelijk kunt communiceren met de persoon die voor je deur staat.

Filmpjes bekijken

De opgenomen vlips komen terecht in een tijdlijn of in een verticale lijst. Beide functies hebben zo hun beperkingen: swipen om te zoeken naar het juiste beeld is niet echt praktisch, maar je ziet wel meteen wat de filmpjes inhouden. De lijst heeft geen icoontjes of voorvertoningen, zodat je die stuk voor stuk moet aantikken.

Abonnement

Een van de nadelen van slimme deurbellen is dat je afhankelijk bent van een abonnement. Dat is bij Ring niet anders. Tenzij je een abonnement hebt op Ring Protect, kun je alleen livebeelden van de videodeurbel bekijken en krijg je de meldingen op je telefoon of Chime bellen. Als je video’s wilt opnemen, kun je gebruikmaken van Ring Protect Basic (€ 3/maand, € 30/jaar) om voor één camera films op te nemen, of voor Ring Protect Plus (€ 10/maand, € 100/jaar) alle Ring-apparaten op één locatie dekt. Dit laatste abonnement voegt ook een extra laag bescherming toe aan je Ring Alarmsysteem, mocht je dat hebben.


Ga direct naar Ring Video Doorbell 4 op BOL.com.

Recensie over Ring Video Doorbell 4

De Ring Video Doorbell 4 bevat weer een aantal mooie upgrades ten opzichte van de Ring Doorbell 3. Vooral de invoering van de pre-roll is een verbetering. Er is nog winst te behalen in de software. Het zou bijvoorbeeld prettig zijn als er een herkenning komt voor pakketbezorgers en de introductie van automatische reacties van je deurbell, wat in Amerika wel al het geval is. Ook de beeldverhouding is voor verbetering vatbaar. Het zonnepaneel is een welkome toevoeging en zorgt voor constante stroom aan energie, maar je moet de kabel wel netjes kunnen wegwerken. Ook zit ik vol smart te wachten op een samenwerking met Google Assistent!

Score: 8


Informatie

Ring Video Doorbell 4
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.