logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Review: Elgato Facecam Mk2

Elgato heeft een gedegen naam opgebouwd als het aankomt op hardware voor streamers en gamers. Hun assortiment bevat van alles, van microfoons tot verlichting en het illustere Stream Deck om al je streamingactiviteiten als een ware regisseur te sturen. Onlangs introduceerden ze een nieuwe webcam: de Elgato Facecam Mk2: de verbeterde variant van de Elgato Facecam (maar dát had je vast al gedacht).

Vormgeving

Laten we eerlijk zijn: de Elgato Facecam Mk2 ziet er professioneel en stoer uit. Het platte ontwerp lijkt geïnspireerd op de robot Johnny 5 uit Short Circuit (Google maar eens!). De lens heeft een eigen schuifje, waarmee jouw privacy is gewaarborgd. Links van de lens vind je een ledlampje die aangeeft of de webcam aan staat. Op de achterzijde vind je ventilatieroosters en een USB-C aansluitpunt. Onderop vind je een standaard 1/4-inch schroefdraad die ook wordt gebruikt op camerastatieven. Hierop kun je de meegeleverde Z-scharnierende voet schroeven, waarmee je de webcam op je bureau kunt neerzetten of bovenop je monitor kunt ‘klemmen’. De camera heeft een compacte voet, waardoor je hem zelfs op monitoren kunt gebruiken met een heel subtiele rand. Bovendien steunt de camera best laag boven de rand, waardoor je een natuurlijk perspectief krijgt. Let wel op dat je de USB-kabel even vastzet, het gewicht daarvan kan de camera verplaatsen – maar dat is een algemeen webcamprobleem.

Aandacht voor beeldkwaliteit

Waar veel webcams zich richten op compatibiliteit met conferencing-tools als Teams, Zoom en Meet, richt de Elgato Facecam Mk2 zich echt op streamers die hun volgers graag verwennen met een goede beeldkwaliteit. Het is daarom dat deze webcam bijvoorbeeld beschikt over een grotere Sony beeldsensor, waardoor kleuren realistischer ogen (ook bij weinig licht), ruis wordt verminderd en je een overall betere scherpte krijgt dan met de standaard webcam. De beelden worden in True HD opgenomen met 60fps, met HDR geactiveerd. Je kunt zelfs werken met 120fps slowmotion op 720p.

Software

Vanuit de Elgato Facecam camera hub kun je verschillende instellingen aanpassen op je camera, zoals de helderheid, witbalans, contrast, de ISO lichtgevoeligheid (waarbij je rekening moet houden met de opkomst van ruis en artefacten in beeld) en het wel of niet toepassen van HDR. Deze instellingen worden opgeslagen op een CMOS in de webcam, zodat ze bewaard blijven tot een volgende sessie. De belichting is een belangrijk onderdeel in de app. Je kunt hier kiezen voor een vaste belichting of een automatische belichting, waarbij je kunt kiezen uit Center Metering (waarbij het midden van het beeld wordt genomen om de belichting op aan te passen) en Average Metering, die ook de omgeving meeneemt. Je kunt hiervoor een belichtingscompensatie toepassen, die de automatische belichting aanpast. Je kunt echter ook zelf je belichting instellen, wat weer nieuwe mogelijkheden biedt.

Vaste focus

Om een optimale kwaliteit te realiseren, is er nog een bijzondere keuze gemaakt: de Facecam Mk2 heeft bijvoorbeeld een vaste focus! Alles tussen 30cm en 110cm vanaf de webcam komt scherp in beeld. Pas daarna zorgt de lichtsterke f/2.4 prime lens voor wat onscherpte. Het voordeel is niet alleen dat dit een hoop techniek en bewegende lensdelen scheelt, maar ook dat je webcam niet continu zoekt naar het focuspunt. ‘ik hoop dat dit scherp in beeld komt’ hoef je dus niet meer te gebruiken bij deze webcam. Ook heb je niet zo’n storende stotter in de scherpte als je even achteroverleunt.

Directe link

Alle beeldinformatie wordt ongecomprimeerd doorgestuurd naar je computer, waar je het kunt opslaan of bewerken, direct kunt streamen of nou ja – wat je er ook mee wilt doen. De enige ‘eis’ is wel dat je de webcam aansluit op een USB 3.0-poort, omdat die snelheid anders niet wordt gehaald. Op de webcam zelf zit een USB-C aansluitpoort, je kunt de USB-C naar USB-A-kabel dus vervangen voor een USB-C naar USB-C kabel als je computer daar meer poorten voor vrij heeft. Een voordeel van deze directe link is bovendien dat er geen vertraging optreed omdat je webcam berekeningen moet uitvoeren. Heb je een Elgato Stream Deck? Dan kun je die inzetten voor directe beeldbewerkingen.


Ga direct naar Elgato Facecam Mk2 op BOL.com.

Recensie over Elgato Facecam Mk2

De Elgato Facecam Mk2 is een goede keuze voor content creators en vloggers, maar ook voor zakelijk gebruik zul je geen spijt krijgen als je deze webcam in huis haalt. De vaste focus zorgt voor bewegingsvrijheid tijdens het vergaderen of streamen. Dankzij de Camera Hub software kun je het resultaat tot in de puntjes finetunen op jouw werk/streamplek. De beeldkwaliteit is bovendien prima door het ontbreken van compressie. Hoewel we misschien liever 4K zien voor dit bedrag, hebben we liever deze uitstekende full-HD beeldkwaliteit dan een matige 4K.

Score: 8


Informatie

Elgato Facecam Mk2
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 149 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.