Fans van Philips weten het al lang: Ambilight geeft je televisie-ervaring een heel leuke boost. Deze slimme verlichting verandert namelijk van kleur, afhankelijk van wat er op je beeldscherm vertoond wordt. Daardoor kijk je niet naar een felverlicht beeldscherm op een matig verlichte muur, maar zit je midden in de actie. De Nanoleaf 4D met bijbehorende lichtstrip bootst dat effect na… op ieder beeldscherm dat je kunt vinden. Zelfs je computermonitor! En dat is wel tof. Philips heeft namelijk ook een lichtstrip die je op je monitor kunt kleven en van kleur kan meeveranderen, maar dat werkt niet als je bijvoorbeeld Netflix of Disney+ op je computer kijkt. De Philips Hue software heeft namelijk de limiet om geen copyright-gevoelige informatie te verwerken op hun servers. Nanoleaf pakt het anders aan en vormt ieder beeldsignaal om tot een aura aan licht. Of je nu televisie kijkt, tekstverwerkt, games speelt op je console of een YouTube filmpje cast naar je Chromecast: dit apparaat tovert alles om tot die gewilde belevenis.

De Nanoleaf 4D Kit
Wat heb je nodig? Welnu: alles zit eigenlijk al in de doos. Een Nanoleaf 4D kit bestaat uit de Nanoleaf 4D sensor en een lichtstrip. Daarbij kun je kiezen uit een model voor schermen van maximaal 65 inch of eentje voor beeldschermen tot 85 inch. Je kleeft de lichtstrip achter op je beeldscherm. Die strip is verbonden met een besturingskastje, dat vervolgens weer verbonden is met een camera die kijkt naar de beelden op je scherm. Je kunt de camera boven op je beeldscherm hangen met de meegeleverde steun, maar ook onder je beeldscherm plaatsen. Indien gewenst kun je het lensje afdekken met een magnetisch plaatje. De kit vormt dat beeldsignaal om naar kleuren en intensiteiten voor de led-lampjes, die hun licht op de muur projecteren. En zo heb je een fraaie gloed om de muur, rondom je beeldscherm. Je kunt hem zelfs als neutraal-witte achtergrondverlichting gebruiken, wat echt heel fijn werkt. Gewoon een suggestie tussendoor.

Kabelbeperking
De installatie is dan ook een eitje, hoewel het een beetje jammer is dat je met de lichtstrip moet beginnen in de rechterhoek van je beeldscherm, terwijl je de camera in het midden moet plaatsen. Ik houd die kabeltjes liever bij elkaar – en hoewel je de stroomkabel van de lichtstrop achter het beeldscherm naar het midden kunt leiden, is het toch prettiger als die meteen goed ligt… toch? De montage van de strip gaat overigens heel makkelijk, dankzij de hoekblokjes waarin je de lichtstrip al in een hoek kunt buiten, in plaats van hem onder spanning op te plakken.
Licht in de duisternis
Eenmaal geinstalleerd zul je ontdekken dat iedere meter lichtstrip bestaat uit 30 lampjes, waarbij drie lampjes een cluster vormen. De strip kan op iedere 10 centimeter worden afgeknipt. Dat is even passen en meten om de strip perfect rond te krijgen als je een kleiner beeldscherm hebt, maar met een beetje handigheid moet dat lukken. Ook hier was het praktischer als de strip in het midden van het beeldscherm zou beginnen, zeker wanneer je televisie of monitor op een voet staat merk je een klein hiaat of overlap een stuk minder.

App
Is de fysieke installatie geklaard? Dan kun je aan de slag met de software! De Nanoleaf App, die beschikbaar is voor PC en Mac, is heel eenvoudig in gebruik. Je kunt de lampjes laten oplichten naar jouw eigen wensen en instellingen, zodat je ze ook kunt gebruiken als algemene verlichting voor je (werk)kamer. Het belangrijkste aspect is natuurlijk wel de synchronisatie voor het beeld. Daarbij helpt de app je bij het in kaart brengen van je tv-verlichting, waarna je jouw eigen scenes kunt maken of kunt kiezen uit Magische scenes, die een lichtplan maakt op basis van je stemming of trefwoorden.
Synchroniseren maar!
Je kunt kiezen uit vier instellingen (of dimensies, tussen 1D en 4D), die variëren van een witte omgevingsgloed tot de bovengenoemde schermmatchende lichten die lijken op de gouden standaard Ambilight-achtige ervaring. Bij iedere ‘dimensie’ gaat de beleving een stapje verder, waarbij 2D wa algemene kleurblokken laat zien, 3D al meer reageert op wat er op het scherm gebeurt en bij 4D een echt indrukwekkende beleving zichtbaar is en het beeld zich uitbreid over je beeldscherm. De intensiteit van het licht kan statisch zijn, maar je kunt het ook laten reageren op geluid, wat een heel toffe feature is voor het kijken van films. Nanoleaf oppert bovendien de mogelijkheid om deze lichtstrip te synchroniseren met andere Nanoleaf-producten, zodat je hele huiskamer kan reageren op je televisie. Dan wordt televisiekijken wel heel tof!

Beperkingen
Maar… we moeten ook kritisch zijn, want hoewel ze een geweldige ervaring bieden voor een heel mooie prijs, hebben ze ook twee beperkingen. Ten eerste moet je het systeem handmatig activeren. Op je computer kun je daar voor zorgen door de app automatisch te laten starten, voor je televisie is dat al wat lastiger. Het tweede probleem is dat de camera letterlijk ziet wat er op je beeldscherm gebeurt… ook reflecties van voorwerpen, invallend licht van buiten of bijvoorbeeld een lamp die in het beeld reflecteert.
Ga direct naar Nanoleaf 4D met lichtstrip op BOL.com.
Recensie over Nanoleaf 4D met lichtstrip
De Nanoleaf 4D met lichtstrip is een fantastische manier om je televisie, film-, game- of zelfs je werkervaring naar een hoger niveau te tillen. Dankzij de Nanoleaf 4D camera kun je namelijk de afzonderlijke lichtclusters van de meegeleverde led-strip aansturen, maar ook andere Nanoleaf lampen in je smart home. De app is gebruiksvriendelijk en vrij duidelijk, de installatie een eitje. Even de strip vastplakken en de stappen doorlopen in de app, meer is het niet. De prijs is zeker interessant en de veelzijdigheid nodigt uit tot experimenteren.
Score: 8
Informatie
Nanoleaf 4D met lichtstripMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 99 euro.
Op zoek naar coole gadgets?