logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Local tea by me, thee van Nederlandse bodem


Als je denkt aan hoe thee gemaakt wordt (ik bedoel dan de theeblaadjes, die je gedroogd en wel in de zakjes koopt), dan zie je waarschijnlijk grote theeplantages in China of andere Aziatische landen, waar mensen met grote rieten korven in de weer zijn om met de hand blaadjes te plukken. Als het aan Johan Jansen en Dionne ligt, komt daar snel verandering in! Zij produceren namelijk thee van Nederlandse bodem. In het Brabantse Zundert, om precies te zijn. Niet heel exotisch, maar wel succesvol en geslaagd!

Duurzaam en ecologisch

Dat klinkt misschien een beetje raar, maar de twee oprichters hebben het voor elkaar gekregen om theeplanten goed te laten groeien in ons kikkerlandje. Dat scheelt heel wat transport en daarmee ook vervuiling, die tot stand was gekomen wanneer de theeblaadjes uit Azië geïmporteerd moesten worden. Bovendien is de productie transparant en eerlijk. Geen ‘moderne slavernij’ of onderbetaalde krachten. Eerlijke arbeid, eerlijke productie. En vers! Dankzij de lokale productie wordt er heel wat tijd uit de productieketen getrokken, waardoor de theeblaadjes sneller gedroogd en verwerkt kunnen worden tot heerlijke varianten. Dat proef je!

Mooie combinaties

Zwarte thee, groene thee, witte thee… Wat je favoriete smaak ook is, allemaal worden ze gemaakt van de blaadjes van één en dezelfde theeplant: de Camellia sinensis. Theemaakster Dionne werkte samen met oprichter Johan Janssen maandenlang aan het creëren van een zwarte thee met de perfecte, verwarmende wintersmaak. Ze vertelt over het ontstaan van deze bijzondere theevariant: “We hebben eerst kleine batches gemaakt en toen we een mooie, goede smaak hadden ontwikkeld, hebben we productieproces opgeschaald. Daarna zijn we met die thee gaan melangeren. We proeven dan verschillende gedroogde bloemen en specerijen en combineren deze met de thee. Net zo lang en in verschillende verhoudingen tot we een thee proefden die ons dat verwarmende gevoel gaf voor de koude wintermaanden. Wij omschrijven de smaak als een verwarmende zwarte thee met een vleugje kaneel.”

Voor zwarte thee worden de theeblaadjes geoxideerd. Na het plukken van de blaadjes op de Zundertse plantage, zijn de blaadjes gekneusd waardoor sappen en enzymen vrijkomen. Door aanraking met zuurstof zorgen de enzymen voor de verandering in kleur van de blaadjes: van groen tot uiteindelijk zwart. Door de theeblaadjes te drogen, stopt het oxidatieproces en heeft de zwarte thee zijn karakteristieke kleur en smaak.


Recensie over LocalTea By Me

Tea By Me is een geweldig product. Niet alleen het duurzame concept staat als een huis, de thee smaakt ook nog eens heerlijk. Voor een zwarte thee is hij bijzonder zacht en mild, met een bijna zoet en verwarmend aroma dat je ieder moment even beetpakt en verwarmt. Dat begint al bij de geur, maar de smaak doet er nog een schepje bovenop. Opvallend is dat de smaak een minder hard is dan andere theesoorten. Zeker voor een zwarte thee is dat opmerkelijk – het lijkt alsof er minder tannine in de thee zit. Dat zie je ook aan de afwezigheid van de thee-aanslag in je kopje of theepot. Local Tea By Me Zwarte thee is verkrijgbaar bij Plus en Spar Supermarkten, JUMBO Food Markt, Makro, Sligro en diverse webshops.

Score: 8


Informatie

LocalTea By Me
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 3.99 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.