logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Nokia 8110

Nu de film The Matrix weer even in de bioscopen verschijnt, is het een stuk makkelijker om uit te leggen wat voor telefoon de Nokia 8110 is: het is een ouderwetse mobiele telefoon met een beschermend klepje dat je kunt openschuiven. Een ouderwetse telefoon weliswaar, zonder QWERTY-toetsenbord. Dat houdt in dat je voor tekst heel wat toetsdrukjes moet doen… en dat maakt de Nokia 8110 een beetje een vreemde eend in de bijt.

Nostalgisch

De Nokia 8110 is dan ook vooral een nostalgisch toestel met een paar high-tech functies. Waar het menu van de originele telefoon redelijk beperkt was, is de 8110 gebaseerd op KaiOS, een soort connected systeem. Je kunt ook beschikken over wifi en 4G, het toestel beschikt zelfs over bluetooth en gps. Dat schept mogelijkheden – en deze inklapbare telefoon zoekt de grenzen op. Toch is dit eerder een telefoon voor mensen die niet kunnen wennen aan een smartphone, normale toetsen willen, willen afkicken van hun smartphoneverslaving of gewoon een goedkoop toestel willen voor festivals, uitjes en vakanties.

High tech features

De Nokia 8110 blijft niet volledig in het verleden staan. Hij beschikt dus wel degelijk over nieuwe features, zoals Google Assistent (die jammer genoeg niet in het Nederlands in te stellen is), Google Maps, een verbinding met je Google contacten en ook WhatsApp. Je kunt zelfs YouTube filmpjes bekijken, mocht je dat willen, en een paar spelletjes spelen… waaronder het beruchte en befaamde Snake. Je hebt dus wel mogelijkheden om 21-eeuwse functies te gebruiken, maar echt aangemoedigd wordt dat niet. Zo moet je met het numerieke toetsenbordje teksten intypen en manouvreren door het (2,4 inch grote) scherm. Aan de andere kant: het kan en het werkt. Niet snel, maar het werkt. Een geweldige telefoon om je te onthaasten! En bovendien gaat je accu zo’n 4-5 dagen mee, wat een heel nette prestatie is.

Handig

Om in de jaren 90-sfeer te blijven: wacht, er is meer! Zo kun je de achterkant van de smartphone verwijderen om toegang te krijgen tot de accu, een micro-SD kaartslot (voor wanneer de 4GB interne opslag te weinig blijken) en de dubbele sim-kaartenslots. De handmatige slider geeft toegang tot het toetsenbord en activeert de telefoon, maar heeft verder geen functie. De microfoon zit gewoon in het toestel zelf. Cool detail: je kunt een gesprek wel beëindigen door de schuif dicht te klappen. Eindelijk een manier om een frustrerend telefoontje fysiek te beëindigen!

Ga direct naar Nokia 8110 op BOL.com.


Recensie over Nokia 8110

De Nokia 8110 probeert het beste uit twee werelden te halen. En hoewel het prima is gelukt de oude sfeer naar boven te halen van de 8110, is het minder gelukt om de moderne technieken te gebruiken. Simpelweg omdat het typen via een numeriek toetsenbord een crime is, maar ook omdat de specs het eigenlijk net niet toelaten. Dankzij Google Assistent en een browser kun je toch aardig vooruit met deze telefoon en is het een leuk toestel voor iedereen die even minder connected wil zijn – maar niet helemaal afgesloten wil worden.

Score: 7Op zoek naar coole gadgets?

Informatie

Nokia 8110, Nokia
Meer weten?
Prijs: 89 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.