logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Samsung A51 smartphone


De Samsung Galaxy A51 is een van de nieuwere middenklasse modellen van Samsung in de populaire A-reeks. Onlangs maakte Samsung bekend dat dit model tot drie keer bijgewerkt zal worden bij updates van Android. Dat is goed nieuws en eigenlijk wel verrassend voor een toestel van deze prijsklasse. Toch zie je aan bepaalde elementen dat dit een goedkoper model is uit de stal van Samsung. De achterkant is van plastic in plaats van glas, de camera’s zijn wat minder goed en de chipset is wat minder dan de duurdere broertjes en zusjes. Logisch, anders zou je geen duurder toestel hoeven kopen. Maar is de Samsung A51 zijn geld wel waard?

Vormgeving

De Samsing A51 ziet er uit als een klassieke Samsung smartphone. Zo beschikt het toestel bijvoorbeeld over een AMOLED-scherm van 6,5 inch in diameter en software die heel erg lijkt als die van de Galaxy S20-serie. Het scherm heeft wat beperkingen, zoals een blauwe kleurtint als je hem niet recht van voren bekijkt. Het scherm is wel heel levendig en helder van kleur. De randen van het scherm zijn smal, waardoor de scherm-toestel-ratio erg gunstig is. Aan de voorkant vind je de bekende ‘Infinity O’-gaten van Samsung als selfiecamera, waardoor de selfiecamera erg in het oog springt wanneer het toestel uit staat. Zojuist vertelde ik al dat de achterkant van kunststof was. Dat maakt hem wat krasgevoeliger dan wanneer deze van glas is, maar qua grip vind ik het wel prettig. De afwerking is lekker creatief, met een soort streeppatroon in een regenboog-kleurende laag verwerkt. De knoppen zijn ook van kunststof, en dat is wel weer jammer.

Aansluitmogelijkheden

Je laadt de Samsung A51 op met een USB-C kabel. Het toestel is niet waterdicht afgewerkt, daarvoor zul je een geschikt hoesje moeten aanschaffen. Wel beschikt hij over een 3,5mm koptelefoonaansluiting, wat ik wel weer stoer vind. De smartphone beschikt ook over een vingerafdrukscanner op het scherm. Dat is een luxe feature, maar helaas is de scanner vrij traag en niet altijd secuur.

Camera

De Samsung Galaxy A51 beschikt over een quad-camera setup aan de achterkant van het toestel. Deze hebben een resolutie van 48 MP, 12 MP, 5 MP en 5 MP. Er is geen zoom, wat logisch is: het is niet eenvoudig om een ​​goede zoomcamera in een redelijk geprijsde telefoon te passen. Naast de 48 MP hoofdcamera is er een 12 MP ultragroothoekcamera en twee 5 MP camera’s die worden gebruikt voor macro-opnamen van dichtbij en voor het effect van een onscherpe achtergrond. De macrocamera is een leuke toevoeging, maar biedt geen briljante resultaten. Het grootste voordeel is dat je heel dicht bij je onderwerp kan komen – en dat maakt het wel leuk om mee te spelen en te experimenteren. De algemene beeldkwaliteit van de hoofdcamera is goed, waarbij Samsung zijn kennis en kunde gebruikt om met HDR je foto nog beter te maken tijdens het opslaan. Het het fotograferen van groothoekopnames vond ik de kleurverzadiging een nadeel – primaire kleuren spatten bijna van het scherm af en zorgen lang niet altijd voor charmante resultaten. Zoals de meeste smartphones van deze klasse kun je het beste fotograferen in omgevingen met voldoende licht: schemer en donkere ruimtes zorgen voor ruis en vertekeningen.

Besturing

Als besturingssysteem gebruikt de Samsung Galaxy A51 Android 10 met daarop de Samsung One UI-software. Daardoor lijkt de vormgeving erg op een Galaxy S20. Deze UI-software is natuurlijk in de praktijk beproefd, en dat zie je. Het is een van de meest samenhangende en zelfverzekerde aangepaste interfaces die er zijn, die je via Startscherminstellingen kunt aanpassen naar je eigen smaak. Zo kun je makkelijk meer kolommen en rijen toevoegen, zodat je meer iconen op het scherm kunt tonen. De UI vraagt overigens wel wat meer rekenkracht dan de A51 zonder moeite kan ophoesten. Daardoor merk je af en toe wat vertraging en duurt het soms even voor apps opstarten. Hoewel de vertragingen niet irritant zijn, is het wel jammer. Het is ook onduidelijk waar de vertraging door komt… een botsing tussen de software en de octa-core Samsung Exynos 9611 chipset, te weinig werkgeheugen? 4GB zou toch voldoende moeten zijn! Games als PUBG en CoD: Mobile draaien wel vloeiend op de telefoon.

Ga direct naar Samsung Galaxy A51 op BOL.com.


Recensie over Samsung Galaxy A51

Voor een middenklasse smartphone levert de A51 wat wisselende resultaten. Het scherm is kleurrijk en scherp, met een mooi vormgegeven UI. De prestaties laten wat te wensen over .Vooral de bediening laat af en toe kleine glitches zien. De mono speaker levert prima geluid, de aanwezigheid van een 3,5mm koptelefoonaansluiting kan mij wel bekoren. Net als de 128GB opslagcapaciteit overigens! De kunststof behuizing bespaart natuurlijk in de kosten. De camera presteert gewoon goed, hoewel je schemering moet vermijden – daar probeert de camera te veel te corrigeren.

Score: 7


Informatie

Samsung Galaxy A51, Samsung
Meer weten?
Prijs: 299 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.