Speuren naar de juiste weg is al moeilijk genoeg, laat staan als je dat in het donker moet doen. Toch is dat de bedoeling in Core Keeper, waar je gestrand bent in een ondergronds stelsel van ruimtes, wezens en mysteries. Om je heen vind je wat restanten van verloren beschavingen, maar hoe of wat… dat is nog onduidelijk. Het is aan jou om een weg te vinden in dat onbekende grottenstelsel, waar niets is wat het lijkt. Gelukkig ben je een vindingrijk type, want alles wat ontbreekt, kun je zelf maken. Zelfs als dat “alles” letterlijk betekent.
Overleven in het donker
Core Keeper is in de basis een echte survivalgame, waarbij je een eigen basis moet opbouwen met wat werkplaatsen, een moestuintje kunt beginnen en je vitale signalen in de gaten moet houden om niet om te vallen van de honger of dorst. Toch heeft het een frisse wind, al was het alleen maar door de vrolijke pixel-art graphics en de bijzondere monstertjes die je tegenkomt. Het overleven begint trouwens vrij eenvoudig, de moeilijkheid ontstaat eigenlijk voor het feit dat je geen aanwijzingen krijgt. Je zult alles zelf moeten! Maar met wat hout en takken ontsteek je al snel een eerste fakkel, waardoor de wereld uit het duister komt. Vanaf dat is het verkennen alvast wat makkelijker en zul je jouw wereld gestaag kunnen uitbreiden.
Verkenning en ontdekking
Het vinden van de ideale plek om je basis op te bouwen, is een van de grootste uitdagingen in Core Keeper. De donkere grotten zijn allesbehalve uitnodigend, en de kaarten tonen alleen wat je al hebt ontdekt. Je moet dus zelf op verkenning gaan, graven waar het nodig is, en je eigen pad banen door de aarde. Je zult verschillende ‘werelden’ ontdekken, variërend van jungle-groene landschapjes tot dorre woestijnachtige vlaktes. Ieder van deze velden heeft zijn eigen verrassingen, materialen (oeh! bouwen maar!) en uitdagingen.
Langzame opbouw, grote beloning
Ik moet bekennen: in het begin voelde Core Keeper wat doelloos, omdat je niets weet. Geen idee waar je heen moet, wat je kunt verwachten en hoe alles werkt. Langzaam maar zeker ontdek je de mogelijkheden van het spel en ga je bouwen en ontwikkelen. Terwijl je koper naar tin en uiteindelijk naar ijzer opwaardeert, krijg je toegang tot steeds geavanceerdere werkbanken, wapens, bescherming en gereedschappen. Het is een proces van bouwen en ontdekken, om zo te zien wat er nog meer mogelijk is. Hoewel er weinig richting wordt gegeven, blijft het altijd leuk om monsters te verslaan en nieuwe gebieden te verkennen.
Een wereld vol mogelijkheden
Core Keeper biedt een breed scala aan manieren om je personage te ontwikkelen. Of je nu kiest voor een specifieke klasse of gewoon je eigen pad volgt, je vaardigheden groeien naarmate je meer doet. Of het nu gaat om graven, rennen, melee-gevechten, magische aanvallen, vissen of tuinieren, elk aspect van het spel heeft zijn eigen mini-skilltree. Het combatsysteem is eenvoudig, maar biedt genoeg variatie om het interessant te houden.
Ga direct naar Core Keeper op BOL.com.
Recensie over Core Keeper
Core Keeper is een verslavende survivalgame, die enerzijds niet heel bizar moeilijk is (je honger en dorst dalen niet zo snel dat het spel daar volledig om draait), maar die je wel aan het werk zet om te zorgen voor een constante stroom overleefmechanieken. Het biedt daarmee een fijne balans tussen avontuur en het bouwen van je eigen thuisbasis. Hoewel sommige systemen niet tot in detail zijn uitgewerkt, zorgt de overvloed aan opties ervoor dat je je nooit verveelt. Je kunt namelijk niet alleen je basis naar je hand zetten, ook je personage is aanpasbaar op 1001 fronten! De ondergrondse wereld van Core Keeper is gigantisch, gevuld met monsters, schatten en talloze geheimen om te ontdekken. Als je houdt van avontuur, overleven en het bouwen van je eigen wereld, dan is Core Keeper een spel dat je zeker niet wilt missen.
Score: 9
Info
Core KeeperUitgever: Plaion
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: simulatie
Prijs: 29.95 euro.
Games koop je online bij: