logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Nespresso Vertuo Plus Deluxe

Na 25 jaar komt Nespresso met een nieuw product. Nee, dan bedoel ik niet een nieuw apparaat (hoewel dat ook het geval is), maar een heel nieuw systeem. Nieuwe cups (die ze capsules noemen, om verwarring tegen te gaan) en een nieuwe manier van koffie zetten. Nespresso Vertuo belooft het koffielandschap op zijn kop te zetten. Nieuwe smaken, intensere beleving… en vooral een makkelijkere manier van bediening. Tijdens een speciale tastingsessie maakten een aantal journalisten kennis met de nieuwe Nespresso Vertuo Plus Deluxe en diens capsules.

Makkelijk bedienen

Het grootste voordeel is wel dat je met de capsules niet meer hoeft te twijfelen voor welke hoeveelheid koffie ze bestemd zijn. Waar je met de normale Nespresso-cups in het machine moet aangeven of je een ristretto, espresso of lungo wenst, de Nespresso Vertuo bepaalt het allemaal zelf. Op de rand van de capsules staat namelijk een barcode. Je apparaat herkent die code en bepaalt aan de hand daarvan wat voor formaat koffie je zet, wat de ideale temperatuur is voor deze melange en wat de optimale doorloopsnelheid is van de koffie voor de beste smaakbeleving. Voor dit eerste apparaat van de Nespresso Vertuo heb je dan ook geen instelmogelijkheden. Wel kun je de hoeveelheid water aanpassen, waarmee je de smaak wat kunt beïnvloeden.

Aluminium capsules

Opmerkelijk is het nieuwe formaat capsule die je in de Vertuo Plus Deluxe steekt. Deze zijn beduidend anders dan de “ouderwetse” Nespressocups. Aan de bolling van de capsule zie je overigens al hoe groot je kop koffie gaat worden. Een espresso heeft namelijk een kleinere bolling dan een mok koffie. Het zetten gaat heel eenvoudig. Tik de hendel kort naar boven en het apparaat opent zich automatisch. Leg de capsule met de bolling naar beneden in het apparaat en tik weer op de hendel om hem te sluiten. Met een enkele druk op de knop wordt je koffie gezet. Na het zetten van de koffie worden de aluminium cups in een afvalbakje gedeponeerd, die zich aan de achterkant van de Vertuo Plus Deluxe-machine bevind. Dankzij het materiaal waar de capsules van gemaakt zijn, kun je ze heel eenvoudig recyclen. Gebruik daarvoor de gratis recyclezakken en lever ze in bij een Nespresso-boutiek of geef ze mee met je postbezorger, wanneer die de nieuwe capsules komt brengen. Het plateau waar je kopje op staat is in hoogte verstelbaar, maar wel manueel. Je hangt het plateau met twee haken in de machine, in één van de gaten die in het apparaat zitten.

Nespresso heeft een patent op deze nieuwe capsules: andere merken mogen onder geen beding capsules aanbieden met deze vorm of functionaliteit. Volgens Nespresso is dat zo tot minstens 2030. Je bent bij de Vertuo dus gebonden aan de originele producten van Nespresso, die een prijs van 45 tot 70 cent hebben per capsule.

Smaakverschillen

Het mooie aan de Nespresso Vertuo capsules is het verschil in smaak dat je krijgt per capsule. Bij de machine krijg je een doos met verschillende smaken – ik adviseer je die eerst te proeven voor je capsules gaat bestellen, omdat de verschillende types een beduidend andere smaak hebben (en hoeveelheid… het scheelt natuurlijk al of je normaliter espresso’s, cappuccino’s of gewone koppen koffie drinkt). Hoe je koffie proeft? Eigenlijk net als hoe je wijn proeft. Eerst ruiken, dan slurpend een lepeltje of twee door je mond laten gaan. Even smakken en op naar de volgende! Voor het ruiken is het overigens belangrijk dat je de cremalaag even opzij schuift – pas dan ervaar je de geur optimaal.

Hoe wordt de smaak van koffie bepaald?

Iedere koffiesoort heeft zijn eigen, unieke smaak. Maar hoe komt die tot stand? Welnu, er zijn een paar elementen die bepalen hoe koffie smaakt en hoe intens deze is. Deels wordt dat bepaald door de koffieboon, maar ook door de manier van branden of zetten.

  • Het type koffieboon. Dat is een heel logische. Er zijn verschillende soorten koffieboon, ieder met hun eigen smaak en karakteristieken. Daarbij is ook het land van herkomst belangrijk. De hoeveelheid zon en regen bepalen de smaak namelijk ook voor een groot deel. Zo zijn er:
    • Arabica: de Arabica wordt het meest gebruikt. De koffieboon geeft een zoetere, zachtere smaak. Geeft tot 50% minder caffeïne af dan de Robuusta boon en groeit op grote hoogte (vanaf 1500m).
    • Robuusta: deze wordt voor het overige deel gebruikt, zo’n beetje 30% van al onze koffie komt van de Robuusta. Het is een stevigere plant dan de Arabica en minder gevoelig voor ziekts. De bonen zijn krachtiger en intenser en leveren meer caffeïne. De Robuusta heeft een bittere smaak.
  • Branding: de manier van branden heeft een groot effect op de smaak van de koffie. Een boon die kort gebrand is op een hoge temperatuur smaakt wranger dan een boon die lange tijd op lage temperatuur is gebrand.
  • Mondgevoel: de manier waarop je de koffie zet, bepaald het mondgevoel. Die kan dik en stroperig zijn, als een ristretto, maar ook waterig en dun. De doorlooptijd en de hoeveelheid koffie zijn bepalend.

Recensie over Nespresso Vertuo

Een nieuwe rond voor Nespresso is van start. De Nespresso Vertuo introduceert een nieuwe capsule voor hun koffie. Iedere capsule heeft een unieke kleur en een bijbehorende unieke smaak. Opvallend is dat Vertuo zich vooral richt op koppen en mokken koffie, en minder op de espresso’s, zoals de bekende Nespresso cups. Gemak dient de mens. Capsule in de Nespresso Vertuo Plus Deluxe en met een enkele druk op de knop loopt er een heerlijk geurend straaltje koffie in je cup. De manier van zetten verschilt ook zichtbaar per type cup. De ene soort loopt bijvoorbeeld sneller door dan het andere. Dankzij de verschillende melanges en instellingen krijg je iedere keer de smaakbeleving die je verwacht, volgens de Nespresso kwaliteitsnormen. In een volgend apparaat komen wellicht meer instelmogelijkheden om per capsulesoort aanpassingen te doen, maar voor een eerste model krijg je precies wat je verwacht. Eenvoudige goede koffie… maar wel met een stevig prijskaartje per kop.

Score: 8


Informatie

Nespresso Vertuo Plus Deluxe, Nespresso
Meer weten?
Prijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.