logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Kingdom Hearts 3


Wat krijg je als je twee geweldige franchises met elkaar combineert tot een nieuw product? Dat is wat de makers van de eerste Kingdom Hearts moeten hebben gedacht. Zij namen een geweldige gamereeks, Final Fantasy, en gooiden daar een paar flessen Disney bij. Het resultaat? Een vrolijke en grimmige wereld vol monsters, magie en felle gevechten. Inmiddels is de release van de derde game in deze reeks een feit: de langverwachte Kingdom Hearts III is verkrijgbaar!

Indrukwekkend verhaal

Waar de games van Kingdom Hearts misschien wel de plank een tikje mis slaan, is met het ingewikkelde en tot in de puntjes uitgewerkte verhaal. Dat is leuk voor de Final Fantasy-spelers, maar voor Disneyfans is het misschien een tikje overkill. Daarbij komt ook nog eens het probleem dat het verhaal niet in één game afgerond is. Het verhaal heeft een lange rode draad, die niet alleen doorloopt in de eerste twee Kingdom Hearts-games, maar ook in de extra games voor bijvoorbeeld de PS Vita en de Nintendo DS. Om het hele verhaal te begrijpen en kennen, zul je alle games moeten spelen! Maar eerlijk is eerlijk: je zult op dit vlak absoluut niet het gevoel hebben dat je iets te kort komt.

De openingstrailer, met muziek van Hikaru Utada en Skrillex:

Tijd voor actie

Nu is het verhaal spannend en indrukwekkend, maar die tussenfilmpjes kun je gewoon doorklikken. Heb je niets met het grote geheel of een verhaallijn en wil je lekker gamen? Dan sla je al die info gewoon over. Voor het spel zelf heb je er vrij weinig aan: de missies zijn vaak helder en duidelijk omschreven. Tijd voor actie dus, waarbij je samen met Sora, Donald Duck en Goofy op pad gaat om voorwerpen te vinden, teamleden te verzamelen en als maar sterker en krachtiger te worden.

Heel Disney komt langs

Dit is misschien wel dé kracht van Kingdom Hearts 3: je kunt tijdens het spel vrijwel alle denkbare Disney-personages tegenkomen, ieder met zijn eigen stijl en vaardigheden. Donald en Goofy zijn je vaste teammates, maar daarnaast kun je ook de helden van Frozen, Pirates of the Carribean, Toy Story, Winnie the Pooh en nog veel meer films en series tegenkomen. Vaak speel je zo’n beetje het verhaal uit de film na in het betreffende level, maar dan dus met een Final Fantasy kwinkslag. Leuk bedacht: onderhoudend en eigenlijk wel verslavend. Dit geeft wel aan dat het overkoepelende verhaal echt een rode draad is: de levels staan zo’n beetje op zichzelf.

Eenvoudige gevechten, moeilijke levels

De levels van Kingdom Hearts 3 zijn niet altijd even eenvoudig. Er moet namelijk het nodige bij gepuzzeld worden, maar vaak is het zo dat je juist naar dat ene belangrijke element moet zoeken en speuren tot je een ons weegt. Hoewel de weg naar het einddoel verder redelijk rechtlijnig is, sta je soms echt met het hand in het haar. Voor mij begon dat eerlijk gezegd al in het allereerste level :s en dat is best tegenstrijdig met de rest van het spel, want de gevechten zelf zijn niet heel erg moeilijk. Ze zijn wel erg gaaf – met veel visueel spektakel, spannende combo’s en coole upgrades voor je wapens – maar moeilijk? Nee, dat niet.

Ga direct naar Kingdom Hearts 3 op BOL.com.


Recensie over Kingdom Hearts III

Zoals je in mijn review kunt lezen, steunt Kingdom Hearts 3 een beetje op twee benen. Aan de ene kant is het een Disney-walhalla waar je alleen maar van kunt smullen, aan de andere kant is het doorspekt met elementen uit Final Fantasy. Dat maakt het spel leuk en gevarieerd, maar ook een tikje verwarrend. Soms trekt Kingdom Hearts enorm naar de ene kant, dan weer naar de andere. Moet je het spel daarom links laten liggen? Nee, want het vliegt nergens de bocht uit. Het staat garant voor een flink aantal uren lekker vechten, upgraden en puzzels oplossen – en wie wil dat nu niet?

Score: 8


Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.