logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Hades (XBOX One)

hades review

Sommige spellen moet je gewoon een keer geprobeerd hebben. Het leuke van een job als reviewer, is dat je regelmatig die kans krijgt. Maar zelfs dan slaat soms die twijfel toe. Is dit spel wel de moeite waard? Eerlijk gezegd was Hades zo’n spel. Het leek me eerlijk gezegd een hysterisch actiespel, waarbij je binnen de kortste keren niet meer weet wat boven of onder is. En weet je? Sinds we ‘m hebben geïnstalleerd, gaat er geen dag voorbij waarop onze held zijn wapens niet heeft kunnen gebruiken. Het is zó fantastisch leuk!

Eindeloze strijd

Hades draait – je raadde het vast al – om het Griekse godenrijk. Jij bent een jonge Zagreus, de zoon van Persephone, die zichzelf tot doel heeft gesteld om te ontsnappen uit Hades’ onderwereld. Daarvoor moet hij kamer na kamer doorkruisen, vijanden verslaan… overleven, zogezegd. Gelukkig krijgt hij zo nu en dan wat hulp van de Griekse Goden, die hem voorzien van een zegening. Daarmee wordt hij sterker, weerbaarder en krijgt hij meer levenskracht. En haal je de eindstreep niet? Dan keer je weer terug naar je woonruimte in het hok van Hades, kun je jouw wapens of kwaliteiten upgraden of aanpassen…. om het gewoon nog een keer te proberen! Dat klinkt vermoeiend, maar dat is het zeker niet. Iedere keer wordt je namelijk sterker en krijg je meer kracht, waardoor je tekens een stapje verder komt.

Humor

Daarbij is het spel ook doorspekt met een sarcasme met de hoofdletter S. Tijdens het spelen kraamt Zagreus er de nodige scherpe opmerkingen doorheen, maar ook de ontmoetingen met de Griekse Goden laten zich makkelijk vergelijken met die van Rick Riordan’s boekenseries over bijvoorbeeld Percy Jackson of de jonge Apollo. Erg leuk om te lezen! Het is één van de weinige spellen waarbij ik die onnodige prietpraat niet doorklik, eerlijk gezegd. Zelfs Hades weet met zijn scherpe opmerkingen je even te prikkelen om door te gaan. Heel fijn, zo’n warm ontvangst bij je terugkeer!

Omkoperij

Om jezelf te verbeteren, moet je items verzamelen. Kristallen om de kerkers te upgraden, zodat je bijvoorbeeld een fontein van leven vind of vazen waar goud uit voortvloeit. Uit paarse essence kun jij je eigen personage verbeteren, waardoor je bijvoorbeeld twee keer achter elkaar kunt dashen of meer schade toebrengt als je een vijand van achter benaderd (succes daarmee, trouwens). Ook kun je met sleutels nieuwe skills vrijspelen… of wapens! Die zijn compleet anders en bieden stuk voor stuk een andere speelervaring. Maar dat is niet alles. Met flesjes nectar, die je zo nu en dan vind of als beloning krijgt na het vrijspelen van een kamer, kun je een offer brengen aan de goden – zowel in het speelveld als in de kamers van Hades. Zij geven je dan een geschenk als dank, waarmee je ook weer een voordeel kunt behalen in de strijd naar de vrijheid.

Vechten

Gevechten zijn snel en reactief, waardoor je aanvallen met dashes kunt koppelen, terwijl je leert hoe je vijandelijke schilden kunt vernietigen, vallen kunt vermijden en de eindbazen kunt verslaan. Je kunt kiezen uit zes wapens, die je dringen om anders te spelen, waarbij je profiteerd van wapenspecifieke modifiers. Kies je bijvoorbeeld voor de Varatha-speer om vijanden van een afstandje te prikken, dan heb je weinig aan een zegen die de schade van je dash-aanval verdrievoudigt. Die zegeningen krijg je tijdens het spelen, waardoor je spel ook iedere keer veranderd. Zo had ik één keer een zegening waarbij je pijl na pijl kon afschieten, waardoor het echt mijn favoriete wapen was. Maar de boog telkens spannen? Nee, dat is dan weer niets voor mij. Het probleem is: je weet nooit welke zegeningen je gaat tegenkomen!


Ga direct naar Hades op BOL.com.

Recensie over Hades

CooleSuggesties topper

Hades is een geweldige kwelling, waar je niet genoeg van kunt krijgen. Het bevat een wonderlijke mix van rogue-like actie, rpg-elementen die je personage verbeteren (en blijven verbeteren, het spel heeft heel wat verrassingen voor je in petto), gruwelijk goede humor en vette actie, die de adrenaline door je lichaam zal pompen. De terugkerende strijd zou vermoeiend kunnen lijken, maar het spel heeft zoveel lagen, dat het opnieuw spelen van een level helemaal niet lijkt op grinden. Het is meer: je verbeteringen onder de knie leren krijgen. Het finetunen van je personage. Het genieten van de omgevingen en de spanning van de zegeningen waaruit je kunt kiezen. Geen level zit er hetzelfde uit, maar ook ieder potje speelt compleet anders.

Score: 9


Info

Hades
Uitgever: Private Division
Getest op: PS4
Genre: actie
Prijs: 29.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. Mertens Patrick avatar
    Mertens Patrick

    Waag graag een kansje

  2. Annemie Cornelis avatar
    Annemie Cornelis

    Doe heel graag mee

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.