logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Razer Blackshark V2 headset voor XBOX

De Razer BlackShark Pro werd voor het eerst gelanceerd in 2020. Nu is het tijd voor diens opvolger, de Razer BlackShark Pro V2, die wij mochten testen in de XBOX-variant. Naast de speciale XBOX-dongle beschikt de koptelefoon overigens over een normale bluetooth-verbinding, zodat je hem ook als koptelefoon kunt gebruiken voor je smartphone, tablet of computer. Laten we eens kijken hoe de headset presteert, wat het draagcomfort is… en of hij zijn prijskaartje rechtvaardigt!

Vormgeving

De Razer BlackShark V2 Pro ziet er sober en strak uit. De gamingheadset is voornamelijk gemaakt van plastic, met dunne draden die de oorschelpen verbinden met de hoofdband, waar een dikke stoffen vulling op verwerkt zit voor een hoog draagcomfort. Je kunt de relatief korte boommicrofoon verwijderen zodat hij niet in de weg zit. De microfoon heeft een flinke foam kap, die slissen en blazen tegengaat. De oorschelpen zijn glad aan de buitenkant, met een dikke stoffen vulling van memory foam aan de binnenzijde. Op de linker oorschelp vind je een draaiknop voor het volume, de aan/uitknop, een Mute-knop en de USB-C aansluiting voor het opladen of koppelen met de PC. Rechts vind je een SmartSwitch schakelknop om te wisselen tussen bluetooth en de meegeleverde console-dongle, in de bluetooth-koppelmodus te geraken en zelfs EQ-instellingen te selecteren.

Connectiviteit

Je sluit de Razer Blackshark V2 headset voor XBOX op drie manieren aan op je apparaten. Allereerst kun je hem koppelen via de meegeleverde USB-C kabel, waarmee je de koptelefoon van stroom voorziet. Je kunt dan geen gebruik maken van de koptelefoon – dat werkt alleen draadloos. Het koppelen kan via Bluetooth 5.2 op alle compatible apparaten. Je computer, laptop, tablet, smartphone en andere apparaten koppel je daarmee draadloos aan je Razer headset. Het meest bijzondere (en prettige) aan deze headset is echter de meeleverde Razer Hyperspeed dongle voor XBOX (of in het geval van PS5-variant: een dongle voor de PS5). Daarmee gebruik je de headset namelijk draadloos op je next-gen console! De accu van de koptelefoon gaat op papier ongeveer 70 uur mee, wat natuurlijk super lang is. Een toffe feature: zet je de XBOX uit, dan schakelt de koptelefoon ook automatisch uit!

EQ instellingen

Zoals je gewend bent, kun je de Razer Synapse app gebruiken om verschillende instellingen aan te passen, afhankelijk van het apparaat. Zo stel je bij het toetsenbord de verlichting en macro’s in, bij de muis het gedrag van de knoppen (en ook de verlichting). Bij de Razer Blackshark V2 headset voor XBOX is dat wat anders… aangezien deze niet beschikt over verlichting! Wel kun je verschillende EQ-instellingen voorprogrammeren, waartussen je kunt schakelen met de SmartSwitch-knop. Die instellingen maak je op een 10-bands EQ-lijn, waardoor je vrij specifiek aanpassingen kunt doen. Die instellingen zijn dus niet enkel voor behouden aan pc-gebruik, wat een heel prettige bijkomstigheid is.

Razer Synapse 3

Razer Synapse 3 is enkel beschikbaar voor de PC, waar je naast instelmogelijkheden voor de EQ ook ondersteuning krijgt voor THX Spatial Audio. Via de optie Spelprofielen kun je specifieke instellingen aan individuele spellen koppelen. Zo kan het handig zijn om bepaalde frequenties wat te benadrukken voor bepaalde titels, zoals het verzwaren van de bas voor fps, zodat je voetstappen beter kunt horen. En laten we eerlijk zijn: dat kan net in jouw voordeel zijn! Voor multiplayergames kun je verschillende instellingen doen op je microfoon, zoals volumenormalisatie, vocale helderheid en microfoonruisonderdrukking.

Geluidskwaliteit

De Razer BlackShark V2 Pro beschikt niet over ruisonderdrukking, wat betekent het geluid alleen gedempt wordt door de oorschelpen zelf. Dat werkt overigens prima, zo rumoerig is het meestal niet in je gamehoek. Omdat de koptelefoon zich netjes rondom je hoofd sluit, is er weinig geluidslekkage. De 50mm drivers leveren overigens een fijn geluidsbeeld, waarin je helemaal kunt opgaan. Het is niet alleen een koptelefoon die geschikt is voor het spelen van games, maar ook voor het beluisteren van muziek en het kijken van films of series. Vooral het bereik in de lage regionen is mooi en vol, zonder te overheersen op de rest van het geluidsbeeld. De hoge tonen worden een tikje benadrukt, met een dipje in het midden. Ofwel: tikje baszwaar, maar niet op zo’n manier dat het heel erg vertekent. Voor zowel het gamen als het kijken van films blijkt het draagcomfort een prettige bijkomstigheid. Op de PC kun je bovendien genieten van THX Spatial Audio, waardoor films (en compatible games) letterlijk een extra dimensie krijgen.


Ga direct naar Razer BlackShark V2 Pro op BOL.com.

Recensie over Razer BlackShark V2 Pro

CooleSuggesties topper

De Razer BlackShark V2 Pro is verkrijgbaar in de smaken PS5 en XBOX – ieder met hun eigen dongle. Houd daar rekening mee als je hem in huis haalt. Het updaten en instellen kan alleen op een Windows-systeem – en dat is wel een nadeeltje voor sommige gebruikers. De bluetooth-connectiviteit is dik in orde en de meegeleverde dongje werkt probleemloos. Er wordt zelfs een verlengkabeltje meegeleverd, zodat je een groter bereik hebt, mocht dat nodig blijken. De microfoon is echt briljant en levert uitstekende resultaten. De geluidskwaliteit is dik in orde, met een mooi en vol geluidsbeeld waar iedereen wel van zal houden. Het geluid is wat krachtiger in de lage regionen met een klein hiaat in de middentonen, maar dankzij uitgebreide EQ-opties kun je hem helemaal naar smaak inrichten… op je pc.

Score: 9


Informatie

Razer BlackShark V2 Pro
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 229.99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.