logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Yokuu vloerreiniger en laundry sheets


We zijn steeds meer bezig met een beter milieu en zorgen voor een goede toekomst. We letten op ons energieverbruik, gebruiken slimme stekkers waar we kunnen, eten meer vegetarisch… en letten zelfs op tijdens het huishouden. Zo maken we zo min mogelijk gebruik van wegwerpartikelen en denken we ook aan het milieu in het schoonmaakkastje. Daarbij mochten we onlangs de producten van Yokuu proberen, die een unieke manier gebruikt om je huis schoon te maken – en te houden.

Schoonmaken met bacteriën

Hoewel de meeste mensen denken dat je met schoonmaken juist zoveel mogelijk bacteriën moet wegnemen (met de meest agressieve middelen om dat doel te bereiken), gooit Yokuu het over een verfrissend nieuwe boeg. Zij zetten namelijk goede bacteriën in om je huis schoon te maken. Als bijkomend voordeel – aldus Yokuu – zorgen die goede bacteriën ervoor dat ook na het schoonmaken je huis langer schoon blijft en ruikt. Uitdaging aangenomen!

Just add water

Het principe van Yokuu is niet nieuw: we zien meer alternatieven waarbij fabrikanten tabletten of poeders leveren, die je kunt aanlengen in een spraybus of in een emmer water. De logica hierin is kinderlijk eenvoudig en briljant: waarom zou je een kant-en-klaar fles schoonmaakmiddel kopen en daarna weggooien, terwijl je ook een fles kunt hergebruiken en zelf kunt vullen met water en schoonmaakmiddel? Daarbij heeft het merk twee uitzonderingen: poeder voor vloerreiniging en sheets voor de wasmachine.

Yokuu Laundry Sheets

Zelf vond ik de Laundry Sheets eigenlijk wel het meest bijzonder. Want laten we eerlijk zijn: doe jij iedere keer precies genoeg wasmiddel in de wasmachine? Ik doe ook zomaar wat. Deze Yokuu Laundry Sheets zijn geschikt voor een volle wasmachine (maximaal 6 kg aan gewicht). Heb je minder dan 3 kilo? Dan kun je zo’n sheet gewoon doormidden knippen. Je doet de sheets vervolgens bij de was en zet het programma aan dat je wilt. Aangezien er geen bleekmiddelen in zitten en geen agressieve stoffen, zijn ze geschikt voor ieder type was. Dat scheelt weer een paar bakken waspoeder, nietwaar? De prijs is ook prima, vergeleken met regulier wasmiddel: 12,99 euro voor 32 sheets, waar je dus 32 tot 64 wasmachines mee kunt draaien. Ter vergelijk: een fles vloeibaar wasmiddel is goed voor 22-27 wasjes en kost tussen de 10 en 20 euro. Ook voor waspoeder van een A-merk betaal je ongeveer deze prijs per wasbeurt. Aan de andere kant heb je nu geen grote ton wasmiddel meer in huis staan, kan de eenvoudige papieren verpakking zo worden gerecycled en vervuil je het afvalwater niet meer met chemische reinigingsmiddelen. Het resultaat? De was ruikt heerlijk fris, waarbij ook sportgeuren netjes worden weggewerkt. Echt vuile kleren hebben we als kantoormensen niet 😉 dus over de reinigingskracht met sterk vervuilde kleren kan ik geen oordeel vellen.

Yokuu vloerreiniger

Waar de meeste reinigingsproducten van Yokuu gebruikt worden in een sprayflacon, schep je de Yokuu vloerreiniger in een emmer lauwwarm water. Daarbij geven ze het advies om 1 theelepel (5 ml poeder) toe te voegen aan 5 liter water bij gemiddeld vervuilde vloeren. Is je vloer minder vuil? Dan is minder reinigingspoeder ook geen enkel probleem. Het lost zich razendsnel op en laat zich net als iedere gangbare vloerreiniger gebruiken. Normaliter houden we twee emmers bij het dweilen: eentje om het reinigingsmiddel aan te brengen op de dweil en eentje om de vuile dweil telkens in uit te spoelen, alvorens hem weer in de andere emmer te voorzien van vloerreiniger. Dat principe hebben we ook hier toegepast en eerlijk gezegd kunnen we geen verschil merken met andere vloerreinigers. Is dat slecht? Nee, helemaal niet. Het laat juist zien dat het zich minstens kan meten met de A-merken! Volgens Yokuu zouden de vloeren langer stofvrij en schoon moeten blijven, maar het is toch wel prettig om ze regelmatig schoon te maken. De geur is ook hierbij fris en subtiel aanwezig, waardoor je wel het gevoel hebt dat je ook echt hebt gereinigd. De Yokuu vloerreiniger kost 6,95 euro voor 100 gram. Daarmee kunt je zo’n 25 emmers water vullen.


Recensie over Yokuu reinigingsproducten

Dat Yokuu schoonmaakproducten op de markt brengt die je zelf oplost in water en gebruikt in spuitflacons is niet helemaal nieuw. Dat ze daarbij actieve bacteriën gebruiken die nog een tijdje actief blijven en je huis schoner maken? Daar kunnen we alleen maar blij van worden. Voor de producten hierboven hebben we deze positieve bijwerkingen niet actief gemerkt. Wel hebben we het gebruiksgemak ervaren en genieten we van de subtiele geuren waarin we ons mogen omringen.

Score: 8


Informatie

Yokuu reinigingsproducten
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 6.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.