logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Fairphone Fairbuds tws


Fairphone heeft zich ten doel gesteld om goede tech te leveren die lang meegaat… en op zijn minst zelf te repareren is. Zo voorkom je dat oordopjes onterecht of onnodig worden weggegooid of vervangen door nieuwe exemplaren. Wij ontvingen een setje Fairbuds tws, de eerste echte draadloze oordopjes van Fairphone voor een eerlijke review.

Open markt

Eigenlijk is het wel bijzonder dat er zo weinig producten zelf te repareren zijn. Veel merken zien wellicht liever dat je opnieuw geld uitgeeft, of geven voorkeur aan een strakke styling boven aandacht voor het milieu, maar zonde is het wel. Misschien denken consumenten wel ‘zo’n klein apparaatje, dat kun je toch niet repareren?’, maar Fairphone laat zien dat het ook echt anders kan – waarvoor ze alle lof verdienen. De Fairbuds zijn dan misschien wat forser dan de gemiddelde oordopjes, ze zijn wel uit elkaar te halen om bijvoorbeeld de batterijen te vervangen van de oordopjes of de oplaadcassette!

Wat kun je repareren aan de Fairbuds tws?

7 reserveonderdelen voor eenvoudige reparatie, verkrijgbaar in de webshop van Fairphone en via distributie in heel Europa. Deze onderdelen zijn: oordopjes, oordopjesbatterij & siliconenring, eartips, buitenkant oplaaddoosje, kern oplaaddoosje, batterij oplaaddoosje. En dat repareren gaat echt heel makkelijk: Fairbuds heeft goed gekeken naar mogelijkheden om dit hele proces zo makkelijk mogelijk te maken. Veel meer dan een kleine schroevendraaier heb je er niet voor nodig. De meeste onderdelen kun je dan ook binnen een minuutje zelf vervangen!

Vormgeving

De repareerbaarheid komt toch met een kleine prijs: de vormgeving en het formaat. Als je kijkt naar de Fairbuds, dan moet je toegeven dat ze wat aan de forse kant zijn. Dat begint al bij de oplaadcassette, die met 65 x 65 x 27mm knap lastig in je broekzak zal passen. De oordopjes zelf zijn 28.7 x 24.6 x 21mm groot. Kijk je bijvoorbeeld naar een concurrent als Jabra, dan zijn diens (niet heel kleine) earbuds 20 x 20 x 27 mm groot, wat toch een stukje compacter is, verpakt in een oplaadcassette van 26 x 38,9 x 64,1 mm. Maar: er is rekening gehouden met het feit dat je ‘m zelf moet kunnen repareren zonder technisch diploma op zak. De dopjes zelf zien er neutraal uit, met een rond, aanraakgevoelig deel. De repareerbaarheid heeft duidelijk een prioriteit gekregen boven de stijl, en dat is op zich geen probleem – maar ik ben wel benieuwd naar spannendere opties in vervolgmodellen.

Functionaliteiten

De Fairphone Fairbuds tws hebben een accu die zes uur meegaat, met nog eens 20 uur in de case. De oordopjes beschikken over ANC, multipoint-connectiviteit en een IP54-classificatie voor zweet- en waterbestendigheid. De bediening gaat eenvoudig via de ronde uiteindes, waar je met de standaard bedieningsmogelijkheden je muziek kunt bedienen en zelfs het volume kunt verhogen en verlagen. Op het moment van schrijven is de Fairbuds-app voor iOS nog niet compatible met deze nieuwe oortjes, en dat is natuurlijk jammer.

Geluidskwaliteit

Het aspect milieu en duurzaamheid even aan de kant geschoven: laten we eens gaan luisteren naar deze oordopjes! Want hoe je het of wend of keert: het gaat uiteindelijk om de praktijk. Daar heb ik waarschijnlijk ook meteen de keerzijde van een iPhone op dit moment, aangezien ik nog niets kan instellen of aanpassen via de app. Standaard is de geluidskwaliteit van de Fairbuds namelijk niet heel briljant. Het geluidsbeeld is baszwaar en mist de helderheid en ruimtelijkheid waar je toch elke keer op hoopt. In het bereik mis je niets van de middentonen, maar ze zijn duidelijk ondervertegenwoordigd. Kijk je bijvoorbeeld een actiefilm of serie, dan zul je moeite hebben de stemmen te horen. Aan de andere kant: bij de grote Fairbuds XL koptelefoon was er weinig verschil merkbaar tussen de verschillende standaard profielen.


Recensie over Fairphone Fairbuds tws

Oordopjes die je zelf kunt repararen? Dat klinkt als muziek in de oren! Hoewel deze oordopjes een wat grote vormfactor hebben, is daar nog wel overheen te kijken. Vooral als je begaan bent met het milieu en duurzaamheid is dat een kleine prijs die je moet betalen. Vervelender vond ik de geluidskwaliteit: deze mist helderheid en is te baszwaar. Voor onderweg kan dat misschien goed genoeg zijn, maar voor thuis of op kantoor wil een geoefend oor vast een betere muziek in de oren krijgen. De ANC of hear-through levert bovendien een ruisend geluid op, wat niet meer van deze tijd is. Ik geef het daarom een 7, inclusief bonuspunten voor de duurzaamheid!

Score: 7


Informatie

Fairphone Fairbuds tws
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 149 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.