Veel stoerder worden ze niet: in ieder geval niet meer high-tech qua uitstraling (misschien dat een doorleefde gietijzeren pan hem qua uiterlijk overtreft qua stoerheid, moet ik toegeven). Toch waren mijn verwachtingen hooggespannen toen ik mijn Hexclad pan uitpakte. Een pan waar niemand minder dan Gordon Ramsey enthousiast over is. Gordon Ramsey. Enthousiast! Wat voor een miraculeus product moet dit wel niet zijn? En ja, ook ik ben enthousiast, ondanks een paar kritiekpuntjes. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder!
Slimme materialen
Zullen we eerst even de specificaties bekijken? Kunnen we daarna aan de slag in de keuken 🙂 Deze pan heeft een drielaagse constructie met een aluminium kern en een versterkte antiaanbaklaag, doordrenkt met diamantstof voor extra duurzaamheid. Het innovatieve anti-aanbaksysteem van HexClad bestaat uit een zeshoekig patroon, dat met een laser-etsproces in de pan is aangebracht. Dankzij deze constructie kent de pan een ongeëvenaarde warmteverdeling, terwijl de antiaanbaklaag voorkomt dat voedsel blijft plakken. Het metalen handvat blijft koel (zeker als je hem op inductie gebruikt), maar de pan is geschikt voor alle kookbronnen… je kunt hem zelfs in de oven zetten tot een temperatuur van 160 graden! Door het gebruik van deze metalen voelt de pan solide zwaar aan. Degelijk spul, zogezegd. Oh: en vergeet niet om de deksels mee te bestellen – daarmee wordt het koken een stukje veelzijdiger!
Het eerste gebruik
Nou moet je niet denken dat je de pan even door een sopje haalt en daarna eieren kunt bakken zonder een grammetje vet, waarbij ze vrolijk in het rond draaien als je een zwieperd geeft aan de pan. Nee, je moet die anti-aanbaklaag eerst even ‘activeren’, zoals je dat ook bij een andere metalen pan zou doen. Dus: eerst even insmeren met olie en de pan 2-3 minuten op middenhoog vuur zetten. Het voordeel is dat je meteen voelt hoe snel de pan warm wordt en hoe laag je de temperatuur van je kookplaat hoeft te zetten om goede temperaturen te behalen.
Multifunctioneel
En dan komen we bij het unieke punt van de Hexclad Hybride pannen. De naam zegt het al: deze pannen zijn volgens Hexclad zowel anti-aanbak als metaal, zodat je hem kunt gebruiken voor kwetsbare gerechten als ei of omelet, maar ook voor het grillen van een goed stuk vlees. Dat klinkt bizar, toch? En dat is het ook eigenlijk. Want als je een stuk vlees goed wil aanbakken… sorry: sauteren, dan wil je eigenlijk dat het vlees een maillardreactie vertoont met het bakoppervlak. Dat het even vastkleeft aan de pan, om zich vervolgens los te bakken. Je krijgt dan een unieke smaak en textuur, die op geen andere manier te evenaren is. Bij het sauteren heb je een hoge temperatuur om die reactie op te wekken, waarna je de temperatuur (bij grotere stukken vlees) laag zet om hem na te garen. Gezien het feit dat de Hexclad een anti-aanbakfunctie heeft, krijg je die reactie niet helemaal voor elkaar. De oplossing? Dat zit hem in de middenweg. Laat de pan goed op temperatuur komen en leg je vlees erin. Lekker laten liggen, iets later dan de helft van je baktijd omdraaien… en je krijgt ook zo’n heerlijk bruin-krokant laagje!
Anti-aanbak
Ook de anti-aanbak heeft wat kleine puntjes van ‘kritiek’. Ik zeg hier wel ‘kritiek’, maar Hexclad is gewoon een uniek product, waar je mee moet leren omgaan. Het gemak van een hybride pan kom met zijn instructies, zogezegd. Zo meldt Hexclad dat je de pannen even moet leren om anti-aanbak te zijn. Je moet ze behandelen of inbakken, net hoe je het wilt noemen, door de pan de eerste paar keer met olie in te smeren en hem even 2-3 minuten te laten staan op middenhoog vuur. Je kunt daarna meteen bakken (veel meer moeite dan de pan voorverwarmen kost het niet) maar Hexclad geeft daarmee wel aan dat ze wat liefde en aandacht nodig hebben. En ja, met een gewone metalen pan werkt dat ook ongeveer zo, maar bij deze pannen werkt het wel beter en fijner. Op den duur heb je zelfs niet altijd meer vetstof nodig om bijvoorbeeld een ei te bakken, hoewel dat ook weer smaak en structuur afgeeft.
Eigenlijk komt het er op neer dat je met specifieke pannen voor het aanbakken en anti-aanbakken iets betere resultaten hebt. Eerlijk is eerlijk. Heb je al pannen voor dat doel, dan is deze aankoop niet de moeite waard. Is een van die pannen aan vervanging toe of moet je überhaupt nieuwe pannen koken? Dan raad ik deze zeker aan.
Recensie over Hexclad hybride pannen
Het voordeel van ‘one pan to rule them all’ komt met de keerzijde dat je nét niet het gemak en resultaten hebt van een echte metalen pan of anti-aanbakpan. Toch is dat voor veel koks een perfecte middenweg en eerlijk is eerlijk: Hexclad komt akelig dicht bij die resultaten! Daarbij hoef je nooit te twijfelen of je nu die anti-aanbakpan moet hebben of een metalen pan. De pan verwarmt super snel en gelijkmatig op, wat op inductie zalig werkt. Bovendien bespaart het weer wat ruimte in de keukenkastjes. De pannen zijn bovendien krasvast. Je mag er gewoon met metalen keukengereedschap in en zelfs schuurmiddelen om heftige aanbaksels te verwijderen mogen gewoon gebruikt worden (maar: laat ‘m eerst even weken! Dikke kans dat je de pan daarna zonder problemen schoonveegt). De pannen kosten wat, maar dan heb je ook een pan voor het leven. Met garantie. Klinkt mij als een goede deal.
Score: 9
Informatie
Hexclad hybride pannenMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 149 euro.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?