logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Teufel Concept 8 5.1 surround set

Een tijdje geleden schreven we over de introductie van twee spannende Teufel-producten: een subwoofer met speakers, waar je geen extra versterker voor nodig hebt! Het betrof de Teufel Concept 12 en de Teufel Concept 8, waarvan wij de Concept 8 mochten uitproberen. Lees hieronder onze bevindingen!

Concept 8 vs Concept 12

Natuurlijk is er weinig spannends aan een subwoofer, zou je denken. En ja, ook de Concept 8 staat op relatief hoge rubber pootjes, om de lage tonen niet te veel te laten doortrillen. De afmetingen van de Teufel Concept 8 zijn 24,5 x 49,1 x 35 cm, met een gewicht van 11,85 kg. Hij is daarmee een stuk kleiner en compacter dan de Concept 12, die weliswaar een diepere pas levert (20hz ipv 33hz), maar ook een stuk groter en zwaarder is (41 x 59 x 48 cm, met een gewicht van 27,8 kg). De Concept 12 heeft een grotere speaker (12 inch in plaats van 8 inch) en levert daarmee meer volume en een diepe sub-bas, maar je moet hem maar wel kwijt kunnen. Wij denken dat de Concept 8 veel toegankelijker is voor de gemiddelde huiskamer, kantoorruimte, gamehoek of zelfs slaapkamer… en qua functionaliteiten verschillen ze verder niet.

Vormgeving

De Teufel Concept 8 ziet er strak en modern uit. Het is een vierkante houten kast, met een bedieningspaneeltje bovenop. Op dat schuine element kun je de verschillende functies instellen en zie je ook op welk volume de speaker staat ingesteld en welke modus je op dat moment gebruikt. Aan de achterzijde vind je de aansluitopties voor maximaal 5 speakers en een paar praktische knoppen … maar daarover dadelijk meer. De slanke subwoofer is praktisch te plaatsen, hoewel hij minder praktisch is om onder een bureau te schuiven – daarvoor is hij te diep. Toch is hij zeker subtiel genoeg om naast je bureau of televisiemeubel te plaatsen.

De subwoofer als versterker

Een van de belangrijkste kenmerken van de Concept 8 en Concept 12 is dat ze beschikken over een ingebouwde versterker. Je sluit je apparaten dus direct aan op de subwoofer, die het uit elkaar plukt om het als 2.1 of 5.1 weer de ruimte in te sturen. Op die manier kun je een HDMI-kabel aansluiten (Ja, ARC / CeC worden ondersteund), maar ook een optische kabel, analoge aansluitingen, bluetooth en zelfs USB-C, waarbij je de subwoofer kunt aansluiten op je computer of laptop en het geluid omgevormd wordt door een interne geluidskaart naar 5.1 surround. Hoe tof is dat? Op de achterkant van de subwoofer vind je klemmetjes om 5 speakers aan te sluiten, een schakelaar om te wisselen tussen 2.1 en 5.1, maar ook een schakelaar om te opteren voor Loud of Deep.

Loud of Deep – welke moet je kiezen?

Wil je een luidere bas (waarbij ook de lage middentonen worden versterkt) of enkel die diepe bas? Toegegeven: deze functie hangt behoorlijk af van de gekozen speakers. Breid je de subwoofer bijvoorbeeld uit met vijf van de compacte CS 25 Mk 3 luidsprekers, dan zul je merken dat die weinig middentonen genereren. In dat geval zou ik echt kiezen voor de Loud-functie. Met de iets grotere CS 35 of de vrij forse Ultima 20-speakers voor echte muziekliefhebbers kun je juist extra nadruk leggen op die lage tonen door de functie Deep te kiezen. Bij sommige muziekgenres zul je overigens meer baat hebben bij Loud dan bij Deep.

Bediening

Bovenop de Concept 8 vind je een schuin opstaand bedieningspaneel, waarin aanraakgevoelige knoppen zijn verwerkt. De belangrijkste functie van dit paneel is het instellen van de juiste geluidsbron, maar je kunt het het + en – symbool ook het volume regelen. Daarnaast vind je uiteraard een uit-knop op de subwoofer zelf. De belangrijkste instellingen zul je aanpassen met de meegeleverde afstandsbediening. Daar kun je bijvoorbeeld het volume per speaker instellen (level) om het geluid in evenwicht te krijgen, of de toonhoogte aanpassen voor een evenwichtig geluid. Je gebruikt de afstandsbediening eveneens om de bastonen wat te temperen en verschillende EQ-instellingen te kiezen (hoewel wij Movie en Game het fijnst vonden). Tot slok pas je op de afstandsbediening de helderheid van de ledverlichting aan en kun je stereo-geluid upmixen naar 5.1 surround.

Geluidskwaliteit

En.. zul je je afvragen… hoe klinkt-ie? Nou – zoals je inmiddels wel weet zijn we best fan van Teufel – en de Concept 8 heeft ons zeker niet teleurgesteld. Teufel weet namelijk een fijne mix te vinden tussen populaire bas en middentonen – ze bieden daarmee een warm en tegelijk helder geluidsbeeld, waar je zeker van zult genieten. Ook deze opstelling (wij koppelden vijf CS 35 speakers aan de Concept 8) biedt een helder en rijk geluidsbeeld, dat films, muziek en games naar een hoger niveau tilt. In onze kantoor/thuisbioscoop kunnen we genieten van surroundgeluid, dat ook games een aangename bonus biedt. De subwoofer produceert krachtige bassen, die misschien niet de sub-bas leveren van de Concept 12, maar zeker krachtig genoeg zijn om films en actiescènes een stuk intenser te maken. Bovendien is die bas helder genoeg en geen vaag gebrom!


Recensie over Teufel Concept 8

De Teufel Concept-serie is een geweldig concept, waarbij de subwoofer een extra versterker vervangt. Dat maakt het aansluiten en plaatsen van alle apparatuur een stuk makkelijker – zeker als je een strak en minimalistisch interieur naleeft. De Concept 8-subwoofer maakt indruk met zijn geluidskwaliteit en levert krachtige, heldere bassen. Daarmee krijgen je films, games en muziek een flinke boost. Het succes van de subwoofer wordt overigens grotendeels bepaald door de speakers waarmee je ze koppelt. Teufel heeft daar 3 concepten voor ingericht. Onze testopstelling gebruikte de CS 35 Mk 3, die compact zijn en een geweldige prijs/kwaliteitverhouding bieden.

Score: 8


Informatie

Teufel Concept 8
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 419 euro.

CONCEPT 8: setprijs

CONSONO 25 CONCEPT “2.1-set” voor 399,99 euro
CONSONO 25 CONCEPT Surround “5.1-set” voor 549,99 euro
CONSONO 35 CONCEPT Surround “5.1-set” voor 599,99 euro
ULTIMA 20 CONCEPT Surround “5.1-set” voor 749,99 euro

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.