logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Review: OnePlus Watch 2


Dat OnePlus een merk is om in de gaten te houden, dat bewijzen ze steeds weer. Begin dit jaar kwamen ze met de fantastische OnePlus 13, waarmee ze zelfs de meest kritische recensenten aan het glimlachen kregen. Maar als fervent Apple-gebruiker wilde ik me natuurlijk ook graag onderdompelen in de full OnePlus (lees: Android) experience. De kans om de OnePlus 13 te koppelen aan een fancy Nordic-blue OnePlus Watch 2 liet ik dus niet aan me voorbij gaan!

Wear OS

Een paar jaar geleden gooide OnePlus al hoge ogen met de Watch, waarbij het slimme horloge draaide op het eigen besturingssysteem van OnePlus – met alle functionaliteiten en beperken die daarbij horen. In de Watch 2 gebruiken ze WearOS 4, waardoor je een scala aan apps ter beschikking krijgt, maar waardoor ook de koppeling met je smartphone een stuk soepeler en eenvoudiger verloopt.

Slim systeem

Voor we beginnen met de praktische review, wil ik nog even aandacht vestigen op een slim systeem. Het ietwat forse formaat van de smartwatch wordt namelijk deels veroorzaakt door het feit dat je eigenlijk twee smartwatches in één apparaat krijgt. Ticwatch heeft zoiets al eerder op de markt gebracht, maar OnePlus heeft het naar een hoger niveau getild. De OnePlus Watch 2 beschikt namelijk over twee processoren en twee besturingssystemen: eentje die het zware werk mag doen, en eentje voor alle kleine klusjes, zoals het tonen van de tijd of het tellen van je stappen. Voor de specificatienerds onder ons: de Snapdragon W5 voor Wear OS en de BES2700BP-chip draait het RTOS-systeem voor de basisfuncties. Dankzij die verdeling kan het horloge heel efficiënt op een laag niveau sudderen, in plaats van die krachtige processor voor alles en nog wat in te zetten. Met een beetje normaal gebruik kun je dan ook 100 uur vooruit op één volle acculading!

Vormgeving

Dat brengt ons dan uiteindelijk toch op de vormgeving. En die is zonder meer stoer te noemen! De OnePlus Watch 2 ziet eruit als een normaal horloge, met een rvs klokkast en een normaal leren bandje (in ons geval Nordic Blue, die perfect matcht met de nieuwe kleur van de OnePlus 13!). De diameter van het horloge zelf is 46mm, waarmee hij behoorlijk groot is. Ook het gewicht is vrij hoog; hoewel 80 gram het vermelden nauwelijks waard is, zijn de concurrenten ongeveer de helft van dit gewicht. Mensen met smalle polsen zullen hem zonder twijfel oversized vinden. Ook is hij vrij dik, met een maximale dikte van 12,1mm. Aan de rechter zijkant vind je bovenaan een kroon, maar die dient enkel als knopje. Wat dat betreft hadden ze hem net zo goed als knopje kunnen verwerken, zoals ze rechts onder hebben gedaan. Maar eerlijk is eerlijk: door dat kroontje ziet hij er wel wat cooler uit.

Bediening

De forse diameter van 46mm zorgt er ook voor dat je genoeg oppervlak hebt om je smartwatch te bedienen. Dat doe je namelijk via het AMOLED touchscreen, dat een resolutie heeft van 466×466 pixels. Voor bepaalde functies kun je de twee knopjes gebruiken aan de rechter zijkant van het horloge, maar voor diezelfde functies kun je ook swipe-bewegingen maken naar links of naar rechts. Dankzij het touchscreen is de bediening heel intuïtief en eenvoudig. Bovendien krijg je een spoedcursusje smartwatchbediening zodra je het horloge voor het eerst installeert, zodat je snel wegwijs raakt in het systeem.

Wear OS

Voor het opslaan van apps en gegevens kun je vertrouwen op 32GB aan opslagcapaciteit, waarvan natuurlijk al een deel opgaat aan de standaard apps en toepassingen die onePlus al voor je heeft geïnstalleerd, zoals de 100+ trainigsmodi, verschillende gezondheidsfuncties en bijvoorbeeld een kompas. Daarnaast mogen de standaard apps als Google Calendar, Wallet, Maps en Fit niet ontbreken. Heb je een andere Wear OS -compatible app op je smartphone geïnstalleerd? Dan krijgt je horloge meteen een compatible app. Denk hierbij aan Komoot, WhatsApp, Google Home, Strava of Spotify. Dankzij Wear OS is de integratie met je Android smartphone naadloos met elkaar verweven, het is echt een uitbreiding van je Google bubbel.

OHealth

Stiekem is het best bijzonder dat OnePlus er toch voor kiest om een eigen app te gebruiken voor het koppelen met je smartphone, de OHealth app. Daarin kun je al je gezondheidsgegevens koppelen met de Google services, wijzerplaten selecteren en je instellingen aanpassen. Natuurlijk biedt het ook inzicht in je gezondheidsgegevens. Ik vond het opvallend dat er 200+ wijzerplaten beschikbaar zijn, waarvan ik de helft eigenlijk wel acceptabel vind qua uiterlijk (maar als slechtziende blijf zitten met een 15-20 bruikbare wijzerplaten). De wijzerplaten zijn vrij subtiel en netjes afgewerkt, maar vaak toch met een unieke uitstraling.

Robuust ontwerp

De OnePlus Watch 2 ziet er overigens niet alleen robuust uit – hij is het ook! De rvs behuizing zorgt voor een degelijke behuizing, maar ook het saffierglas blijkt goed krasbestendig te zijn (wat te zien is aan de hardheidsclassificatie van 8+ Mohs). Het horloge heeft ook een MIL-STD 810H-classificatie voor duurzaamheid en is volledig waterdicht tot 5ATM.


Ga direct naar OnePlus Watch 2 op BOL.com.

Recensie over OnePlus Watch 2

CooleSuggesties topper

De OnePlus Watch 2 is een flinke smartwatch in uiterlijk én prestaties. De accuduur is verbluffend. Niet zo heftig als de Ticwatch, maar eerlijk is eerlijk – OnePlus laat hem er een stuk fraaier uitzien en pakt het qua uiterlijk beter aan. Het scherm is helder en overzichtelijk, de bediening verloopt soepel en het horloge doet alles wat je ervan mag verwachten. Daarnaast is hij solide en degelijk. Wat wil je nog meer?

Score: 9


Informatie

OnePlus Watch 2
Adviesprijs: 379 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.