logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: EPOS | SENNHEISER GSX 300 externe geluidskaart


Iedere computer heeft tegenwoordig een interne geluidskaart. Hartstikke handig, maar soms volstaan die oplossingen niet voor jouw doel. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw geluidskaart enkel stereo geluid voorbrengt, storingen en ruis laat horen of zo’n vlak geluid laat horen dat je er helemaal niet bij van wordt. De oplossingen om dat probleem te verhelpen zijn er legio. Veel USB koptelefoons worden uitgerust met een ingebouwde externe geluidskaart. De EPOS | SENNHEISER GSX 300 is een externe geluidskaart. Je verbindt hem met je computer en geeft je de mogelijkheid een gewone koptelefoon aan te sluiten. Daarbij belooft EPOS | SENNHEISER met de GSX 300 om de geluidservaring van gaming headsets te verbeteren.

Compact apparaat

Wat opvalt aan de EPOS | SENNHEISER GSX 300 is dat het een heel compact apparaat is. Hij is verkrijgbaar in het wit of zwart en heeft twee knoppen: een draaiknop voor het volume en een knop om te wisselen tussen de verschillende presets (waarvan je er ook zelf kunt samenstellen via de meegeleverde software). Aan de achterkant vind je een USB-aansluiting om de geluidskaart aan je computer te koppelen, een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting en een 3,5mm microfoonaansluiting. De GSX 300 is plug en play. Kabels erin en gaan met die banaan! Minpuntje is wel dat de ingangen voor je koptelefoon en microfoon enkel aan de achterkant zitten. Ten eerste plug ik mijn koptelefoon graag uit wanneer ik mijn computer uitzet (clean desk enzo), maar ten tweede verlies je zo al een deel van je kabellengte. Ik had die ingangen liever aan de voorkant of desnoods de zijkant gezien. Maar de achterkant? Vreemde keuze.

Wanneer koop je een externe geluidskaart?

Waarom zou je deze uitbreiding kopen voor je computer? Welnu: de reden daarvan kan heel divers zijn. De meeste ingebouwde geluidskaarten bieden bijvoorbeeld niet de beste geluidskwaliteit. Ze moeten rekenkracht delen met andere onderdelen, gevoelig voor storing en vaak leveren de stuurprogramma’s niet de beste kwaliteit. Heb je een goede headset, dan haal je daar niet het maximale uit. Dan had je net zo goed een goedkope koptelefoon kunnen kopen… zonde! Met de GSX 300 krijgt je geluidservaring een oppepper. Al was het maar omdat deze geluidskaart zich buiten je computer of laptop bevind, waardoor het minder gevoelig is voor storingen en ruis. Het kan ook zijn dat je juist gebruik wil maken van 5.1 of 7.1 geluid op je koptelefoon, terwijl er niet meer dan stereo uit jouw ingebouwde geluidskaart komt. Een grote bonus voor wanneer je shooters speelt. Ook dat is een mooie reden voor een upgrade!

Eigen equalizer instellingen

Het mooie aan de EPOS | SENNHEISER GSX 300, is dat je meteen wat extra’s toevoegt. Ik was bijvoorbeeld blij met de mogelijkheid om het volume met een draaiknop aan te kunnen passen. Hoe makkelijk is dat? Vaak moet je zoeken naar een klein knopje op je headset of met de digitale instellingen op je computer rommelen… de mooie, verlichte draaiknop doet wonderen. Met de speciale EPOS Gaming Suite kun je geluidsprofielen instellen, die je met de tweede knop kunt wisselen. Standaard beschikt de geluidskaart over de presets Flat, Music, Esports en Film, maar je kunt naar wens eigen profielen toevoegen. Erg handig en cool – je past de geluidservaring aan naar wat je aan het luisteren bent. Leuk detail vind je in de volumeknop, de lichtgevende ring verandert namelijk van kleur.

Ga direct naar EPOS | SENNHEISER GSX 300 op BOL.com.


Recensie over EPOS | SENNHEISER GSX 300

De EPOS GSX 300 levert direct een upgrade aan het geluid van je computer of laptop. Dat hoor je pas goed als je last hebt van ruis of storingen bij het luisteren van muziek of het spelen van games, of wanneer je een heel dure koptelefoon hebt. Is dat niet het geval? Dan is dit niet zo’n handige investering. Je geniet met deze upgrade van voller en ruimtelijk geluid dankzij de 7.1 ondersteuning en de instelbare presets. Pluspunten zijn de grote volumeknop aan de voorkant. Minpunten zijn de aansluitingen – die zitten alleen aan de achterkant van het kastje…

Score: 8


Informatie

GSX 300, EPOS | SENNHEISER
Meer weten?
Prijs: 79 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.