logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Samsung S24


Onlangs introduceerde Samsung de nieuwe Samsung S24-productlijn, waarbij je natuurlijk weer in een lastig hoekje wordt gedrukt… want welke variant ga je kiezen? Wij beginnen ons avontuur met de review van de Samsung S24.

Vormgeving

De Samsung S24 is behoorlijk compact, zeker als je bedenkt wat voor powerhouse het stiekem is. Het heldere 6,1-inch OLED scherm heeft een piekhelderheid van maar liefst 2600 nits en een resolutie van 2340 x 1080 pixels. De verversingssnelheid is maximaal 120 Hz. Dat alles bij elkaar zorgt dat de Samsung S24 147 x 70,6 x 7,6 mm groot is en hij slechts 167 gram weegt. Gorilla Glass Victus 2 is het scherm redelijk krasvrij, maar we kijken toch een tikje jaloers naar de Gorilla Armor op de S24 Ultra! Het toestel is verkrijgbaar in een aantal opvallende kleuren, met de sprekende namen Jadegroen, Saffierblauw, Zandsteenoranje, Onyxzwart, Marmergrijs, Kobaltviolet en Ambergeel. Je kunt dus een subtiel statement maken met je smartphone! Rechts vind je de volumeknoppen en de algemene functietoets. Onderop zie je de USB-C oplaadpoort voor de 25W snellader en een micro-SD geheigenkaartschuifje. Ook vind je daar je simkaartlade. Op de achterzijde vind je de drie cameralenzen boven elkaar, et een kleine flitser ernaast. Qua basisvorm lijkt de S24 trouwens akelig veel op de iPhone, maar dat kan aan mij liggen.

Specificaties

Het nieuwe model van Samsung draait overigens op de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, waar eigenlijk alle toptoestellen van dit moment op draaien. Eigenlijk is daar niet zo veel spannends over te melden: deze processor is de snelste die je op dit moment kunt krijgen, zo simpel is het. Zijn de andere Snapdragon 8-chipsets meteen slecht? Zeker niet. Maar dit is as good as it gets! Het is daarmee een perfect model voor games of zwaardere grafische toepassingen, zoals het bewerken van films of foto’s. Een minpunt is de software waar de S24 op draait… daar mogen ze wel eens flink met de bezem doorheen om overbodige functies op te ruimen. En ja, misschien bedoel ik daar ook wel de Edge Panel mee, hoewel die soms ook weer erg praktisch is! Tijdens de installatie van je toestel worden er ook tal van Samsung-apps geïnstalleerd, waar je helemaal niet om gevraagd hebt. Je kunt ze wel wissen, maar iets gebruikersvriendelijker was het om zelf te kiezen welke Samsung-apps je wel en niet wil. De accu van 4000 mAh lijkt wat karig, vergeleken met sommige concurrenten, maar het brengt je de dag door. Bovendien kun je met 25W snelladen, houd een kleine accu ook in dat het toestel compacter blijft en is de processor behoorlijk energiezuinig. Qua opslag kun je kiezen uit 128 of 256 GB, met 8 GB aan werkgeheugen.

Circle to search

De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI en de imposante rekenkracht in de S24 brengen coole features met zich mee op het gebied van kunstmatige intelligentie. Best tof is de nieuwe AI tool van Google, waar je gebruik van kunt maken op je Samsung S24: Circle to search! Met deze functie kun je makkelijk een cirkeltje zetten om een object dat je ziet in je browser, op YouTube of zelfs in een foto die je zojuist hebt gemaakt. Vervolgens gebruikt je smartphone die uitsnede om omgekeerd te zoeken op het internet. Een toffe feature!

Camera

Stiekem is de camera-setup van de Samsung S24 erg cool – hoewel hij niet de meest briljante camera aan boord heeft. Hoe dat zit? Nou, de S24 beschikt namelijk over een echte zoomlens, waarmee je tot 3x optisch kunt zoomen! En dat levert zoveel betere resultaten op dan digitaal zoomen… je zou de ruis van de kleine sensor bijna vergeten 😉 Maar dan hebben we het alleen over de 10 megapixel sensor. Naast deze zoomlens beschikt de S24 ook over een 50 megapixel sensor die kleurrijke en scherpe beelden krijgt, en een 12 megapixel groothoeksensor. Op de voorkant kun je selfies maken met een 12 megapixel camera. Iedere camera presteert goed, waarbij de hoofdcamera zich wat mij betreft kan meten met de betere opties in dit segment. Leuke features zijn de cameramodi van Samsung, zoals de Food-modus of de mogelijkheid om met twee lenzen tegelijk te filmen. Voor het bewerken van foto’s wordt je overigens geleid naar de Magic Editor van Samsung, die naast Google Foto’s wordt geïnstalleerd. Eerlijk is eerlijk: deze extra app is behoorlijk praktisch en beschikt over een paar slimme (AI) functies, zoals het verwijderen van objecten of personen of het uitbreiden van de achtergrond na het bijsnijden.


Ga direct naar Samsung S24 op BOL.com.

Recensie over Samsung S24

Laten we eerlijk zijn: je kunt niet mis met een nieuwe Samsung Galaxy S24. Hij heeft een fijne batterijduur, een strak ontwerp en een premium uitstraling. Met de neutrale kleuren kan zowel jong en oud ermee gezien worden. De Snapdragon 8 Gen 3 doet wat je ervan verwacht, deze kleine krachtpatser zal je op geen enkel front teleurstellen. Even wennen was het 6,1-inch scherm, waarop tekst en icoontjes behoorlijk klein kunnen zijn. De S24 beschikt natuurlijk over alle nieuwe Galaxy AI- en Google Circle-to-Search-functies, maar ook een overkill aan Samsung software. De camera’s zijn dik in orde hoewel er betere opties te vinden zijn binnen dit prijssegment. De zoomlens is een interessante feature, die je niet zomaar opzij moet schuiven, maar deze camera werkt jammer genoeg met een kleine 10 megapixel sensor die zijn beperkingen heeft. Wil je een groter scherm? Dan kun je kiezen voor de S24 Plus, die beschikt over een 6,7-inch scherm (en 12 GB werkgeheugen)

Score: 8


Informatie

Samsung S24
Adviesprijs: 899 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.