
Voor ik deze recensie begin, wil ik even melden dat ik geen beamer-expert ben. Dit is mijn eerste serieuze beamer die ik in handen heb gehad en ik heb dan ook de tijd genomen om alle mogelijkheden ervan te ontdekken. (Dank, XGIMI, voor het geduld voor deze review verscheen 🙂 ). Maar na zo’n 16 jaar CooleSuggesties ben ik wel kritisch en kijk ik graag naar de mogelijkheden en beperkingen die producten hebben. Ook durf ik best te zeggen dat ik wel wat weet van technische functies, specificaties kan beoordelen en weet of een product wel of niet prettig werkt. Vanuit die hoek ben ik dan ook aan de slag gegaan en deel graag mijn bevindingen met je over de XGIMI Halo+ beamer!
Vormgeving
Toen ik de XGIMI Halo+ voor het eerst zag, dacht ik in eerste instantie dat ik een Sonos One zag een lens. Het ziet er op het eerste oog uit als een stevige kolom, met afgeronde hoeken en een lens aan de voorkant. Het apparaat zelf is 171,5 x 113,5 x 145mm groot en weegt 1,6 kg. (Ik heb het even opgezocht: de Sonos One is 162 x 119,7 x 119,7mm groot). Die 1,6 kg lijkt overigens veel, maar wordt voor een deel veroorzaakt door de ingebouwde accu. Het apparaat is dus nagenoeg vierkant, net een grote lens en een kleine sensor aan de voorkant, wat bedieningselementen bovenop (die ik eigenlijk geen enkele keer heb gebruikt… daar hebben ze afstandsbedieningen voor uitgevonden, toch?) en wat aansluitmogelijkheden op de achterkant. Rondom zitten Harman Kardon speakers verwerkt achter een grille en zie je onderop een aansluitmogelijkheid om je beamer te bevestigen op een statief. Simpel en sober – lekker neutraal om overal neer te kunnen zetten!
Beamer neerzetten
Voor je een beamer neerzet, is het belangrijk om je te bedenken hoe groot het beeld moet worden. Nu kan de XGIMI Halo+ een beeld projecteren van 40 inch tot maar liefst 200 inch (ofwel variërend van 1 meter tot 5 meter in diameter). Wij hebben hem overigens ook eens dichter bij gezet en dan kun je ook prima kleinere beelden projecteren. Let daarbij op de ’throw ratio’ van de lens. Die is 1,2:1. Dat houdt in dat je de beamer 1,2 meter van je projectiewand moet zetten om een beeld te krijgen van 1 meter in diameter. De lichtsterkte is dan ook wel op zijn best: zet je hem verder dan 2 meter van het projectiedoek, zul je merken dat de lichtopbrengst behoorlijk afneemt. Ook gezien de Full-HD resolutie nodigt niet echt uit om op heel grote oppervlakken te projecteren, hoewel de visuele scherpte natuurlijk afhangt van hoe ver je zelf van het projectiescherm af zit.

Zo krijg je recht en scherp beeld met je beamer
Een van de sterke punten van de XGIMI Halo+ is zijn slimme gebruik van beeldtechniek en de informatie die hij krijgt. Je zou het kunnen zien als ‘kunstmatige intelligentie’, maar is het eigenlijk gewoon een heel slim stuk programmeerwerk, waarbij de projectie zich aanpast op het projectie-oppervlak. Zo wordt het beeld netjes recht en in balans getoond en is er een autofocus, waarbij je ieder detail zo scherp mogelijk in beeld krijgt. Je zou dit ook allemaal handmatig kunnen doen (en de Halo+ biedt mogelijkheden om alles handmatig te finetunen), maar waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? In een paar tellen heb je scherp en recht beeld. Er is zelfs een kleurcorrectie, waarbij je op gekleurde muren nog altijd geniet van kleur-echte beelden. Bizar!
Beeldsnelheid
Dankzij de XGIMI MEMC-functie wordt de helderheid bij bepaalde onderwerpen aangepast op het onderwerp. Echt helder beeld heeft namelijk zekere inputvertraging (enkele milliseconden, dus niet echt om je zorgen over te maken), maar bij sport of actiefilms kan dat storend zijn. Door een geschikte beeldmodus te selecteren wordt de helderheid iets verlaagd en die vertraging geminimaliseerd. Er is zelfs een gamemodus, maar die zou ik niet gebruiken voor snelle actiegames of waarbij je snel moet reageren. Iedere milliseconde telt, nietwaar?
Google TV
Veel heb je trouwens niet nodig om met de XGIMI Halo+ aan de slag te gaan: de projector draait volledig op Google TV, waardoor je alle denkbare apps kunt installeren en draaien die je ook op je tv zou kunnen afspelen. Netflix, Disney+, Prime Video, je eigen televisie-app en nog veel meer… het draait moeiteloos. Indien gewenst kun je ook een extern apparaat aansluiten via de HDMI-poort, zoals een laptop of een dvd-speler, om via die bronnen beelden te projecteren.
Google TV werkt overigens super fijn. Het is toegankelijk en intuïtief. Werk je op je tv met hetzelfde account, dan kun je gebruikmaken van de Google bubble en al je gegevens zonder problemen overzetten naar deze beamer. Er is zelfs een Google Assistant aanwezig, zodat je de projector met je stem kunt bedienen voor bepaalde functies.

Specificaties
Voor de specificatie-vergelijkers kunnen we de technische details natuurlijk niet achterwege laten. De Halo+ beschikt over een Mediatek MT9629 systeem op chip, met een krachtige quad-core 1,5GHz processor, 2GB RAM, een Mali G52 grafische versneller en 16GB opslagruimte voor het systeem en de media van de gebruiker. Uit de doos heeft de Halo+ 8GB opslagruimte beschikbaar. Dankzij Wifi 5 is de dataoverdracht lekker snel, mits je router of repeater genoeg bereik heeft om deze projector te bereiken. Naast een HDMI-aansluiting beschikt de Halo+ ook over een USB-poort om een USB-stick te plaatsen of een apparaat van stroom te voorzien. Er is zelfs een 3,5mm audio-aansluiting, en dat brengt ons op het volgende onderwerp!
Geluid van Harman Kardon
Want wat is een film of televisie zonder goed geluid? Dat hebben ze bij XGIMI goed in de smiezen gehad, want de Halo+ beschikt over een verrassend goede set van 5-watt luidsprekers die zijn afgesteld door Harman-Kardon. Het is niet het meest briljante, kamervullende geluid dat je een actiefilm in trekt, maar voor kleinere ruimtes is de samenwerking met Dolby Digital en DTS audioverwerking prima merkbaar. Je kunt de ingebouwde luidsprekers gebruiken voor het afspelen van muziek vanaf spotify of andere GoogleTV compatible streamingdiensten, maar je kunt de speaker ook gebruiken in combinatie met Bluetooth 5. De zojuist genoemde 3,5 mm analoge audio-uitgang is dan weer bedoeld voor het aansluiten van een koptelefoon of een luidspreker/versterker met een eigen voeding. Zo kun je die geluidservaring even een upgrade geven, mocht dat wenselijk zijn.
Afstandsbediening
Hoewel je bovenop de projector wat knoppen vind op het afspelen te pauzeren of te starten en het volume te regelen, zul je eerder gebruikmaken van de meegeleverde afstandsbediening. Deze heeft een bereik van 45 meter en heel wat functies aan boord om de bediening plezierig en eenvoudig te maken. Zo beschikt hij over een vierweg cursortoetsen en een volumeregelaar, knoppen om de projector aan of uit te zetten, naar de Android TV-startpagina te gaan en terug te gaan. Aan de voorkant zit een schakelaar om de functie van de volumeregelaar te veranderen in de focusroutine. Als u hem op focus laat staan, kan de volumeregelaar worden gebruikt om het beeld in of uit te focussen.
Ga direct naar XGIMI Halo+ op BOL.com.
Recensie over XGIMI Halo+

De Halo+ projector is een handige en veelzijdige projector waarmee je eenvoudig je favoriete tv-programma’s en films kunt bekijken, of dat nu in je tuin, thuis of op een andere plek is. Met draagbaarheid en helderheid als grote pluspunten, biedt deze projector een gebruiksvriendelijke ervaring, ondersteund door de krachtige Harman Kardon-luidsprekers die zorgen voor indrukwekkend geluid. Hoewel de afwezigheid van 4K-resolutie een nadeel kan zijn voor wie op zoek is naar de allerbeste beeldkwaliteit, biedt de Halo+ een uitstekende balans tussen functionaliteit en prijs. Voor wie zijn filmavonden een extra boost wil geven met minimale inspanning, is dit een product dat zeker de moeite waard is om te overwegen.
Score: 9
Informatie
XGIMI Halo+Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 799 euro.
Op zoek naar coole gadgets?