logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Steelseries Arctis Nova Pro XBOX

De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless bestaat al een tijdje, maar is sinds kort ook verkrijgbaar in een witte kleur. Tijd voor ons om de controller erbij te pakken en deze headset tot het uiterste te testen. Lees hier onze review van de SteelSeries Arctis Nova Pro, de premium headset die door velen geprezen wordt. Wij vroegen ons echter af: is hij zijn prijs waard?

Vormgeving

Je kunt zeggen wat je wilt: wat ons betreft steelt de SteelSeries Arctis Nova Pro de show met zijn stoere en elegante uitstraling. Als je hem zo ziet liggen, zie je aan niets af dat het om een gamingheadset gaat. Een pluspunt wat ons betreft, want niet iedere gamer wil met een flitsende koptelefoon met lichtjes, toeters en bellen op zijn hoofd zitten! De chique oorschelpen en hoofdband zien er degelijk en vooral luxe uit. Dat voel je ook zodra je de koptelefoon opzet, hoewel voor langere sessies een ademend materiaal zeker prettiger zou zijn. De oorschelpen houden zich stevig vast om je oren en blijven daardoor goed zitten, zonder heel strak te klemmen. De hoofdband zelf kun je instellen qua spanning, zodat je het draagcomfort helemaal naar jouw hand (en hoofd) kunt zetten.

Oorschelpen

Er zitten heel wat toffe features in de koptelefoon verwerkt. Zo heb je een sober ontwerp met enkel wat knoppen voor het schakelen tussen de zender of bluetooth, het in-en uitschakelen of het muten van de microfoon. Die zit overigens verwerkt in de linker oorschelp en is uittrekbaar voor een optimaal gebruiksgemak. Wil je even niet chatten? Dan zit die boommicrofoon dus ook niet in de weg, maar je hoeft er ook geen plekje voor te vinden om hem neer te leggen. Het vlakke deel van de oorschelpen is overigens magnetisch en is daarmee afneembaar. Aan de ene kant vind je een verwisselbare accu, aan de andere kant een USB-C oplaadpoort om die accu eventueel op te laden (en ja, je kunt je koptelefoon dan gewoon blijven gebruiken, hoewel het heel raar voelt met zo’n kabel aan de zijkant van je knar). De accu’s houden het overigens 22 uur per stuk vol.

Basisstation

Het bijzondere aan de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless is wel het basisstation, waar je bijvoorbeeld de reserve-accu in kunt opladen. Deze sluit je aan op je PC en gameconsole (in ons geval de XBOX), maar je kunt er ook een analoge aux-kabel in prikken. Daarnaast stuur je hiermee je koptelefoon aan. Je kiest bijvoorbeeld welke ingang hij gebruikt (USB of Console), maar je stelt er ook de ANC mee in, kiest je EQ-instelling en past er bijvoorbeeld de verlichting of stand-by tijd van zowel het basisstation als je koptelefoon op aan. De ronde knop voorop, die je gebruikt om een keuze te bevestigen, heeft bovendien een dubbelfunctie als volumeknop. Stoer en degelijk, maar niet altijd praktisch. Ik stoeide vooral met de Terug-knop die je regelmatig moet gebruiken en heel onhandig schuin onder die grote volumeknop zit. Dankzij de combinatie van bluetooth en 2.4gHz kun je hem overigens met twee apparaten tegelijk koppelen, wat een heel toffe feature is. Zo kun je jouw eigen muziek luisteren tijdens het spelen van games!

Het geluid

De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless biedt high-res audio, met een imposant bereik van 10 Hz tot 40 kHz. Dat is echt heel erg veel, veel verder dan jouw oren aan kunnen. Dat heeft in ieder geval wel tot gevolg dat er geen enkel geluid wegvalt, en dat is het belangrijkst. Maar er is nog iets heel belangrijks met deze koptelefoon: het geluid is heel erg neutraal. Sommige muziekliefhebbers vinden dat een echte no-go, maar het is juist wel een groot pluspunt. SteelSeries drukt geen enkele stempel op het geluidsbeeld. Het is dus zoals de makers het hebben bedoeld. Het geluid is breed, rijk en gedetailleerd. Vanaf die neutrale basis kun je met het basisstation je eigen EQ-instelling maken, om alles weer naar jouw hand te zetten. Maar die pure basis, daar gaat het om. De geluidskwaliteit is daarmee dan ook echt heel erg goed, ongeacht wat je luistert. Of dat nu games, films of liedjes zijn! Afhankelijk van wat je luistert, kun je de equalizer-instellingen aanpassen voor een optimale ervaring. Ik was overigens niet zo te spreken over de ruisonderdrukking, die deed naar mijn gevoel niet zo veel voor het wegfilteren van geluiden. De hearthrough-functie werkte wel prima en het was fijn om niet helemaal afgesloten te zijn van de buitenwereld.

Voorgeprogrammeerde EQ

Over die equalizerinstellingen gesproken: in het basisstation van de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless zijn al heel wat verschillende opties voorgeprogrammeerd. Daar zie je ook pas dat het weer om een echte gamingheadset gaat, aangezien er profielen in te vinden zijn voor verschillende games, variërend van CoD tot Fortnite en van Destiny 2 tot Diablo IV. Erg leuk en praktisch – en je hoort ook direct verschil als je tussen die verschillende instellingen bladert. Je kunt het geluid nog een extra boost geven met de 360-graden Spatial Audio op de pc, waardoor je een nog ruimtelijker beeld voor oren krijgt.


Ga direct naar SteelSeries Arctis Nova Pro op BOL.com.

Recensie over SteelSeries Arctis Nova Pro

CooleSuggesties topper

De Arctis Nova Pro is een fantastische koptelefoon om binnen bereik te hebben. Het is een echte allemansvriend, met een voorkeur voor mensen die echt van goed geluid en muziek houden. Het heldere geluid is heel breed, je wordt verwend met een degelijke subbas tot heldere hoge tonen. Het draagcomfort is dik in orde, maar de (namaak)leren oorschelpen zijn minder fijn op warme dagen of echt lange sessies. Het basisstation is echt multifunctioneel en de reservebatterij is natuurlijk een gouden greep. De vormgeving is al een dik pluspunt en de veelzijdige inzetbaarheid is volgens mij onovertroffen (maar ik laat me graag verrassen!). De bediening via het basisstation is even wennen en had wat toegankelijker gekund en het is natuurlijk jammer dat de ANC niet wat actiever was … maar je kunt niet alles hebben natuurlijk. Net geen 10 dus, maar alsnog een dikke topper!

Score: 9


Informatie

SteelSeries Arctis Nova Pro
Adviesprijs: 379 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.