Logitech heeft ongeveer een jaar geleden een succesvolle overname gedaan en daarmee de kennis en ervaring van Loupedeck in huis gehaald, een merk dat bekend is bij professionele creatievelingen vanwege hun innovatieve, programmeerbare apparaten. En waar Loupedeck voorheen bekend stond als een echt nicheproduct, zou Logitech met de MX Creative Console wel eens de weg kunnen openbreken naar het grote publiek. Toch richt het merk zich met de Creative console vooral op gevorderde gebruikers. Laten we eens kijken wat deze console te bieden heeft.
Design en gebruiksgemak
De MX Creative Console bestaat eigenlijk uit twee aparte onderdelen. Als eerste heb je een good-old knoppenconsole, waarbij je 9 instelbare led-panelen ter beschikking hebt om sneltoetsen in te zetten voor jouw gewenste acties. En een vooruit-achteruitknop, zodat je meerdere pagina’s met sneltoetsen kunt instellen. Daarnaast krijg je een kastje met twee draaiwielen en vier knoppen, die je ook weer naar wens kunt instellen. De knoppenconsole – of Keypad, zoals Logitech hem noemt – sluit je aan via USB-C, de draaiknoppenconsole (sorry: de Dialpad) via bluetooth. Dankzij de Logi Options+ app kun je beide apparaten helemaal naar wens instellen. Dik pluspunt: bij aankoop krijg je 3 maanden Adobe Creative Cloud cadeau, wat normaal gesproken zo’n 180 euro kost. Ben je een standaard gebruiker van dit softwarepakket, dan krijg je de Creative Console er bijna gratis bij! Een no-brainer dus om eens te proberen en mee te spelen.
Creatieve instellingen
Het mag duidelijk zijn dat Logitech zich richt op creatievelingen, en dan vooral creatievelingen die gebruikmaken van de Adobe software. Standaard in de software zit dan ook een ruime ondersteuning voor Adobe Photoshop, Lightroom (Classic), Premiere Pro en andere programma’s, maar ook muziekdiensten zoals Spotify en Apple Music worden al ondersteund. Aangezien het product nog vrij nieuw is, is de ondersteuning qua plugins nog vrij beperkt… maar hopelijk komt hier snel verandering in. Feit is wel dat je zelf shortcuts kunt instellen met behulp van de bestaande sneltoetscombinaties die programma’s je bieden. Zo heb ik voor Verkenner een sneltoets voor het Hernoemen van bestanden, maar kun je ook denken aan veelgebruikte sneltoetsen in Word (het maken van een inhoudsopgave, nieuwe pagina, wat dan ook) en kun je zelfs gebruikmaken van macro’s, waarbij je met een druk op de knop een aantal handelingen na elkaar kunt uitvoeren.
De DialPad en Keypad
Denk je maar eens in wat voor een mogelijkheden je met deze twee kastjes ter beschikking krijgt! Je kunt je penseelgrootte aanpassen, scrollen in een videoproductie, snel de juiste frame zoeken in een filmpje, sneltoetsen maken voor kopieren, plakken, snelle bewerkingen en nog veel, veel meer. En ja, die sneltoetsen kun je natuurlijk ook zelf doen via de bijbehorende sneltoetsen, maar dankzij zo’n keypad kun je op die momenten je toetsenbord aan de kant leggen of onder je bureau schuiven om met je tekentablet, muis of andere creatieve middelen aan de slag te gaan. De Keypad kun je daarbij vlak op je bureau neerleggen, maar je kunt hem ook op de meegeleverde standaard plaatsen voor een beter zicht. Minpuntje is dat de standaard slechts een hoek ondersteunt.
Recensie over Logitech MX Creative Console
Laat je niet te snel afschrikken door Logitechs claim dat de MX Creative Console voor creatievelingen is. Zij zullen misschien het meest bekend zijn met het concept, maar ik denk dat iedereen die vaak eenzelfde handeling moet uitvoeren, profijt kan hebben van zo’n sneltoetsenkoning op het bureau. Het is namelijk een prachtig item. Niet alleen om te zien, maar het is ook machtig om mee te experimenteren. De Logi+ app maakt het mogelijk om beide apparaten helemaal naar wens in te stellen, voor iedere app die je kunt bedenken. Het apparaat schakelt zelf over naar de juiste instellingen. Zo kun je snelkoppelingen maken voor je browser, tekstverwerker, bureaublad, en ja, natuurlijk ook zeker voor je creatieve apps. Groot pluspunt voor creatievelingen die werken met de Adobe software: drie maanden gratis Creative Cloud… dat is een heel goede deal! Dat je daarbij je workflow kunt verbeteren, is het grootste gewin. Hoewel dit apparaat de grootste pluspunten zal hebben voor creatievelingen, is het ook voor ‘normale’ gebruikers wellicht een interessant product.
Score: 8
Informatie
Logitech MX Creative ConsoleMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 229 euro.
Op zoek naar coole gadgets?