logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Philips 27E1N1300 monitor met USB-hub

Werk je veel vanaf je laptop, dan weet je uit ervaring vast dat zoiets niet de meest ergonomisch verantwoorde werkwijze is. Een extra beeldscherm is dan meer dan wenselijk. Maar heb je geen zin in een gedoe met kabels en het aansluiten van verschillende accessoires? Dan kom je al snel kijken bij een hub om alles aan elkaar te knopen. De Philips 27E1N1300AE is een 27-inch monitor met een ingebouwde hub. Je koppelt jouw laptop, MacBook of zelfs iPad aan je monitor om jouw beeld uit te breiden. Laten we eens kijken naar deze ergonomische oplossing voor je (thuis)werkplek!

Vormgeving

Vormgeving en styling zijn elementen waar Philips altijd goed op let – en dat is ook bij de Philips 27E1N1300 het geval. De monitor ziet er super strak uit, met een moderne, vierkante voet waar de monitor op steunt. Nu is dit 27-inch model heerlijk om mee te werken: het formaat is groot genoeg om serieus werk mee te verrichten, maar klein genoeg om vrij subtiel op een tafel of bureau te staan als je hem niet gebruikt. Zelfs de achterkant van de monitor heeft aandacht gekregen en is opgebouwd uit een schitterend reliëf, dat zelfs doorloopt in bevestiging van de monitorvoet. De keerzijde van dit gevoel voor styling: het joystick-achtige bedieningselement om alle functies in te stellen zit weggewerkt op de achterkant van het beeldscherm, wat het iets minder toegankelijk maakt. Ook is de monitorvoet maar een klein stukje omhoog en omlaag te zetten, wat de ergonomie niet ten goede komt. Je kunt de onderkant van het beeldscherm 4-14 centimeter boven je bureau laten beginnen. Wil je jouw laptop voor je monitor zetten? Dan zul je de monitor liever op een verhoginkje plaatsen, om te voorkomen dat het laptopscherm voor het beeld van je monitor prijkt. Laat je de laptop dichtgeklapt, dan is er natuurlijk geen enkel probleem! Er is bovendien een standaard VESA-mount aanwezig, zodat je de monitor zonder problemen aan een monitorarm kunt bevestigen.

USB-C hub

Een van de meest verrassende kenmerken van de Philips 27E1N1300AE is wel de toevoeging van een USB-hub, waarmee je jouw laptop of tablet aan het beeldscherm kunt koppelen. De losse prijs voor dit soort hubs is meestal al zo’n 100-200 euro, met uitschieters naar boven en beneden. De USB-C kabel biedt bovendien 65W energie voor je laptop, zodat de accu op niveau blijft. Achter op de monitor zitten 2 USB poorten verwerkt, waar je accessoires als een dongle voor je toetsenbord-muiscombinatie, een externe harde schijf, USB-speakers of een webcam kunt plaatsen. Gezien de locatie van deze USB-poorten zul je ze daar waarschijnlijk laten zitten 😉 maar dat is weer een ander verhaal. Daarnaast beschikt de monitor over een 3,5mm audioaansluiting, waarop je een koptelefoon of speakerset kunt aansluiten.

Specificaties Philips 27E1N1300AE-monitor

 • Diameter: 27 inch/68,6 cm
 • Schermtype: IPS-technologie
 • Oplossing: 1920 x 1080
 • Helderheid: 250 nits
 • Contrast: 1300:1
 • Vernieuwingsfrequentie: 100 Hz
 • Weergavekleuren: 16,7 miljoen
 • Ingangen: HDMI 1.4 x 1, USB-C x 1 (DisplayPort Alt-modus, data- en stroomvoorziening)
 • Aanpassing Hoogteverstelling 100 mm
 • Gewicht: 5,85 kg met standaard
 • Afmetingen: 617 x 483 x 220 mm met standaard

Aansluitmogelijkheden

Naast de USB-hub kun je ook kiezen om extra apparaten aan je monitor te koppelen. Er is namelijk ook een HDMI-poort aanwezig, waar je bijvoorbeeld een vaste computer, gameconsole of zelfs een Google TV aan kunt bevestigen. De monitor zal automatisch schakelen tussen de verschillende bronnen en zichzelf op stand-by zetten indien er geen signaal wordt waargenomen. Daar hoef je dus niet meer naar om te kijken. Hoewel de monitor beschikt over ingebouwde luidsprekers, is het geluid daarvan heel basic. Je zult ongetwijfeld een set luidsprekers, radio of koptelefoon willen gebruiken als je films of series wil kijken (of wilt gamen) op het beeldscherm.

Beeldkwaliteit

Een kleine concessie die je moet doen voor de lage prijs van deze monitor is de resolutie. Waar 4K of zelfs 8K tegenwoordig de norm is, beschikt deze monitor namelijk over een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Is dat goed genoeg? Jazeker. Denk maar eens in: op een normale 4K monitor pas je de vergroting meestal aan om alles te kunnen lezen. Effectief heb je eenzelfde hoeveelheid tekst en informatie op je scherm dan met een Full-HD beeldscherm als dit, maar wel minder scherp. Ook de kleurechtheid is niet optimaal: hoewel er geen kleurafwijkingen zijn (ja, daar heb ik even iemand anders naar laten kijken 😉 ), is de kleurdiepte niet te vergelijken met duurdere, (semi) professionele modellen. Voor beeldbewerkers en content creators is dit scherm misschien wat minder interessant voor structureel gebruik, maar voor losse momenten en vluchtige bewerkingen is het heerlijk om te kunnen werken op een groter scherm dan je laptop. Wel zul je profiteren van de 100Hz verversingssnelheid, wat een heerlijk rustig beeld geeft en zijn voordelen heeft bij het spelen van snelle games of het kijken van films. Ik zie de lagere resolutie dus zeker niet als een probleem of een tekortkoming. Het rustige beeld kun je versterken door de LowBlue modus. Een klein nadeel is de lage helderheid van 250 nits, wat in felverlichte omgevingen wat matig kan blijken.


Recensie over Philips 27E1N1300AE

De Philips 27E1N1300AE is een indrukwekkende allround monitor, die vooral indruk maakt dankzij de ingebouwde USB-hub, waarop je jouw laptop met een standaard USB-C kabel kunt aansluiten. Je kunt het beeld van je laptop vervolgens op de monitor projecteren, maar ook je werkgebied uitbreiden. Het IPS-display is scherp genoeg en dankzij de verversing van 100 Hz en de reactietijd van 1 ms is de monitor ook geschikt voor gamen en het kijken van films. De resolutie is discutabel, maar in mijn optiek goed genoeg voor normaal dagelijks gebruik – dat gaat ook op voor de kleurechtheid van het beeld. Ben je geen fotograaf of filmmaker, dan zul je nergens tegen problemen aanlopen. De monitor ziet er fraai uit, het enige echte kritiekpunt is de voet, waarvan ik liever had gezien dat hij meer in hoogte verstelbaar is. Het is namelijk briljant om je laptop voor je monitor te zetten als tweede scherm… en dat gaat nu niet.

Score: 8


Informatie

Philips 27E1N1300AE
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 179 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.