logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: JBL Tour Pro 3


JBL introduceerde onlangs vier oordopjes met een slimme oplaadcassette: de JBL Flex, Beam, Buds en de JBL Tour Pro 3. Alle drie zijn het unieke producten op hun eigen manier, maar ze hebben ook een gemene deler. Het unieke element, die slimme oplaadcase, maakt dat ze vergelijkbaar zijn. Toch heeft de Tour Pro 3 een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van zijn kleinere broertjes: zo kun je horen als er iemand tegen je praat, hoor je alle omgevingsgeluiden of houdt je ze allemaal buiten en kun je zelfs deze oplaadcassette gebruiken als een draadloze zender, waarbij je hem alleen maar via USB hoeft te verbinden met het apparaat wat je wilt horen. Klinkt goed? Dat is het ook! Lees hieronder wat wij vonden van de JBL Tour Pro 3, de opvolger van de… je raad het al… JBL Tour Pro 2.

Vormgeving

Als je de JBL Tour Pro 3 vergelijkt met zijn voorganger, dan zie je in eerste instantie niet heel veel verschillen. Ja, het scherm is groter (30% volgens JBL) en de behuizing is een tikje kleiner, maar dat maakt hem nog niet in het formaat dat je hem makkelijker in je skinny broekzak kunt schuiven. De oordopjes zien er helemaal inwisselbaar uit, die moeten het echt hebben van de verbeterde interne techniek.

Specs

De oortjes zijn voorzien van hybride 10,2 mm cellulose dynamische drivers, naast een 5,1mm en 2,8mm driver De oordopjes splitsen hier het audiosignaal in verschillende frequenties en stuurt het naar de beste drivers. Dankzij de SBC, AAC én de hi-res LDAC kun je op Android luisteren naar high-res audio. VOor een ruimtelijke beleving bij films, series en games kun je JBL’s Spatial Audio 360 inschakelen, dat head-tracked aanpassingsmogelijkheden heeft mocht je dat willen. Het geluid bestaat uit 12 EQ-banden dat je kunt aanpassen in de app, waarbij JBL trots hun nieuwe Personi-Fi 3.0-update aan je presenteert. Daarmee kun je een geluidsprofiel maken dat op jouw specifieke gehoor wordt aangemaakt, en wat je natuurlijk naar wens kunt aanpassen.

De levensduur van de batterij is 11 oor voor de oordopjes, waarbij je ze vanuit de oplaadcassette nog eens drie keer volledig kunt opladen. Met ANC ingeschakeld is de levensduur van de batterij overigens 8 uur (of respectievelijk 44 en 32 uur, inclusief het opladen in de cassette). De oordopjes wegen 5,6 gram per oordopje en zijn IP55 afgedicht. In de doos vind je zowel rubber als foam eartips. De connectiviteit wordt gerealiseerd met BLuetooth 5.3, of LC3 met de oplaadcassette als dongle. Daarnaast beschikt de set over Auracast – maar hierover zodadelijk meer.

Draadloze zender is fantastisch

De opvallendste nieuwigheid is dat deze case nu een zender is. Dat betekent dat je met de meegeleverde 3,5 mm-naar-USB-C-kabel verbinding kunt maken met alles waar je een normale koptelefoon in kunt prikken, of dat nu het filmscherm in je vliegtuig is, een oude cassettespeler of een monitor met heel slecht geluid (maar wel een koptelefoonuitgang). De geluidsoverdracht is in hoge kwaliteit audio, met LE Audio en de LC3-codec. Dikke klasse daarvoor, JBL!

Auracast

In het verlengde daarvan fungeert de oplaadcassette van de JBL Tour Pro 3 als Auracast-bronapparaat voor draagbare audio. Daarmee heeft deze zet bijna de primeur te pakken bij JBL… tenminste als het gaat om draadloze oortjes. Wat houdt Auracast in? Wel: daarmee kan iedereen in de buurt met een Auracast hoofdtelefoon meeluisteren met het geluid dat kan wordt afgespeeld. In de wereld van draadloze speakers is het al een succes gebleken, en nu zijn ook de draadloze koptelefoons aan de beurt. Fijn detail: je kunt een wachtwoord instellen, zodat niet iedereen zomaar met je mee kan luisteren.

Oordopjes met een scherm

Waar ik vorig jaar nog een beetje kritisch was naar de aanwezigheid van het schermpje op de oplaadcassette, blijkt dat achteraf gewoon een kwestie van onwetendheid te zijn. Want dat schermpje, waarmee je bijvoorbeeld het volume kunt aanpassen, van nummers kunt wisselen, EQ-instellingen kunt aanpassen of de ANC kunt in/uitschakelen, blijkt handiger dan je zou denken. Het is inderdaad makkelijker om dit doosje te pakken dan je smartphone en hoewel een smartwatch vergelijkbare functies biedt, is dit ook een prima vervanger voor zo’n slim horloge.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de JBL Tour Pro 3 is fantastisch. Op een iPhone klinkt hij super goed, maar op Android profiteer je nu van de LDAC-codec, waarmee je hi-res audio kunt luisteren op geschikte streamingplatformen of geluidsopnames. Het geluid klinkt helder, ruimtelijk en heel erg aangenaam. Warm, vol, gevuld met kleine details en scherpte. Het ruimtelijke effect is bizar goed gerealiseerd, het gaat merkbaar verder dan stereo. Met de head-tracking geactiveerd krijg je een nieuwe dimensie van geluidsbeleving, maar deze optie is eigenlijk het fijnst als je hem gebruikt bij het streamen van films of series, kijkend naar een beeldscherm.


Ga direct naar JBL Tour Pro 3 op BOL.com.

Recensie over JBL Tour Pro 3

De JBL Tour Pro 3 hebben alles in huis om iedereen tevreden te houden. De case met het schermpje blijkt niet alleen een toffe gimmick te zijn, maar ook nuttige functies te bevatten. De geluidskwaliteit is erg goed (ook binnen deze prijsklasse) en extra features als Auracast en de dubbelfunctie van de oplaadcassette als zender is briljant. De ANC doet goed dienst en de oortjes zitten prettig. Dankzij de verschillende eartips kun je hem nog beter op jouw oren afstemmen. Toch zitten deze oortjes zo vol extra functies, dat je altijd de afweging moet maken of je ze wel nodig hebt.

Score: 8


Informatie

JBL Tour Pro 3
Adviesprijs: 299 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.