logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film review: Treadstone, Amazon Prime serie

Het idee om een serie te maken rondom het bekroonde en beproefde concept van Jason Bourne is iets waar veel fans wel even voor huiverden. De serie had met The Bourne Legacy niet bepaald een goede sier gemaakt, maar fans waren wel nieuwsgierig naar meer. Een stukje achtergrond, een beetje meer informatie en kennis. Is het dan toch slim om een serie op te hangen aan dit concept? Amazon greep die kans en durfde het aan. Treadstone werd geboren: het achtergrondverhaal van het ontstaan van Jason Bourne, een serie vol actie, intrige en vooral veel spionagenetwerken!

Het begin van Treadstone

Wanneer je de serie bekijkt, wordt je mee teruggenomen naar het begin van de jaren 70, naar Oost-Berlijn om precies te zijn. Daar kijk je even mee in een bizar experiment met drugs, waar wetenschappers om mensen experimenteren om een soort supersoldaat te maken. Daar wordt niet heel diep op ingegaan in die eerste episode, maar je leert wel dat er heel wat ‘slachtoffers’ of ‘experimenten’ van het Treadstone-project rondlopen op aarde, die zonder enige moeite geactiveerd kan worden. Deze mensen blijken bijzonder vaardig in wat ze doen en weten niet eens dat ze spion zijn. Het zijn simpelweg pionnen in een groots politiek en militair systeem. De serie weet het tempo hoog te houden en de lat hoog neer te leggen, waarbij je over de hele wereld spionnen ziet wanneer ze in actie komen.

Bekijk hier de trailer van Treadstone:

Gedetailleerd plan

Wat vooral opvalt in Treadstone, is dat het hele plan en de hele spionagewereld bijzonder goed is uitgewerkt. Hij is ontzettend gedetailleerd en verfijnd, waarbij je al snel een beetje meeleeft met onze menselijke wapens. In feite zijn ze ook maar slachtoffer, waarbij ze niet eens bewust zijn van wat ze doen. Die wetenschap en het besef van hun daden maakt zeker indruk. Het is bovendien een slimme zet om de aandacht niet op één Bourne-vervanger te richten, maar een aantal experimenten uit de kast te trekken. Er is immers altijd wel een personage waar je een hogere verbondenheid mee voelt. Bovendien zijn er zo veel verhaallijnen en actiemomenten, dat je simpelweg wil blijven kijken!


Recensie over Treadstone

Treadstone is een fijne aanvulling op de Bourne-trilogie (we laten het mislukte vervolg even buiten beschouwing 🙂 ) en duikt in de wereld van spionage en de Koude Oorlog. De serie heeft een lekker tempo en voldoende mysteries om je aan de buis te kluisteren. Het is geen serie-variant van de films, maar een uniek concept dat zonder meer los te kijken is, wat de serie nog wat extra pluspunten oplevert. De manier van filmen en het lagere budget doen een tikje afbreuk aan de serie, hoewel alles er netjes en gelikt uitziet.

Score: 8


Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.