logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Philips 276E8 monitor


Na een aantal jaren te hebben gewerkt op full-HD (of iets hoger, afhankelijk van de afmeting van je beeldscherm) wordt er druk werk gemaakt van een nog hogere resolutie: 4K. Dat is – kort door de bocht – 4x de resolutie van een normaal full-HD beeldscherm. Veel computers hebben inmiddels de mogelijkheid om die resolutie weer tegeven, maar ook gameconsoles kunnen beelden afspelen op deze geweldig hoge resolutie. De Philips 276E8 is een van de goedkoopste 27 ″ 4K IPS-monitoren die je op dit moment kunt kopen. Maar hoe presteert hij – is hij zijn geld wel waard?

Concessies

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat die lage prijs wel een keerzijde heeft. Bepaalde elementen zijn achterwege gelaten om de kosten te drukken. De vraag aan jou is dan of je die concessies kunt accepteren om tot de aanschaf over te gaan, of dat je toch kiest voor een duurder model. Spoiler alert: voor de beeldkwaliteit hoef je niet te twijfelen, die maakt absoluut indruk!

Beeldkwaliteit

De Philips 276E8-monitor maakt gebruik van een IPS-paneel, het beste type scherm dat op dit moment verkrijgbaar is, met een verbluffende 10-bit kleurdiepte (8-bit + 2-bit FRC) en ongeveer 109% sRGB-kleurengamma. Waarschijnlijk zegt je dat niet zoveel, maar het uitgebreide sRGB-gamma laat je meer verzadigde kleuren zien. Beeldschermen die onder de 100% komen hebben vaak last van oververzadigde kleuren om het beeld na te bootsen, waardoor je detailverlies krijgt. Daar heb je bij deze Philips monitor dus geen last van: de beelden zien er gedetailleerd en levensecht uit. Je kunt er bovendien voor kiezen om het kleurenbereik te beperken tot sRGB, zodat het beeld op de monitor beter overeenkomt met andere apparaten. Professionals in de beeldbewerking (fotografen of grafisch ontwerpers) zullen daar dankbaar gebruik van maken. Het IPS paneel zorgt bovendien voor een enorme kijkhoek: 178 graden, om precies te zijn. Dat houdt in dat je niet recht voor het scherm kunt zitten, maar dat je ook van opzij bekeken geen last hebt van vertekeningen in kleur, contrast of helderheid.

Scherm vergroten

Een beeldschermresolutie van 4K is immens. Eerlijk gezegd – voor computerwerk – te klein. Het is heerlijk om het formaat van vier schermen naast elkaar te kunnen zien op één monitor, maar de letters worden zo klein… als slechtziende heb ik op een normale monitor al een vergroting van 200%, maar mijn vrouw en kinderen hebben de computerinstellingen al snel aangepast naar een vergrotingsfactor, om zo beter te kunnen werken. Toegegeven, het verlaagt de hoeveelheid beschikbare schermruimte, maar doet wel veel goed voor de helderheid en de scherpte van details.

Game on

De Philips 276E8 heeft twee HDMI-ingangen en een DisplayPort als ingang. Dat houdt in dat je er nog al wat apparaten aan kunt koppelen. Perfect om naast een computer ook bijvoorbeeld je gameconsoles te koppelen. De poorten hebben een uitzonderlijk lage ingangsvertraging van slechts 3 ms bij 60 Hz, wat zorgt voor geen waarneembare vertragingen bij het spelen van videogames. De Philips 276E8VJSB-display heeft een responstijd van 5ms (GtG), wat voldoende is om achterblijvende snel bewegende objecten te verwijderen. Je kunt echter ook kiezen voor een wat lagere resolutie, waardoor je meer vrijheid hebt in de refreshrate van de monitor. Houd er rekening mee dat 4K UHD behoorlijk veeleisend is, zelfs bij 60Hz als het gaat om de nieuwste pc-titels. Voeg daar het feit aan toe dat de Philips 276E8 geen AMD FreeSync heeft, wat een variabele verversingssnelheid (VRR) voor compatibele GPU’s zou bieden, waardoor schermscheuren en stotteren worden voorkomen, althans binnen het 40-60Hz / FPS VRR-bereik. Speakers ontbreken overigens in deze monitor, maar hij beschikt wel over een koptelefoonaansluiting. Die kun je natuurlijk aansluiten op een speakerset of … op een koptelefoon.

Rustig kijken

Philips heeft er alles aan gedaan om het beeld zo aangenaam mogelijk te houden. Zo gebruikt de monitor DC (gelijkstroom) om de helderheidsintensiteit te regelen, wat betekent dat er geen flikkering is. Ben je daar gevoelig voor, dan hoef je je bij deze monitor geen zorgen te maken over hoofdpijn of vermoeide ogen na langdurig gebruik. Indien gewenst kun je ook een blauwfilter activeren, waardoor het beeld een stuk rustiger wordt. Het scherm is gecoat met een low-haze afwerking, die reflecties tot een minimum beperkt. Helaas is de fraaie standaard relatief inflexibel. Je kunt hem wel draaien en kantelen, maar niet in hoogte verzetten. Bovendien kun je de monitor niet bevestigen aan een monitorsteun, omdat een VESA-aansluiting ontbreekt.

Ga direct naar Philips 276E8 op BOL.com.


Recensie over Philips 276E8

CooleSuggesties topper

Deze 27-inch 4K UHD monitor is om je vingers bij af te likken. Aan de beeldkwaliteit is helemaal niets aan te merken en hij ziet er ook nog eens heel stoer en ietwat elegant uit. Dankzij de ingangen kun je er maximaal drie apparaten aan koppelen, wat hem geschikt maakt voor een multi-computer/console setup. De 4K resolutie is geweldig, evenals de kleurenweergave. Jammer genoeg beschikt de monitor niet over ingebouwde speakers, maar kun je er wel een speakerset op aansluiten (of een koptelefoon). Het grootste minpunt is de voet, die niet in hoogte instelbaar is en het ontbreken van een VESA koppeling.

Score: 9


Informatie

Philips 276E8, Philips
Meer weten?
Prijs: 239 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.