logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Kitchenaid waterkoker 5KEK1701

Kitchenaid heeft onlangs twee nieuwe producten geïntroduceerd. Of beter gezegd: twee verbeterde varianten van hun bestaande producten. De middenklasse broodrooster en waterkoker hebben namelijk een paar upgrades gekregen! Wij reviewen hier de nieuwe Kitchenaid waterkoker 5KEK1701. Beide producten komen onder de Artisan producten en boven de ‘Classic’-lijn van Kitchenaid.

Vormgeving

De Kitchenaid Waterkoker 5KEK1701 ziet er strak en ietwat klassiek uit. Je kunt ze kopen in de kleuren pistache, matzwart, amandelwit, rvs en natuurlijk keizerrood, waarbij zowel de voet als de waterkoker zelf in die kleur zijn meegenomen. Let wel: het comfortabele handvat (met daarin het kijkvenster om het waterniveau te zien) is zwart bij alle kleurstellingen. Deze waterkoker heeft een maximale inhoud van 1,7 liter. Op de voet vind je de bedieningselementen, die bestaan uit de aan/uitknop en een temperatuurregelaar van 60-100 graden. Bovenop vind je een rvs deksel met een zwarte drukknop, op de voorkant uiteraard de anti-druppel schenktuit met een verwijderbare kalkfilter.

Watertemperatuur

Een waardevolle functie van deze nieuwe waterkoker is de instelbare watertemperatuur: de kwaliteit van jouw kopje thee is namelijk afhankelijk van die temperatuur! De heet water laat de blaadjes namelijk schrikken, waardoor ze minder smaak afgeven. Bovendien zou er zuurstof ontsnappen aan het water als deze kookt, waardoor de smaak verandert. Voor oploskoffie bijvoorbeeld zou je water van 80 graden moeten gebruiken, net als voor groene thee. Witte thee en kruidenthee is het lekkers met water van 70 graden en zwarte thee zou water van 90 graden moeten hebben. Dankzij de schuif op de basis van de waterkoker kun je dat dus perfect regelen! Is de temperatuur bereikt, dan klinkt er een vrolijke ‘pling’ en schakelt de waterkoker uit.

De Kitchenaid Waterkoker in gebruik

Met een druk op de knop opent het klepje bovenop deze fancy waterkoker. Het klepje kan bijna 90 graden openklappen, waardoor je een prima vulopening krijgt. Omdat de waterkoker hoog en slank is, moet je het waterniveau het beste aflezen aan de subtiele meter die in het handvat zit verwerkt. Vervolgens doe je het klepje weer dicht en zet je de waterkoker op de basis, waar je de temperatuur op kunt instellen. Druk op de aan/uitknop en je hoort een ‘pling’ wanneer hij start en wanneer hij klaar is. De snelheid van de waterkoker is prima, niet bijzonder snel maar ook zeker niet traag. Opvallend is dat je hem pas hoort borrelen als de temperatuur rond de 60 graden komt, daarvoor maakt hij geen geluid.


Recensie over Kitchenaid waterkoker 5KEK1701

CooleSuggesties topper

De nieuwe Kitchenaid 5KEK1701 waterkoker is echt briljant. Hij is een stuk goedkoper dan de Artisan waterkoker (die een dubbelwandig ontwerp heeft), maar het slanke ontwerp neemt minder plek in op je aanrecht. Je kunt de waterkoker 360 graden draaien op de voet en de bediening is eenvoudig en helder. Hij maakt snel warm, heeft geen zichtbaar verwarmingselement op de bodem en een verwisselbaar kalkfilter dat je daardoor makkelijk kunt schoonmaken.

Score: 9


Informatie

Kitchenaid waterkoker 5KEK1701
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 199 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.