logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Review: Fissler Vitavit Premium snelkookpan

Fissler staat al sinds jaar en dag bekend ruim 165 jaar, om iets preciezer te zijn) om hun pannen en messen. Ze stonden ook aan de voet van de ontwikkeling van snelkookpannen, waar de nieuwe Vitavit snelkookpannen de laatste toevoeging zijn. Uit deze pannen blijkt hun jarenlange ervaring en het feit dat ze niet bang zijn om kritisch te kijken naar hun eigen producten (en te luisteren naar de eindgebruikers). Wij doken de keuken in om deze pan aan de tand te voelen!

Conische bodem

Een van de opvallende kenmerken aan de Vitavit snelkookpan is wel de conische vorm van de pan. Hij loopt schuin naar beneden! Dat is super handig voor in de kast, want je kunt op deze manier veel makkelijker pannen stapelen. Het houdt echter ook in dat het oppervlak waarop je bijvoorbeeld vlees of groenten aan kunt braden veel kleiner is. Je moet de pan dus op een kleiner kookpit zetten dan je zou denken. Maar er is ook een voordeel: door de conische vorm is de verdamping sneller en actiever. Je kunt sneller stoom ontwikkelen voor het stomen (duh) en het activeren van de snelkookfunctie. Ook is het makkelijker om sauzen in te dikken. Fijn zijn ook de maatstrepen aan de binnenkant van de pan.

Stomen

De Fissler Vivavit Premium is een snelkookpan. Deze pannen gebruiken stoom om druk op te bouwen, waardoor je eten sneller gaart. Veel sneller. Dat heeft niet alleen tijdvoordelen, het element ‘stoom’ zorgt er ook voor dat smaak, structuur én vitamines beter bewaard blijven. En je hoeft niet alleen te koken onder druk. Bovenop het deksel zit namelijk een drukregelaar, waarbij je zelf bepaald hoeveel druk er opgebouwd moet worden. Die kun je op drie niveaus instellen, met daarbij nog een ‘stoomstand’. In de uitgebreide handleiding lees je welke stand je het beste kunt gebruiken. Met het meegeleverde steuntje en inzetmandje kun je stomen zonder dat je eten de vloeistof raakt – perfect voor het maken van gestoomde cake of bapao, bijvoorbeeld, maar ook voor het langzamer stomen van groenten en aardappelen. Dikke tip: bak onderin je vlees, doe er vloeistof bij en zet daarna het mandje met groentes en aardappelen boven het vlees (op de steun). Je standaard Hollandse potje… maar dan met een moderne twist én in één pan!

Drukte

Voor het regelen van de druk heeft Fisser een paar slimme oplossingen bedacht. Je regelt die druk met een stoomdop, die langzaam naar boven komt naarmate de druk zich opbouwt (hier adviseert Fissler trouwens snel te verwarmen op een hogere temperatuur, zodat je snel stoom ontwikkelt). De stoomdop komt dan omhoog en laat telkens een andere gekleurde ring zien. Eerst geel, daarna groen. Ga je te ver, dan komt de rode ring naar boven en moet je het vuur uitschakelen of lager zetten. Vanaf het moment dat de ring groen wordt, begint je kooktijd!

Stoom afblazen

Hier heeft Fissler voor mij dikke pluspunten gescoord. Dit is de pan die voor mij het fijnst druk afstoomt. Want je kunt het deksel natuurlijk niet meteen wegnemen als je klaar bent met de snelkookpan. Dat zou gevaarlijk zijn! Nee, je moet die druk verlagen. Dat doe je door de pan af te laten koelen (maar: weg is dan je tijdvoordeel) of door je pan in koud water te zetten. Ook een heel gedoe. De meeste pannen hebben daarom een Releaseknop, waarbij de druk stukje bij beetje wordt vrijgelaten met heel wat kabaal en geweld. Ook deze Vitavit heeft zo’n knop op het handvat zitten, waarbij de druk via de bovenkant van het handvat (boven het deksel) met stoten wordt vrijgegeven. Maar… je kunt ook de stoom aflaten met de draaiknop om de druk te regelen. Dat duurt iets langer, maar klinkt een stuk minder heftig. Door die knop telkens een stukje open te draaien (niet te snel ineens) verlaag je de druk, tot je bij het standje ‘stomen’ komt en je deze kunt openen. Let wel op, want in beide gevallen verlaat de stoom de pan horizontaal, waarbij jij als kok (of eventuele toeschouwers, fans of nieuwsgierigen) de stoom op je kunt krijgen! Een bijzondere keuze: bij de meeste snelkookpannen komt de stoom verticaal de pan uit.

Onderhoud en schoonmaken

Een ander pluspunt is het onderhoud van deze snelkookpan. De pan bestaat slechts uit een paar onderdelen, die je makkelijk uit elkaar kunt halen. De rubber ring en het ventiel laten zich makkelijk verwijderen en schoonmaken. Zelfs het handvat maak je makkelijk los van het deksel om goed te reinigen. Let wel op het drukventiel, die is wat kwetsbaarder en mag niet zomaar in de vaatwasser of in water ondergedompeld. De pan en het deksel zelf zijn wel vaatwasbestendig.


Ga direct naar Fissler Vivavit Premium op BOL.com.

Recensie over Fissler Vivavit Premium

Snelkoken is misschien niet voor iedere dag geschikt, maar als je eenmaal wat meer bekend bent met de techniek, zul je het steeds vaker gebruiken. Vergeet niet dat je deze pan natuurlijk ook zonder die snelkookdeksel kunt gebruiken – en dat je hem als stoompan kunt inzetten voor je dagelijkse groenten. Daarmee is het een heel veelzijdige aanvulling op je keuken-assortiment 🙂

Score: 8


Informatie

Fissler Vivavit Premium
Adviesprijs: 229 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.