logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Le Creuset Les Forgees koekenpan

Dagelijks komt het weer terug: koken en eten bereiden. Gelukkig heb ik er helemaal geen hekel aan, maar het is wel belangrijk dat je de juiste middelen ter beschikking hebt. Goed werk begint met goed gereedschap, nietwaar? Kookwinkel Cookinglife heeft alles wat je maar kunt wensen. En hoewel we meenden dat de anti-aanbaklaag van onze koekenpan prima dienst deed, stonden we versteld van de resultaten met onze Le Creuset Les Forgees koekenpan.

De specificaties

Laten we hier maar even mee beginnen. De formaliteiten, zogezegd. De Le Creuset Les Forgees koekenpan is voorzien van een anti-aanbaklaag waarin geen PFOA in verwerkt zit – het giftige stofje waar al de ophef over is. Bovendien is hij zo krasvast, dat je er volgens Le Creuset met metalen keukengereedschap in mag werken. Maar goed – die hebben we niet meer in huis ;). De pan zelf is van gesmeed aluminium. Dat maakt ‘m niet alleen licht, het geleid warmte ook als de beste. Het handvat zit er in geklonken en is van hol rvs. Doordat er geen vaste connectie is tussen die twee delen wordt het handvat niet warm. Bovendien kan de hele koekenpan de oven in!

De vuurproef

En dus gaan we in op de vuurproef. Wat koekt er snel aan? Ja, alles, als je d’r niet op let, maar eiwitrijk voedsel, zoals spek of bacon is altijd wel een dingetje. Die laat zo’n stroeve, plakkerige laag achter waar alles op aankoekt. En dus, zo besloot ik, zou dat de ultieme test worden. Blinde vinken, zonder boter in de pan. Een kwartier lang bakken, af en toe omdraaien en keren… en ze gleden zo uit de pan. Ik herhaal: ze gleden zonder problemen uit de pan! Niets kleverig, stroef, klef of aangekoekt. Een doekje erdoor en in principe zou hij zo in de kast teruggeplaatst kunnen worden. Dat is toch wel een pan om van te houden! Zeker omdat je er zo weinig vet in hoeft te doen is de Le Creuset Les Forgees bovendien ideaal pan voor eenpansgerechten.

panpizzaIn de oven ermee

Laten we eens beginnen met een eenpansgerecht. Wat dacht je van een panpizza? Eigenlijk zijn die helemaal niet zo moeilijk te maken, maar is het schier onmogelijk omdat veel koekenpannen een kunststof handvat hebben. En die houden niet van ovens. De Le Creuset Les Forgees heeft een handvat van rvs en is daarmee perfect ovenbestendig! Maar let wel: het handvat wordt hier wel heet! Een panpizza is eigenlijk heel simpel. Bekleed de pan met brooddeeg (zoals jij dat het liefst maakt) met een flinke opstaande rand. En dan vul je ‘m met van alles en nog wat. Een laag tomatensaus, Italiaanse kruiden, pittig gekruid gehakt, mozzarella, rauwe ham, geraspte kaas… Voor hij de oven in gaat bak je ‘m eerst op middelhoog vuur voor 5 minuten, zodat je een lekker krokante onderkant hebt. Daarna gaat hij 20 minuten in de oven op 220 graden, en smullen maar!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.