logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget Review: Fossil Q Nate


fossil q nateSmartwatches zijn bezig met een enorme opmars. Het lijkt erop dat je met een smartphone alleen niet mobiel genoeg bent. Het is echter wel de vraag waar je zo’n horloge nu eigenlijk voor gebruikt. Voor veel mensen is dat namelijk enkel en alleen omdat ze willen weten wanneer er een berichtje binnenkomt, of dat nu een mail is, een WhatsApp-berichtje of een SMS-je. Daarom dragen ze een groot, vierkant stuk plastic, in plaats van een stoer uitziend horloge. Dat kan ook anders, vonden ze bij Fossil. En ze begonnen te bouwen aan hun versie van de Smartwatch: de Fossil Q.

Horloge met extra’s

De meeste smartwatches pronken met hun connectiviteit en opties. Daarbij wordt terloops nog even gemeld dat je d’r ook de tijd op kunt zien. Vaak moet je daarbij zelfs nog een rare beweging maken met je pols, of op een knopje drukken. Dan is het geen horloge meer, he! De tijd kunnen zien vind ik namelijk wel een basisdingetje van een horloge. Anders is het meer een slimme armband. Fossil is het daar helemaal mee eens. Zij maakten dan ook een horloge met slimme features. Verpakt in een analoog horloge. Kijk: dát straalt stijl uit!

Hybride horloge

Alleen kan zo’n horloge natuurlijk niet de term ‘smartwatch’ dragen. De Fossil Q Nate is dan ook een zogeheten Hybride Horloge. Een tussenvorm tussen het klassieke horloge en een smartwatch. Een mooi, fors horloge, met een leren band, die verbinding kan maken met je smartphone of tablet om zo te reageren op gebeurtenissen die daar plaatsvinden. Zodat jij je smartphone kan pakken waar die voor is bedoeld, en niet op het kleine scherm van je horloge hoeft te tikken. Die communicatie gaat trouwens twee kanten op: in het horloge zit een stappenteller verwerkt, die het aantal stappen door stuurt naar de app op je telefoon. Daar worden de afstand en het aantal verbruikte calorieën berekend.

Bijzonder aanpak

De vraag is dan natuurlijk: hoe doen ze dat? Een koppeling maken met de smartphone is natuurlijk in te denken. Een bluetooth ontvangertje erin, en een chip voor het verwerken van die gegevens (ja, er komt natuurlijk meer bij kijken, ik weet het, ik weet het). Ook de drie ferme knoppen aan de zijkant hebben een functie gekregen, zoals het bedienen van de muziek op je smartdevice of het maken van een foto met je smartphone. Maar hoe maak je duidelijk wat voor bericht er is binnengekomen? Juist: met de wijzers! En daar zit hem ook een beetje het probleem, vind ik. Want je moet me een massa codes onthouden! Stel: je krijgt een whatsappje binnen van je vrouw. Dan stel je in de bijbehorende app in dat de wijzers op een bepaalde tijd gaan staan. Komt het berichtje van je moeder, dan gaat-ie weer op een andere tijd staan, enzovoort. Dat maakt de mogelijkheden toch wat beperkt!

Conclusie over Fossil Q Nate

De Fossil Q Nate is een hybride horloge. Dat wil zetten dat je een analoog horloge hebt, dat kan reageren op signaaltjes van je smartphone die via bluetooth worden gedeeld. Dat schept mogelijkheden, maar ik denk dat smartwatches niet voor niets zijn bedacht. De werking van het systeem laat in mijn ogen te wensen over – zeker omdat je de berichten van je smartphone moet vertalen naar een soort cijfercodes, die even op de wijzerplaat verschijnen. Ook andere functies van het horloge, zoals het op afstand maken van een foto, zijn wat onhandig. Ook de datumweergave (waarbij de wijzer naar een miniem cijfertje op de rand wijst) is verre van praktisch. Leuke features? Dat zeker. Bovendien heb je een stoer en vooral fors horloge om je pols hangen, dat er oerdegelijk uit ziet. Door: Score: Fossil Q Nate krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

 

Informatie

Q Nate hybride horloge, Fossil Klik hier voor de Prijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.