Het is altijd prettig en rustgevend om te weten dat je huis goed beveiligd achterblijft zodra je het je rug terugkeert (of ’s nachts op één oor ligt). Je kunt daarbij kiezen uit heel veel verschillende opties, het ene systeem een stuk uitgebreider dan het ander. Ring bewijst dat het helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Wij gingen aan de slag met de tweede generatie van het Ring Alarm, dat inmiddels de toevoeging heeft gekregen van een glasbreukmelder.
Basiskit
Het is verstandig om de Ring Alarm 2 te kopen in één van de verschillende starterkits. Wij gingen aan de slag met de vijfdelige starterskit, bestaande uit het Ring-basisstation, een toetsenbord voor het in- en uitschakelen van het systeem, een contactsensor, een bewegingssensor en een range extender met een batterijback-up. Daarnaast ontvingen we de glasbreuksensor, waarmee een barstend raam gedetecteerd kan worden. Als extra service kun je ervoor kiezen om een abonnement te nemen op Ring Protect Plus, waarbij je externe hulp kunt inroepen als het alarm afgaat.
Uitbreiden
De kracht van het systeem zit hem misschien ook wel in de uitbreidbaarheid van dit pakket. Je kunt zonder problemen extra sensoren toevoegen, werken met nieuwe sensoren, koppelingen maken met camera’s en je deurbel… en alles beheren via de Ring app op je smartphone of tablet. Oh ja: en vergeet ook niet al die producten binnen het ‘Works with Ring’-programma! Zo koppel je het systeem ook aan slimme sloten, rookmelders en lampen. Jammer genoeg laat Ring zich op zijn beurt nog altijd niet koppelen met het veelgebruikte Google Assistent…
Glasbreuksensor
De nieuwste telg op het gebied van Ring Alarm is de glasbreuksensor. Dat is een kleine schijf, die je in de buurt van je raam neerlegt of ergens vastplakt. In feite is het een geluidsgevoelig apparaatje, dat afgaat zodra het geluid van brekend glas hoort. Je hoeft hem dus niet direct op het glas te plakken! Het bereik van de glasbreuksensor is ongeveer 7,5 meter, wat een flink bereik is en misschien wel alle ramen op één verdieping kan controleren. Daarmee is het een heel praktische sensor, die je 24/7 actief kunt laten zijn op grote en kleine ramen, die gevoelig zijn voor inbraak (of waar regelmatig een voetbal tegenaan knalt…)
Verschil tussen Ring Alarm en Ring Alarm gen 2
Wat is eigenlijk het verschil tussen deze nieuwe versie en de oude variant van Ring Alarm? Welnu: in het nieuwe systeem hebben ze een nieuwe Z-Wave 700-chip gestopt. Daarmee zijn alle accessoires kleiner geworden, maar hebben ze ook een groter bereik en gaan de batterijen langer mee. En dan hebben we het over enkele jaren (afhankelijk van het gebruik). Dat zijn aangename pluspunten! Je kunt de producten trouwens zonder probleem met elkaar gebruiken. Heb je een oud systeem en wil je een nieuwe accessoire? Dan kun je gewoon de tweede generatie kopen en koppelen. En andersom!
Contact
Een belangrijk onderdeel van het Ring Alarm-systeem is de fysieke ondersteuning bij calamiteiten. Je kunt instellen dat het alarm na tien minuten telefonisch contact met jou of andere contactpersonenn opneemt als het alarm gaat (en het niet wordt uitgezet door jou of anderen). Je krijgt dan te horen wat er aan de hand is, mits je natuurlijk zelf het alarm al hebt uitgeschakeld.
Basisstation
Het kloppend hart van Ring Alarm is het basisstation, dat je bekabeld met het internet verbind en aansluit op netstroom (hoewel hij voorzien is van een back-up batterij). Valt je internet uit? Dan kan de Ring nog altijd contact met het internet maken via zijn ingebouwde LTE-radio. Het basisstation heeft een ingebouwde sirene van 104dB die afgaat wanneer het systeem in een alarmtoestand gaat. Dat is luid, maar niet schrikbarend, tenenkrommend en verdovend luid. Zeker niet als je dit systeem in bijvoorbeeld een meterkast hebt staan.
Eenvoudige installatie
Het grootste pluspunt is de eenvoudige installatie. Dankzij de glasheldere handleiding laat stap voor stap zien hoe je alle accessoires met elkaar koppelt, zodra je weet waar je alle acccessoires wil plaatsen, heb je de hele set binnen een half uur werkend. Je plaatst de sensoren makkelijk met dubbelzijde tape (of je boort/schroeft ze zelf vast, dat kan ook). De tape heeft hiervoor al gaatjes, zodat je ze makkelijk kunt schroeven. Extra accessoires koppel je snel en eenvoudig via een QR-code op de apparaten. De batterij verwisselen gaat snel en eenvoudig – waarbij je een waarschuwing krijgt in de app wanneer het klepje wordt geopend.
Abonnement… of niet?
Je kunt voor ongeveer 10 euro een abonnement nemen op Ring Protect Plus, waarbij je ondersteuning op afstand krijgt voor je complete systeem. Zo nemen ze vanuit Ring contact met je op zodra het alarm wordt geactiveerd (en er wordt niet op gereageerd). Jij – of aangegeven contactpersonen – worden dan gebeld met de betreffende melding. Dat is de functie ‘geassisteerde bewaking’. In Amerika gaan ze zelfs zo ver dat ze de alarmdiensten voor je kunnen inschakelen, maar in Europa is het nog niet zo ver. Neem je geen abonnement op deze dienst, dan krijg je alleen pushmeldingen als er gebeurtenissen worden gedetecteerd. Natuurlijk zal de Ring-service eerst contact proberen op te nemen met jou, voor ze de hulpdiensten inschakelen! Heb je een abonnement, dan kun je ook direct hulpdiensten inschakelen met behulp van de toetsen op het keypad. Als bonus voor Ring Protect Plus krijg je trouwens ook cloud opslag voor een onbeperkt aantal camera’s in huis!
Wanneer wil je de beveiliging inschakelen?
Ring Alarm heeft drie standen: Uitgeschakeld, voor als je geen beveiliging nodig hebt; Weg, voor als je het huis verlaat; en Thuis, voor als je in huis bent maar veiligheid wilt (zoals wanneer je ’s nachts naar bed gaat). Iedere accessoire kun je apart programmeren per beveiligingsmodus, zodat je altijd de gewenste beveiliging ervaart.
Ring deurbel en camera
Heel rog is dat je de deurbel en eventuele extra camera’s kunt integreren in het Ring Alarmsysteem. Voor iedere beveiligingsmodus kun je de werking ervan instellen en aanpassen, zodat je nog meer sensoren ter beschikking hebt met een coole dubbelfunctie: die van camera! Je kunt zelfs instellen dat alle camera’s gaan opnemen, op het moment dat je alarm afgaat. Zo heb je al het bewijsmateriaal dat je nodig zou kunnen hebben in het geval van een calamiteit, inbraak of wat-dan-ook!
Ga direct naar Ring Alarm gen 2 op BOL.com.
Recensie over Ring Alarm gen 2
We blijven fan van ring, maar vinden het nog altijd jammer dat er geen integratie is met bijvoorbeeld Google Assistent (wel met Amazon Alexa, maar dan moet je Engels praten tegen je slimme assistent). Als beveiligingssysteem is dit wel een briljant systeem. Het is heel eenvoudig te installeren en te beheren, dankzij de eenvoudige installatie, de vele uitbreidingsmogelijkheden en de toegankelijke app. Voor de optimale ervaring moet je wel een abonnement nemen, maar zonder abonnement is het ook een prima systeem, dat je een seintje geeft zodra één van de sensoren een probleem oppikt. Voor normaal gebruik zou dat al meer dan genoeg zijn. Het ontbreken van een koppeling met andere slimme systemen, zodat je het kan integreren in je slimme huis, zou een groot pluspunt zijn. Dat had het verschil gemaakt van een 9 naar een 10!
Score: 9
Informatie
Ring Alarm gen 2Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 249 euro.
Op zoek naar coole gadgets?