Als er iets niet goed is voor je gezondheid, is lang in eenzelfde houding zitten. En kijk eens even om je heen (als je aan het werk bent)… hoeveel mensen zitten er acht uur per dag gekluisterd aan hun werkplek, waarbij ze enkel bewegen om af en toe koffie te halen? Best veel, denk ik. En toch is de oplossing vrij eenvoudig. Ben jij bekend met het fenomeen zit sta bureau? Het is een heel prettige oplossing om even van die stoel af te stappen en een andere houding aan te nemen!
Hier moet je op letten als je een bureau kiest
Bij het kopen van een bureau zijn er verschillende factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een bureau kiest dat past bij jouw behoeften en werkomgeving. De belangrijkste punten zijn wel de afmetingen en de stijl. Een lelijk, standaard wit bureau ziet er maar saai en inspiratieloos uit. Daar wordt je niet blij van als je taken moet doen waar je net-niet-helemaal-blij van wordt! Kies dus een bureau dat je ruimte even wat extra’s geeft. Belangrijker echter is het formaat. Een klein en compact bureau waar net je monitor en toetsenbord op past klinkt misschien heel efficiënt, maar geloof me: soms wil je gewoon wat extra ruimte, zodat je een schrijfblok kunt neerleggen, er even een laptop bij kunt pakken of – in mijn geval – wat producten om te testen en te fotograferen. Ik heb dan ook de voorkeur voor een diep bureau van 80 cm, en heb onlangs mijn werkplek van 120 cm breed omgeruild voor een variant van 180 cm breed. Daarnaast speelt de hoogte een belangrijke rol. Koop je een bureau met vaste poten, dan zul je in de weer moeten met een verstelbare stoel, eventueel een voetensteun of blokken onder de poten van je bureau. Een verstelbaar bureau is daarom een echte must-have.
Zit sta bureau met motor
Wil je het jezelf makkelijker maken, dan kies je voor een elektrisch instelbaar bureau… en dan bij voorkeur eentje waar je ook aan kunt staan! De techniek van zo’n bureau zit hem in de poten, die je omhoog en omlaag kunt zetten. Sommige merken doen dat heel ouderwets met een draaizwengel, maar een beetje technerd schakelt de techniek in – en dat hebben ze bij IVONO goed begrepen. Zij bieden twee varianten aan van hun poten, de Smart en de Pro. Het verschil zit hem vooral in de snelheid waarmee je bureau omhoog en omlaag kan gaan, naast het aantal segmenten waar de poten uit bestaan. Daardoor heeft het IVONO Kato Pro zit sta bureau een iets groter bereik (62-130cm ten opzichte van 70-120cm). Mocht iemand willen werken aan je bureau, dan je de hoogte nog altijd handmatig naar wens aan te passen.
Pakketjes
Het Ivono KATO Smart zit sta bureau werd in drie pakketten geleverd: het werkblad, de verstelbare poten en natuurlijk had ik gedacht aan de optionele kabelgoot, dat is bij een bureau als dit wel een belangrijk element. De (behoorlijk zware!) pakketten werden netjes afgeleverd door een transportbedrijf, waarna de montage kon beginnen. Het blad is gemaakt van massief gerecycled hout en is dus robuust en behoorlijk zwaar. De afwerking met melamine zorgen voor een onderhoudsvriendelijk werkblad dat goed bestand is tegen krassen en deukjes. Je hoeft het dus nooit te lakken of in de olie te zetten. In de kunststof bovenlaag is bovendien een fraaie houtnerf voelbaar, voor een natuurlijk effect. Ook de mechanische poten hebben een behoorlijk gewicht.
De montage
Dankzij de duidelijke instructies was dat helemaal niet moeilijk. Je krijgt alle benodigde materialen meegeleverd, hoewel een accuboormachine een belangrijk element is. De gaten voor het plaatsen van de poten zijn namelijk niet voorgeboord. Dat klinkt misschien lastig, maar geeft je ook weer mogelijkheden om het bureau naar wens aan te passen… daarover dadelijk meer. Het grootste werk zit hem in het in elkaar schroeven van het onderstel, maar daar wordt je stap voor stap in begeleid door een duidelijke handleiding. Belangrijk is om even de schroefjes uit elkaar te houden, die komen namelijk in verschillende lengtes en diktes. Vervolgens is het simpelweg de instructies volgen!
Bepaal de plaats van het onderstel
Omdat er geen gaten zijn voorgeboord, kun je zelf bepalen waar je de poten wil plaatsen. In de handleiding vind je daar een suggestie voor, maar je mag daar natuurlijk van afwijken. Ik heb bijvoorbeeld graag wat ruimte aan zowel de linker- als de rechterzijde van de poten, zodat accessoires voor de fotografie netjes blijven staan en er ruimte is voor bijvoorbeeld een papierversnipperaar en de prullenbak. Ik koos er dan ook voor op de poten 20 cm van de bureaurand vast te schroeven. Daar moet je tijdens de montage al rekening mee houden! Ook schroef je op dit moment al de kabelgoot vast onder je bureau en wordt het mechaniek voor de elektrisch bedienbare poten van het zit sta bureau bevestigd. Dat vastschroeven doe je bij voorkeur met een (accu)boormachine. Het melamine is namelijk best hard, daar kom je met de hand nauwelijks doorheen. Ook het bedieningspaneel voor het zit-stabureau schroeven we vast, maar halen we direct los. Het paneeltje steekt namelijk uit en het zou zonde zijn als het bij het omkeren van het zware bureau afbreekt. Maar: zo zijn de gaten alvast voorgeboord, waardoor je hem makkelijk vastzet als het bureau op zijn plek staat.
Let op: bij een zit sta bureau gaat je hele werkplek omhoog en omlaag… inclusief alle kabels. Zorg dat je bureau niet te dicht tegen een stopcontact aan staat, waardoor je tegen een stekkerblok aankomt. Zorg ook dat alle kabels vrij naar boven en naar beneden kan bewegen. Staat je computer bijvoorbeeld op de grond? Zorg dan dat je beeldschermkabel mee kan bewegen met de hoogte. Heb je een gameconsole in een kast naast je bureau staan? Zorg ook dan dat alle kabels vrij mee kunnen bewegen. Voor een standaard werkplek kun je alle kabels op je bureau hebben: het stekkerblok voor alle apparatuur kun je netjes wegleggen in de optionele (maar aan te raden!) kabelgoot.
Finetunen
Een bureau afstellen? Jazeker! Met een bureau als dit kan dat gewoon. Ten eerste hebben de twee poten ieder twee draaischijven, zodat je het bureau makkelijk waterpas kunt zetten. Daarnaast kun je hem met de elektronische bediening op de juiste hoogte afstellen en inprogrammeren. Vervolgens ga je staan en ‘save’ je die positie als tweede programmastand. Met een druk op de I of II ga je in de toekomst naar één van deze voorgeprogrammeerde hoogtes. Hoe makkelijk kun je het krijgen? Ik merkte wel dat de hoogte van het stabureau even wennen was. Die heb ik ondertussen nog twee keer aangepast, tot ik bij de – voor mij – ideale hoogte kwam om langere tijd aan te werken.
Recensie over IVONO Kato Zit Sta Bureau
Laten we duidelijk zijn: het IVONO Kato zit sta bureau staat als een huis. Het blad voelt oerdegelijk aan en dat heeft niet alleen te maken met het aanzienlijke gewicht van het pakket 😉 Dankzij de nette afwerking van melamine is het bestand tegen krassen en vocht, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen, zodat je het perfect kunt aanpassen op jouw werkomgeving. De poten pas je daarop aan in zwart of wit. Het instellen van de instelbare hoogtes verliep makkelijk en soepel, waarna het een plezier is om mee te werken. Het enige minpunt is dat de gaten in het zware blad niet zijn voorgeboord. Dat geeft je aan de ene kant een boel vrijheid om te poten op een voor jou gewenste positie vast te zetten, maar het blad is dusdanig hard dat het wat moeite kostte voor de schroeven door het melamine heen waren. Aan de andere kant: daar heb je maar één keer last van 😉
Score: 9
Informatie
IVONO Kato Zit Sta BureauMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 389 euro.