logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Xiaomi Watch 2

Jarenlang waren activity trackers en smartbands het ultieme middel om je gezondheid en je activiteit te meten. Inmiddels zijn veel mensen overgestapt op smartwatches: vooral omdat je met zo’n smartwatch veel meer kunt. Het is daarbij tof om te zien dat steeds meer mensen overstappen van hun eigen systemen naar Wear OS, het smartwatchsysteem van Google. Op die manier heb je veel meer mogelijkheden en kun je apps installeren vanuit de WearOS appstore! De Xiaomi Watch 2 is een mooi voorbeeld van een betaalbaar horloge met 1001 functies.

Betaalbare smartwatch

De Xiaomi Watch 2 heeft een adviesprijs van 199 euro en is daarmee een van de goedkopere smartwatches die op Wear OS draait en gebruik maakt van de Snapdragon W5+ Gen 1 processor. Concurrenten zitten al snel op een prijsniveau van ongeveer 300 euro. Dankzij de nieuwste versie van WearOS doet het niets onder aan de mogelijkheden of functionaliteiten: vanuit de Play Store kun je talloze apps vinden en installeren. En: de Xiaomi Watch 2 werkt even goed met alle merken smartphone. Je hoeft dus geen Xiaomi smartphone te hebben om de watch te kunnen gebruiken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung en Apple.

Keuzes maken

Maar waarom kost deze Watch 2 slechts 200 euro, terwijl de meeste concurrenten duurder zijn? Dat is op verschillende manieren te verklaren. Een belangrijke reden is het productieproces: omdat je dit horloge slechts in twee kleuren en één formaat kunt kopen, hoeven ze ook maar twee producten van de band te laten rollen! Je kunt kiezen uit een zwarte en zilveren aluminium behuizing, met 46mm in diameter. Er is geen LTE-versie beschikbaar, je bent dus afhankelijk van je smartphone voor internettoegang (bijvoorbeeld voor navigatie of Google Pay). Het 1,43 AMOLED scherm heeft een nette resolutie van 466 x 466 pixels, met een helderheid van 600 nits. De accu gaat tot 65 uur mee en het model is waterdicht tot 5 meter.

Vormgeving

De Xiaomi Watch 2 ziet er neutraal en sober uit. De ronde kast ziet er misschien zelfs wel saai uit en heeft geen draaiknoppen, zoals bijvoorbeeld de TicWatch Pro. Je gebruikt dus enkel het touchscreen voor het scrollen door de schermen, waarbij je twee knoppen hebt om je keuze te bevestigen of terug te keren naar de vorige optie. De ronde vormen doen hem misschien iets naar een vrouwelijk model neigen, maar het formaat van 46mm staat daar weer tegen. Het horloge is ook vrij dik (1,2 cm). Het nadeel van zo’n groot horloge is dat je hem wellicht niet comfortabel vind om ’s nachts te dragen.

Mi Fitness

Een klein nadeel aan dit horloge vond ik wel dat je niet kunt steunen op de officiële WearOS app, maar gebruik moet maken van de Mi Fitness app. Op zich heb ik overgens geen problemen met de app zelf: hij werkt goed en eenvoudig, is overzichtelijk en weet alle informatie netjes voor je op een rij te zetten. De bedieningsmogelijkheden voor de smartwatch zelf is identiek aan alle andere WearOS smartwatches, hoewel er een paar extra Xiaomi-functies in verwerkt zitten in de vorm van eigen apps en features. Zo kun je vanuit deze app bijvoorbeeld kiezen uit verschillende wijzerplaten, die er gelukkig meestal best volwassen en neutraal uitzien – en je kunt natuurlijk ook kiezen uit vrolijke, speelse opties!

Gezondheid

Smartwatches zijn ook heel fijne sportmaatjes. Naast je dagelijkse activiteiten zoals de gezette stappen en verbruikte calorieën, je slaapritme en SpO2-metingen kun je in de app ook vertrouwen op begeleiding en tracking tijdens hardlopen, wielrennen en ongeveer 98 andere sporten 🙂 die je zowel binnenshuis als buitenshuis (met ondersteuning van GPS) kunt laten bijhouden. De dual-band gps van de Xiaomi Watch 2 doet daar prima dienst en het is het vermelden waard dat er ook echt een dual-band gps-tracker gebruikt is. Dat zou een makkelijke manier zijn om wat productiekosten te sparen! Let er bij het meten van activiteiten wel op dat je hem start en stopt… ook voor de automatische tracking moet je hem even een zetje geven!


Recensie over Xiaomi Watch 2

De Xiaomi Watch 2 bied een heel goede prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de snelle processor en de aanwezigheid van WearOS voldoet het aan alle verwachtingen. Toegegeven: de vormfactor had stoerder of in ieder geval meer uitgesproken mogen zijn en hij is vrij fors, maar als je zoekt naar een geschikte smartwatch zal deze je niet teleurstellen. Alle meldingen doen het naar behoren, Google Pay werkt zonder problemen en ook je GPS-positie wordt goed bepaald. Het is niet direct een echt sporthorloge voor fanatieke hardlopers of wielrenners, maar voor de casual runner zul je op geen enkele functie mispakken. De accu gaat ongeveer anderhalve tot twee dagen mee, hoewel de GPS behoorlijk wat energie verbruikt. Google Assistant is natuurlijk van de partij en door lang de bovenste knop in te drukken, kan je meteen een spraakcommando geven dat vrijwel meteen wordt uitgevoerd.

Score: 8


Informatie

Xiaomi Watch 2
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.