logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: SwitchBot Smart Lock Pro

De Switch Bot Smart Lock heeft een upgrade gekregen: de SwitchBot Smart Lock Pro. Die is veelzijdiger, slimmer en een stukje beter doordacht dan zijn voorganger. Wij ontvingen een exemplaar om hem eens goed aan de tand te voelen: lees hier onze review over de SwitchBot Smart Lock Pro!

Connectiviteit

Een van de belangrijkste aspecten van een slim slot is wel de connectiviteit. Want wat is de veiligste manier? Wel… eentje die eigenlijk zo dom mogelijk is. Een slot dat enkel connectie maakt met de app op jouw telefoon… dat is de veiligste optie. Zo kun je de SwitchBot ook instellen, eventueel met een aanvullend keupad met vingerafdruksensor. Praktisch en veilig, maar echt ‘smart’ maak je jouw huis daar niet mee. Het is dus maar goed dat de Switch Bot Lock Pro een stukje slimmer is, en ook verbinding maakt met bijvoorbeeld Matter, Homekit (via Matter) en wifi (met de bijbehorende hub). Voor externe bediening hebt je altijd een extra hub nodig. En heb je geen smart device bij de hand? Dan bedien je het slot gewoon met de knop op de behuizing!

Zo werkt een slim slot

De SwitchBot Lock Pro ziet er sober en strak uit. Het is een grote, vierkante blok die je over je slot kleeft/schroeft. Bedenk je vervolgens dat je de sleutel al in je slot hebt zitten. Dat draaimechaniek kan dan de deur op slot doen en weer openmaken. Hoe praktisch is dat? Je krijgt daarvoor twee bevestigingsplaten meegeleverd: eentje die je kunt opplakken en eentje die je kunt schroeven. Zo is het systeem compatible met de meeste deuren, zeker wanneer ze naar binnen opengaan. Gaat je deur naar buiten open? Dan kan het zijn dat je slot botst met het kozijn, omdat hij behoorlijk uitsteekt. Prettige bijkomstigheid is dat het slot zowel het dag- als nachtschoot kan bedienen. Ofwel: het kan niet alleen de sleutel opdraaien, maar ook net een tandje verder, zodat je als het ware de klink naar beneden drukt. Ideaal voor de voordeur, waar je waarschijnlijk geen klink aan de buitenzijde hebt.

Controleer wel eerst of je jouw slot van twee kanten tegelijk met een sleutel kunt bedienen. Mócht de SwitchBot het een keer laten afweten, is het natuurlijk niet fijn als je jezelf daarmee buitensluit. Je kunt dat draaimechaniek vervolgens bedienen met een app, je smartwatch, een keypad, op tijd… en wat dan ook.

Automatisch op slot

Super fijn is de meegeleverde sensor, die je op het kozijn bevestigt. Daardoor weet het slot of-ie open of dicht is. Je kunt vervolgens in de SwitchBot app aangeven wat er dan moet gebeuren. Je kunt daarmee instellen dat de sleutel zich na een tijdje automatisch op slot draait wanneer de deur weer dichtvalt. Hoe veilig is dat? Nadeel is wel dat eventuele criminelen dat natuurlijk niet zien, die zullen misschien denken dat je deur gewoon van het slot is. Jammer is wel dat dit in de app niet altijd goed is vertaald, waardoor je soms even moet experimenteren voor de juiste instellingen.

SwitchBot app

Dat is ook wel een beperking van de app: de vertaling van sommige functies en mogelijkheden! Het is duidelijk dat daar geen Nederlands-sprekende testpersoon aan te pas is gekomen. Door die vertalingen is de app wat minder fijn en praktisch om mee te werken. De app heeft al behoorlijk wat functies, waardoor hij soms wat onoverzichtelijk is. Bedenk vervolgens dat die vertalingen niet altijd correct of logisch zijn… en je hebt een flink minpunt te pakken. Voor het delen van toegang heeft iedereen een eigen Switchbot-account nodig, maar je kunt ook toegang verlenen via de keypad, wat wel zo praktisch is voor incidenteel gebruik, eventuele huishoudelijke hulp of bijvoorbeeld je kinderen. Wil je gezinsleden via de app laten binnenkomen, dan heeft iedereen een account nodig en voeg jij de huisgenoten toe via jouw beheerdersaccount.

Praktische features

De SwitchBot Lock Pro is een fijne toevoeging aan je huis met wat beperkingen en kanttekeningen (maar het is ook een van de goedkopere systemen die je in huis kunt halen). Het heeft ook een paar praktische en slimme functies. Zo is de draaiknop aan de voorkant, waarmee je vanuit binnen de sleutel kunt ronddraaien ook een knop. Daar kun je in de app bijvoorbeeld aan koppelen dat je het slot met een druk op de knop kunt openen of sluiten, of alleen sluiten (wat wel zo veilig is). Ook werkt het slimme slot op vier AA-batterijen, in plaats van de CR123-knoopcelbatterijen uit de eerste versie. Het slot wordt daarmee wat forser, maar de batterijen gaan wel 9 maanden mee. Een oplaadbare accu is optioneel verkrijgbaar. Het nieuwe Switchbot Keypad beschikt ook over een vingerafdruksensor én een nfc-lezer, waarmee je met de speciale SwitchBot tags toegang krijgt tot je woning.


Recensie over SwitchBot Lock Pro

Het SwitchBot Lock Pro slimme slot is er echt eentje met plussen en minnen. In de basis doet hij precies wat je van een slot verwacht: hij opent en sluit je deur. De magnesium/aluminium behuziing is vrij fors en zwaar, zodat je met deuren die naar buiten openen misschien in de problemen komt. Vooral het forse formaat en de slecht vertaalde app zijn de grootste minpunten. De reactiesnelheid, kracht en veelzijdigheid van het systeem zijn namelijk dik in orde. Zeker als je kijkt naar de prijs, is dit een heel interessante optie om je huis wat slimmer te maken!

Score: 8


Informatie

SwitchBot Lock Pro
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 139.95 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.