De OnePlus 13 is het nieuwe vlaggenschip van OnePlus: eentje waarmee het merk laat zien dat het meer is dan een middenklasseknaller, maar ook zonder problemen op gelijke voet kan staan met de grote vlaggenschepen als Samsung en Google.

Topmodel
Het middenklasse-segment smartphones is altijd een bijzonder segment. Sommige merken besluiten een allround toestel neer te zetten, andere merken (zoals OnePlus) leggen vaak bepaalde eigenschappen of onderdelen onder een vergrootglas, om vervolgens geld te besparen door andere features weg te laten. Denk aan een goed beeldscherm maar geen draadloos opladen, รฉรฉn goede camera in plaats van twee middelmatige of een betere afdichting ten koste van de nieuwste snellaadfunctie. Bij de OnePlus 13 hebben ze zich duidelijk helemaal laten gaan met alle features die ze konden bedenken. Een grote accu, een geweldig beeldscherm, uitstekende camera’s en de beste processor (Qualcomm Snapdragon 8 Elite) op dit moment. Het toestel heeft zelfs IP68 รฉn IP69 afdichting, waarover dadelijk meer.
Vormgeving
Laten we eerst even kijken naar dit fancy toestel. Wij ontvingen de OnePlus 13 Nordic Blue, waar je zonder twijfel indruk mee maakt. De afwerking is er eentje van namaakleer, wat het toestel een chique afwerking geeft. De rand is van glanzend metaal, met alle bedieningsknoppen aan de rechterzijde. Aan de linkerzijde vind je een kleine schakelaar waarmee je de telefoon op Geluid – Trillen – Stil kunt zetten. De onderzijde is voorbehouden aan de dubbele simkaartsleuf en een USB-C oplaadpunt, waarmee je dankzij een snellaadfunctie (en de juiste stroomadapter) jouw smartphone in een half uur volledig kunt opladen. Op de achterzijde van het gestructureerde oppervlak vind j een cirkel met drie camera’s en een flitser, een imprint van het OnePlus logo, een goed geplaatst afwerkingslijntje en het logo van Hasselblad camera’s, waarmee OnePlus ook voor dit toestel hier een samenwerking is aangegaan.



Beeldscherm
Het formaat van dit toestel (de OnePlus 13 is 162,9 x 76,5 x 8,5 mm groot en weegt 210 gram) wordt bepaald door een indrukwekkend 6,82-inch LTPO OLED scherm. Dat ondersteunt een verversingssnelheid van 120 Hz, Dolby Vision en HDR10+. Al deze functies kun je structureel in- of uitschakelen of laten activeren als je toestel vind dat het relevant is om energie te besparen. Het scherm heeft een resolutie van 1440×3168 pixels en een helderheid van maximaal 1.600 nits (4.500 piek). Daarmee kun je het zonder problemen in de felle zon gebruiken! Het scherm is voorzien van een vingerafdruksensor en een soort Dynamic Island om de actieve functies in te kunnen zien.
Robuust ontwerp
Even een extra kopje voor de afwerking van dit toestel: de OnePlus 13 is namelijk het eerste toestel van dit merk dat een IP68 waterdichte afwerking heeft gekregen. Daarmee kan het zich meten met de vlaggenschepen van Apple en Samsung. Maar… OnePlus is nog een stapje verder gegaan en heeft het toestel door de keuring voor IP69 gekregen. Die beide normeringen lijken aan elkaar gerelateerd, maar zijn toch anders. IP68 wil eigenlijk zeggen dat het toestel stofdicht is afgewerkt en 30 minuten lang in water ondergedompeld kan worden tot 1 meter diepte. IP69 is ook stofbestendig, maar daarnaast bestand tegen krachtige waterstralen en stoomreiniging (dus water onder hoge temperatuur). Je kunt dit toestel dus zonder problemen reinigen en veilig mee op pad nemen.
Opladen maar

Naast een 80W snellaadfunctie via een SuperVOOC adapter, beschikt de OnePlus 13 ook over zogenaamd AirVOOC draadloos opladen tot 50W. Daarvoor heb je een geschikte stroomadapter รฉn een geschikte draadloze oplader nodig. Daarmee heb je de 6.000mAh-batterij in een mum van tijd opgeladen! Onze review volgt snel. Ter vergelijking: de Qi2-laadstandaard ondersteunt tot 15W, en dat is wat je krijgt met iPhone- en Galaxy-apparaten. De OnePlus 13 laadt sneller draadloos op dan de iPhone 16 Pro kan opladen met een USB-C-kabel. Over Qi2 gesproken: hoewel er standaard geen magnetische ring aanwezig is in de body van deze smartphone, kun je hem makkelijk aan boord halen met een compatible hoesje. OnePlus heeft er talloze voor je in de aanbieding en in mijn ogen zijn ze een echte must-have, hoewel je daarmee het stoere en opvallende uiterlijk wel meteen verhuld…
OnePlus Oxygen
De OnePlus 13 wordt standaard geleverd met Android 15, waarover ze een eigen interface hebben gelegd. Deze Oxygen OS 15 brengt wat aanpassingen mee op Android, waarbij je wat extra functies krijgt op je smartphone. Die vind je handig of niet, maar gelukkig is het wel een volwassen uitziende skin, die er niet druk of chaotisch uitziet. Zo is de OnePlus Shelf een manier om widgets te tonen die je direct een indruk geven van de status van bepaalde apps en je omgeving, heb je iets fraaiere notificatiemenu’s en uitgebreide systeeminstellingen. Het voordeel van Android is dat je al die dingen kunt aanpassen, activeren en tweaken, zodat het past bij jouw manier van werken. Jammer genoeg worden er een aantal apps geรฏnstalleerd die niet direct nodig zouden zijn, zoals een tweede foto’s app (naast Google Foto’s) en een extra browser. In snap dat ze ook automatisch de OnePlus Community App installeren, maar ook dat zou beter zijn als een optie of suggestie, in plaats dat ze hem meteen installeren.
Camera

Voor het maken van foto’s heeft deze smartphone drie camera’s aan boord, ieder exemplaren van de top-range camera’s van 50 megapixel. Nu moet je hier meer aandacht leggen op ’top-range’ dan op ’50 megapixel’, want zoals bij de meeste smartphonecamera’s werken de pixels ook hier samen om scherpe en vooral lichtsterke beelden af te leveren van 12 megapixel. De hoofdcamera is de Sony LYT-808, die OnePlus ook gebruikte in de OnePlus 12 en die je veel ziet in vlaggenschepen. De sensoren van de iPhone 16 Pro en de Samsung Galaxy S24 Ultra zijn overigens iets groter en zouden theoretisch daar ook iets betere prestaties moeten neerzetten, Toch gaat ook die vlieger lang niet altijd op, zeker niet in de wereld van AI en slimme technieken. Ieder merk gooit er zijn eigen software-sausje overheen en krijgt daarmee een andere uitstraling. In het geval van OnePlus is dat het kleurrijke beeld dat ze zelf voor ogen hebben, maar ook de sfeervolle, warme tinten van Hasselblad. En daar doe jij absoluut je voordeel mee!
Ook OnePlus maakt namelijk dankbaar gebruik van de rekenkracht van de nieuwe processor om de beeldkwaliteit op te poetsen naar eigen eer en geweten. Daarmee zet de OnePlus 13 dan ook fantastische resultaten neer, ook in omgevingen met matig tot zeer slecht licht. Het resultaat is een foto die stijlvol en realistisch is, met verzadigde kleuren en een fraaie diepte. Daarbij maakt OnePlus slim gebruik van de beschikbare technieken, zodat je in zowel actiemomenten als momenten met (heel) weinig licht toch scherpe en heldere foto’s kunt maken.
Ga direct naar OnePlus 13 op BOL.com.
Recensie over OnePlus 13

De OnePlus 13 is een vlaggenschip dat zonder twijfel het ruime sop kan nemen. Hij ziet er premium uit, licht heerlijk in de hand en zal je geen moment in de steek laten. Het toestel is robuust afgewerkt met een waterdichtheid die zijn gelijke niet kent, heeft drie geweldige camera’s aan boord en een indrukwekkende accuduur die je vervolgens in een mum van tijd weer kunt opladen, zowel bekabeld als draadloos met de nieuwe 50W AirVOOC techniek.
Score: 9
Informatie
OnePlus 13Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 999 euro.
Op zoek naar coole gadgets?