logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Ninja Woodfire Pro Connect XL electrische barbecue

Het lijkt wel alsof Ninja op weg is om de koning van alle keukenapparatuur te worden. Voor ieder apparaat hebben ze wel een optie, vaak doorspekt met toffe features en coole noviteiten. Met de lancering van de Ninja Woodfire Pro Connect XL, een slimme elektrische barbecue, doen ze een stapje naar de buitenkeuken.

Upgrade

De Ninja Woodfire Pro Connect XL is de upgrade van de Ninja Woodfire, die in Nederland slecht verkrijgbaar was, maar in het buitenland hoge ogen gooide. Met de XL komen er een paar toffe functies bij, zoals een ingebouwde thermostaat, een koppeling met de app (zodat je de barbecue op afstand kunt bedienen en de timers kunt checken) en natuurlijk ook een groter grill-oppervlak. De spannendste functies waren echter al aanwezig bij zijn kleine broertje: de airfryer-techniek en de ingebouwde smoker-functie.

Buiten airfryen en grillen

De Ninja Woodfire Pro Connect XL BBQ Grill en Smoker is eigenlijk een beetje een vreemd apparaat om te beschrijven. Het is een vrij forse barbecue, met een afmeting van 41 x 57 x 51 cm kun je er makkelijk voor groepen van 8-10 man op grillen. Dankzij de grillplaat en de onderwarmte kun je er namelijk prima op grillen. Burgertje, groentes, wat dan ook. Met de klep dicht verandert hij echter meteen in een hetelucht-oven, waardoor je gerechten aan alle kanten worden dichtgeschroeid. Je kunt er echter ook voor kiezen om die lucht wat subtieler te laten ronddraaien, zodat je een normale oven krijgt (zo kun je bijvoorbeeld cake of taart bakken in je buitenkeuken!) of hem gebruiken als een normale airfryer, waarbij de grillplaat minder heet wordt. En daar overheen kun je nog een aromatisch sausje gooien van de Smokerbox, die in het apparaat zit verwerkt en je gerechten kan voorzien van een heerlijk aroma!

Slimme functies

Al deze functies kun je instellen op de Woodfire zelf, maar je kunt er ook de app op gebruiken. Daar vind je bovendien wat inspiratie voor recepten die je kunt proberen, want de Woodfire is dankzij die veelzijdigheid niet alleen geschikt voor kleine burgers en groentes, ook grote stukken vlees of hele kippen maak je er in klaar zonder je handen voor om te draaien. Wil je het perfecte resultaat? Dan gebruik je de meegeleverde kernthermometer en wacht je op het seintje dat je gerecht de juiste temperatuur heeft bereikt!

Smokerbox

Een heel toffe functie, waarvan ik eigenlijk niet wist dat ik hem mistte, is de smokerbox aan de rechterzijde van de Ninja Woodfire Pro Connect XL. Hierin doe je een schepje pellets en gebruik je de Smoker-functie. Daardoor gaan de pellets heel beheerst smeulen en wordt de geur verspreid in de Woodfire grill. Houd die klep dus goed dicht, dan kunnen de geuren zich optimaal verspreiden! Dankzij de airfryer-techniek worden de geuren goed verspreid en trekken ze makkelijk in je voedsel. Het toevoegen van rook is heel eenvoudig… en optioneel! Je hoeft deze dus niet te gebruiken. Doe je dat wel, dan klop je de as na gebruik heel eenvoudig uit het bakje.

Accessoires en uitbreidingen

Natuurlijk kun je makkelijk spelen met de verschillende smokerpellets, om op die manier een subtielere of heftigere smaak in je eten te krijgen. Maar er zijn een aantal accessoires die je kunt proberen. Allereerst zijn er de speciale tafeltjes waar je de Woodfire op kunt plaatsen, zodat je hem makkelijk overal neer kunt zetten. Daarnaast kun je de grillplaat vervangen door een planchaplaat, zodat je makkelijker groentes, squash burgers, roerbakgerechten of zelfs pannenkoeken kunt bakken. Ook roosters zijn beschikbaar, waarmee je grotere stukken vlees van het rooster afhaalt (waardoor ze mooier garen en niet aanbakken van onder) of meerdere gerechten tegelijk kunt bereiden in de airfryermodus. Je kunt dus echt alle kanten op met de Woodfire.

Het onderhoud

Het GROTE nadeel van barbecueën vind ik altijd het schoonmaken ervan. Soms ben je meer tijd kwijt met het afwassen van alle elementen dan met het barbecueën en eten samen! De Ninja Woodfire Pro Connect XL maakt het je daarin vrij gemakkelijk. Al het vet wordt namelijk afgevoerd naar een bakje, waar Ninja wegwerpbakjes voor levert (maar je kunt ook je eigen bakje gebruiken). Daarna moet je even met een vochtige doek over de onderkant van de deksel gaan, zoals je dat met iedere airfryer moet doen. Tot slot komt de grillplaat aan de beurt. Dankzij de anti-aanbaklaag veeg je het vuil er zo af, de grootste uitdaging zit hem daar in het formaat van de plaat en de afmeting van je wasbak :). Schoonmaken is dus zo gebeurd!


Ga direct naar Ninja Woodfire Pro Connect XL op BOL.com.

Recensie over Ninja Woodfire Pro Connect XL

CooleSuggesties topper

De Ninja Woodfire Pro Connect XL vermengt het concept van de barbecue met de buitenkeuken en laat zien dat een elektrische barbecue zonder twijfel zijn mannetje kan staan op het terras. De fancy airfryer is degelijk en robuust uitgevoerd en kan buiten blijven staan, maar een hoes is natuurlijk altijd een must-have accessoire. De grillplaat biedt de mogelijkheden die je gewend bent van een barbecue, maar de airfryer-functionaliteiten brengen de kookprestaties naar een hoger niveau. Dankzij de thermometer hoef je niet te twijfelen of je vlees gaar is en met de smoker-functie heb je die echte hout-geuren als bonus in je maaltijden.

Score: 9


Informatie

Ninja Woodfire Pro Connect XL
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 449 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.