logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: The Dungeon of Naheulbeuk – the amulet of chaos


The Dungeon of Naheulbeuk: The Amulet of Chaos is vorig jaar voor de PC uitgekomen, maar mag dit jaar zijn opwachting maken voor de PS4 en de Nintendo Switch. En dat is altijd een dingetje: RPG’s en consoles zijn niet altijd de beste combinatie. Maar houd je van een gedegen verhaal, bizarre humor en wat cartooneske humor? Dan is dit wel een game die je niet mag missen!

Waar gaat The Dungeon of Naheulbeuk over?

Het verhaal van Naheulbeuk is bedacht door John Lang, die er een serie audioboeken (of podcasts, zo je wilt) van maakte. De eerste stamt al uit 2001. In de loop van twee decennia is het concept verwerkt in boeken, een bordspel en een reeks comics. En sinds vorig jaar dus ook als videogame voor de PC… en nu voor consoles. Het is een parodie op traditionele Dungeons & Dragons-spellen. De hele speldynamiek steunt dus op de eigenschappen van de verschillendevechtersklassen (elf, trol, dwerg, ranger) die je op een D&D-achtige manier kunt ontwikkelen en upgraden. In dit avontuur moet de groep de mysterieuze kerker van Naheulbeuk betreden en een verloren beeldje terugvinden. De humor komt voort uit de onkunde en onbekwaamheid van onze ‘helden’. Bovendien zijn ze behoorlijk kritisch naar elkaar toe, wat ook weer de nodige bijzondere situaties oplevert. De grove grappen zijn in het begin leuk en verfrissend, maar op den duur een tikje too much en overduidelijk als steek naar het genre… met een tamelijk hoog pubergehalte. Er is te veel tekst en te veel dezelfde grappen. En kippen. Veel kippen!

Vechten

De gevechten zijn turn-based, met tactische elementen. Tussen de gevechten door ontdek je de wereld en vind je nieuwe voorwerpen en schatten, die je verder kunnen helpen in je queeste. Elk personage heeft een behoorlijke vaardighedenboom met vaardigheden die niet alleen gevechtsopties ontgrendelen, maar ook bepaalde manieren om met de wereld om te gaan. Zo kun je met de Ogre uiteindelijk geblokkeerde deuren slopen, waardoor geheime gebieden kunnen worden ontdekt, en de dief kan vallen ontmantelen die je team anders kunnen beschadigen. Jammer genoeg is de conversie naar consoles hier niet echt genadig geweest, want de menu’s zijn niet altijd goed toegankelijk en steken voor een controllerjoystick niet logisch in elkaar. Dat wil niet zeggen dat er hier geen toffe dingen te vinden zijn.


Ga direct naar The Dungeon of Naheulbeuk op BOL.com.

Recensie over The Dungeon of Naheulbeuk

Voor fans van de reeks is het een geweldig spel. De humor is volop aanwezig, maar het spel gaat eigenlijk gebukt onder de grove, puberale humor en ontzettend veel cutscenes. Het verhaal steekt prima in elkaar, de gameplay is in orde. De menu’s laten te wensen over, evenals de camerabediening. Qua graphics is er niets aan te merken. De karakters zijn geweldig vormgegeven en lopen rond in een sfeervol ingerichte kerker met een levendig centrum waar je kunt vinden wat je zoekt.

Score: 7


Info

The Dungeon of Naheulbeuk
Uitgever: Bigben
Getest op: PS4
Genre: rpg
Prijs: 50 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

  1. […] The Dungeon of Naheulbeuk (pc) ID@Xbox – 12 april […]


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.