Het is soms vreemd om ineens een ‘oud element’ terug te zien in gadgets. Waar de meeste fabrikanten alles op alles zetten om draadloos en ‘connected’ te zijn, is de Sennheiser HD 620S een old-school bekabelde variant. Het is een full-size closed model, om het maar even op zijn goed Nederlands te zeggen. Een flinke unit op je oren, zoals mijn zoons zeiden. De oorschelpen vallen dan ook ruim over je oren heen en de kabel is lekker lang. Inpluggen en luisteren dus!
Gesloten koptelefoon
Als het gaat om koptelefoons met flinke oorschelpen, dan kun je eigenlijk kiezen uit twee varianten: gesloten en open modellen. Het verschil zit hem al in de naam. Een gesloten model sluit je oren af met een dichte, geïsoleerde oorschelp. Een open model… nou ja – niet. Als gevolg daarvan biedt een open koptelefoon een ruimtelijker beeld, maar heb je ook meer ruis van buitenaf. Een gesloten model, zoals de Sennheiser HD 620S, sluit je oren af van geluiden van buitenaf. En dat doet hij bijzonder goed. Maar hoe presteert de HD 620S op het gebied van ruimtelijk en open geluid, waar ze zelf mee adverteren op de verpakking?
Vormgeving
De HD 600-serie van Sennheiser staat bekend om zijn comfortabele pasvorm. Dat is ook zeker bij de HD 620S het geval. Dankzij de grote, gewatteerde oorkussens steunen de oorschelpen comfortabel op je hoofd, waardoor je de 350 gram wegende koptelefoon uren achter elkaar kunt dragen. Voor sommigen zal de koptelefoon misschien een beetje klemmen, afhankelijk van de breedte van je hoofd, maar ik ondervond er geen hinder van. De bouwkwaliteit is degelijk en robuust. Hoewel de afwerking misschien een beetje plasticachtig aanvoelt, zorgen het metaal in de gewatteerde hoofdband en de oorschelpbehuizingen ervoor dat de koptelefoon solide en stevig aanvoelt. Je hoort geen kraakjes als je de oorschelpen buigt of draait.
Energiek geluid
Het geluid van de Sennheiser HD 620S is vrij neutraal in de basis. Dat is niet direct een slecht element – je sluit zo’n koptelefoon natuurlijk aan op een high-end systeem waarin je het geluidsbeeld tot in de puntjes kunt afstellen. Het geluid is helder en zuiver, met een vrij warm segment in het middenbereik. De bas is goed vertegenwoordigd, ook wanneer het volume heel laag is. Dankzij het bereik van laag naar hoog ontstaat als vanzelf een heel open en helder geluid. “Ruimtelijk ” is misschien niet direct de benaming die ik zou kiezen, maar aangenaam is het zeker wel. Dankzij dat bereik en zijn prestaties ook bij lagere volumes, kun je de koptelefoon perfect gebruiken als achtergrond tijdens het werk of ontspanning. Dankzij dat evenwichtige en neutrale geluid is het ook voor ieder moment en iedere toepassing geschikt, van het luisteren naar muziek tot het kijken van films, van het luisteren naar een audioboek tot het spelen van games.
Aansluiten
Je sluit de Sennheiser HD 620S aan via een 6,3-mm jack plug. Wat? Dat is echt mega! Nou ja – misschien wel, maar veel high-end versterkers hebben een dergelijke aansluiting. Wil je deze koptelefoon optimaal benutten, dan is zo’n type versterker wel een must-have. Wil je hem aansluiten op een standaard apparaat? Dat kan natuurlijk ook. Die 6,3-mm jack plug is namelijk een adapter voor de standaard 3,5mm stekker (ha! die had je niet zien aankomen 🙂 ). Dat is de standaard koptelefoonaansluiting die je in je smartphone, monitor, gamecontroller of wat-dan-ook kunt prikken.
Recensie over Sennheiser HD 620S
Ben je op zoek naar een oerdegelijke, bekabelde koptelefoon met een geweldig geluid? Dan moet je deze Sennheiser HD 620S zeker eens proberen. Het geluid is wat neutraal, maar klinkt wel ruimtelijk en heel helder. Met de juiste versterker haal je het onderste uit de kan (op een computer zou een kleine versterker geen overbodige luxe zijn!). Op de versterker kun je het neutrale geluid vervolgens ombuigen naar jouw wensen. De bouwkwaliteit is solide en hoewel hij wat plastic-achtig aanvoelt, heb je toch het gevoel een premium product in handen te hebben.
Score: 8
Informatie
Sennheiser HD 620SMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 349.90 euro.
Op zoek naar coole gadgets?