logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Griezel je een ongeluk in Outcast


outcast seizoen 1Outcast is – laat ik meteen met de deur in huis vallen – geen serie voor watjes. Sterker nog: je moet best stevig in je schoenen staan een een flink bestendige maag hebben wil je de serie tot een goed einde volbrengen. Je weet ongeveer wat ik bedoel als ik zeg dat de serie is bedacht en gefilmd door niemand minder dan Robert Kirkman, die ook The Walking Dead op zijn naam heeft staan. Maar in Outcast gaat hij nog een stapje verder het duister in…

Bezeten

De serie Outcast draait om Kyle Barnes, een man die leeft als een kluizenaar. Hij is al zijn hele leven bezeten door het kwaad, maar heeft daar mee leren omgaan. De demonen laten hem soms duistere dingen doen, maar daar blijft het gelukkig bij. Kyle weet echter ook dat er meer mensen zijn zoals hij – mensen die bezeten zijn door demonen. Dat merk je al in de eerste aflevering, wanneer een klein, lief jongetje een kakkerlak plet met zijn hoofd, het daarna opeet en vervolgens zijn vingers opeet omdat die net zo lekker kraken als chips. *brrrr* dat soort taferelen krijg je in deze serie voor je kiezen. Bizar, luguber en ongelofelijk freaky. De duistere zijde van Robert Kirkman heeft overuren gedraaid, dat is duidelijk.

Goed in het kwaad

Toch zit er een zilveren randje aan deze duistere wolken van Kyle. Hij wordt namelijk benaderd door Dominee Anderson, een predikant met ook een flink duister verhaal. Samen gaan ze aan de slag om mensen te helpen die bezeten zijn, ieder vanuit hun eigen discipline. Ze gaan de strijd aan met het kwaad. En dat is nodig ook! Jammer genoeg ontdekken de demonen al snel van hun plannetjes, en besluiten ze in te zetten op de aanval. Dat maakt het een stuk gevaarlijker voor de twee mannen.

Duister gefilmd

Als je The Walking Dead kent, weet je dat sfeer een element is dat de regisseur graag inzet. Het gaat lang niet allemaal om het plastisch laten zien van gruwelijkheden, want wat je niet ziet is minstens zo belangrijk – alsook de aanloop naar die spannende momenten. Ook in Outcast is er flink ingezet om die sfeer, die luguber en duister om iedere hoek ligt te wachten. Dat maakt de serie – in combinatie met die misselijkmakende scènes – indrukwekkend en zal je niet makkelijk koud laten.

Conclusie over Outcast, seizoen 1

Bruut, wreed en duister. Zo kun je Outcast wel omschrijven. De bizarre gebeurtenissen in de serie zijn duidelijk geïnspireerd op de duisterste en donkerste kanten die je maar kunt bedenken. De wereld wordt geteisterd door demonen, en een predikant en een bezeten man moeten dat zien terug te draaien… Door: Score: Outcast, seizoen 1 krijgt 4 van de 5 punten.